Science

Πόσες βιταμίνες απομένουν μετά το μαγείρεμα;

Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε θρεπτικά λαχανικά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία και τα επίπεδα ενέργειας. Όμως το μαγείρεμα καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών που περιέχονται.

Το μαγείρεμα συχνά βελτιώνει την πέψη και απορρόφηση πολλών θρεπτικών στοιχείων. Για παράδειγμα η πρωτεΐνη από τα μαγειρεμένα αυγά είναι 180% φορές ποιο εύπεπτη από αυτή των ωμών αυγών. Όμως όσον αφορά τις βιταμίνες που περιέχονται στα λαχανικά μειώνονται σημαντικά ή καταστρέφονται.

Το μαγείρεμα καταστρέφει τα παρακάτω θρεπτικά στοιχεία:

  • βιταμίνη C
  • βιταμίνες του συμπλέγματος B
  • βιταμίνη Α
  • βιταμίνη D
  • βιταμίνη Ε
  • βιταμίνη Κ
  • ποτάσσιο
  • μαγνήσιο
  • ασβέστιο

Βράσιμο

Το βράσιμο μειώνει την περιεκτικότητα βιταμίνης C περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο τρόπο μαγειρέματος. Για παράδειγμα το 50% της βιταμίνης C που περιέχεται στο μπρόκολο, μειώνεται, όταν αυτό βράζεται.

Από την άλλη το βράσιμο των ψαριών δεν επηρεάζει καθόλου τα ωμέγα 3 που περιέχονται σε αυτά σε αντίθεση με το τηγάνισμα που τα καταστρέφει.

Ψήσιμο στη σχάρα και στο φούρνο

Το ψήσιμο στη σχάρα και στο φούρνο μειώνει το 40% των βιταμινών που περιέχονται.

Σωτάρισμα

Το γρήγορο σωτάρισμα των λαχανικών χωρίς νερό αποτρέπει την απώλεια των βιταμινών του συμπλέγματος Β και επιπλέον ευνοεί την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών και άλλων φυτικών στοιχείων που περιέχονται στα λαχανικά.

Μια μελέτη έδειξε ότι η απορόφηση του β-καροτένιου από τα καρότα είναι 6,5 φορές μεγαλύτερη όταν αυτά σωτάρονται από ότι ωμά, ενώ αυτή η μέθοδος ευνοεί και το λυκοπένιο που περιέχεται στις ντομάτες.

Μαγείρεμα στον ατμό

Το μαγείρεμα στον ατμό είναι μια από τις πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος για την διατήρηση των υδατοδιαλυτκών βιταμινών που είναι ευαίσθητες στο νερό και στην υψηλή θερμοκρασία.

Η ισορροπημένη διατροφή τον χειμώνα είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Η ισορροπημένη διατροφή τον χειμώνα είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Πως να διατηρήσετε τα θρεπτικά στοιχεία των λαχανικών

  • Χρησιμοποιήστε πολύ λίγο νερό κατά το βράσιμο.
  • Καταναλώστε το ζωμό από τα βραστά λαχανικά καθώς περιέχει πολλές βιταμίνες.
  • Μην ξεφλουδίζετε τα λαχανικά παρά μόνο μετά το μαγείρεμα και εφόσον είναι εφικτό μην τα ξεφλουδίσετε καθόλου καθώς η φλούδα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • Μαγειρέψτε τα λαχανικά για λίγη ώρα.
  • Καταναλώστε τα βραστά λαχανικά μέσα σε ένα με δύο ημέρες καθώς η βιταμίνη C που περιέχεται συνεχίζει να μειώνεται με τηην άροδο του χρόνου.

Με λίγα λόγια

Είναι σημαντικό να επιλέγουμε τον σωστό τρόπο μαγειρέματος, για να προσλάβουμε τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες μέσα από τη διατροφή όμως αυτό δεν είναι πάντα δυνατό.

Η καθημερινή διατροφή έχει συνήθως αρκετές ελλείψεις σε βιταμίνες, για αυτό η συμπλήρωση της με μια πλούσια πολυβιταμίνη όπως η BEWELL μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση των ελλείψεων τους. Με όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Β12, βιταμίνη C, ψευδάργυρο, φολικό οξύ, εκχυλίσματα φρούτων και λαχανικών, μεταλλικά στοιχεία, πεπτικά ένζυμα φυτικής προέλευσης προσφέρει ενέργεια, τόνωση και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό.