Συμπτώματα έλλειψης ψευδαργύρου
Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και αποτελεί ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, καθώς το σώμα δε μπορεί να τον παράγει από μόνο του.
Εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις και παίζει ρόλο στη γενετική έκφραση, επηρεάζει τις ορμόνες και τη δράση των νευρικών κυττάρων.
Δρα ως αντιοξειδωτικό στο ανθρώπινο σώμα, παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και είναι ένα σημαντικό συστατικό των συνδετικών ιστών του σώματος, που συμβάλλει στην επούλωση πληγών.
Τι είναι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου;
Εκτιμάται ότι το 12 τοις εκατό του πληθυσμού κινδυνεύει να αναπτύξει μια ήπια ανεπάρκεια ψευδαργύρου, από χαμηλή διαιτητική πρόσληψη ή μειωμένη απορρόφηση, λόγω χρόνιων παθήσεων.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ανεπάρκειας ψευδαργύρου, η κληρονομική και η επίκτητη. Η κληρονομική ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι μια γενετική διαταραχή, που προκαλεί μειωμένη απορρόφηση ψευδαργύρου στην πεπτική οδό.
Άτομα με κληρονομική ανεπάρκεια ψευδαργύρου χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με ψευδάργυρο σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Μια επίκτητη ανεπάρκεια ψευδαργύρου σχετίζεται με έλλειψη διατροφικής πρόσληψης ψευδαργύρου, χρόνια ασθένεια, χρήση αλκοόλ ή διουρητικών φαρμάκων ή διάρροια.
Διατροφικά αίτια μπορεί να περιλαμβάνουν:
- διατροφή χαμηλή σε πηγές ζωικής προέλευσης
- διατροφή υψηλή σε οξαλικά οξέα φυτικής προέλευσης
- φυτικές χημικές ουσίες, που περιορίζουν την απορρόφηση του ψευδαργύρου
Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες δεν αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Σε αντίθεση, τα βρέφη, τα παιδιά, οι έφηβοι, οι εγκυμονούσες, οι θηλάζουσες, οι ηλικιωμένοι και όσοι ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή έχουν αυξημένο κίνδυνο.
Συμπτώματα
Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου εμφανίζεται, όταν δεν υπάρχουν επαρκή επίπεδα ψευδαργύρου διαθέσιμα, για να καλύψουν τις καθημερινές απαιτήσεις του οργανισμού.
Μερικά συμπτώματα έλλειψης είναι τα παρακάτω:
- Αλλαγή στην αίσθηση της γεύσης ή της όσφρησης
- Αργή επούλωση πληγών
- Διάρροια
- Κόπωση
- Απώλεια μαλλιών
- Απώλεια όρεξης
- Εξανθήματα στο πρόσωπο
- Παραμορφωμένα ή αποχρωματισμένα νύχια
- Γλωσσίτιδα
- Συχνές λοιμώξεις
- Καθυστερημένη εφηβεία στα παιδιά
- Στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες
- Χαμηλή παραγωγή σπέρματος
- Δυσλειτουργία αναπαραγωγικών ορμονών
Τι να κάνετε εάν υποψιάζεστε ανεπάρκεια ψευδαργύρου
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν εντοπίσετε ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Σε αντίθεση, με πολλές άλλες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι μια κλινική διάγνωση και όχι μια εργαστηριακή διάγνωση.
Οι πιο βιοδιαθέσιμες πηγές ψευδαργύρου τροφίμων είναι τα θαλασσινά, το κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά. Αυτές οι τροφές περιέχουν αμινοξέα, που περιέχουν θείο, το οποίο ενισχύει την απορρόφηση ψευδαργύρου. Τα φυτικά τρόφιμα αναστέλλουν την απορρόφηση.
Ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου
Ο καλύτερος τρόπος, για να εξασφαλίσετε τη σωστή πρόσληψη ψευδαργύρου, είναι να τρώτε τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο κάθε μέρα. Μερικά άτομα, ιδιαίτερα εκείνα με αυξημένη ανάγκη ή δυσκολία απορρόφησης, μπορεί να χρειαστούν συμπλήρωμα ψευδαργύρου, για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.
Η ημερήσια διατροφική πρόσληψη ψευδαργύρου, που απαιτείται για την πρόληψη της ανεπάρκειας ψευδαργύρου, ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το στάδιο της ζωής.
Επιπλέον, όσοι ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή, εξαιτίας της μειωμένης πρόσληψης ψευδαργύρου, έχουν αυξημένες ανάγκες σε ψευδάργυρο, συνεπώς είναι απαραίτητη η συμπλήρωση με το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής.