Συμπλήρωση διατροφής για το ευερέθιστο έντερο
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η σπαστική κολίτιδα είναι μια από τις πιο κοινές εντερικές διαταραχές. Πρόκειται για μια πάθηση πιο κοινή στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες με αναλογία δύο προς ένα.
Είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο στην κοιλιά και αρκετά προβλήματα στην κινητικότητα του εντέρου. Σε μερικά άτομα εμφανίζεται κυρίως διάρροια, ενώ σε άλλα δυσκοιλιότητα. Συχνά υπάρχει εναλλαγή μεταξύ δυσκοιλιότητας και διάρροιας, ενώ μπορεί να εμφανιστούν επιπλέον φούσκωμα, κράμπες, αέρια, πόνος στο στομάχι ή ακόμη και πόνος στη μέση.
Tο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η σπαστική κολίτιδα οφείλονται σε πολλαπλούς παράγοντες. Ένας όμως από αυτούς θεωρείται από τους επιστήμονες κυρίαρχος στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου μέρους των συμπτωμάτων. Πρόκειται για μια διαταραχή στη λειτουργία των κυττάρων του βλεννογόνου, που επικαλύπτουν το εσωτερικό του εντέρου. Η εσωτερική επιφάνεια του εντέρου καλύπτεται από ένα στρώμα βλέννης, που λειτουργεί ως λιπαντικό, για να αποτρέπει τον τραυματισμό του εντέρου. Το στρώμα αυτό της βλέννης ή ο εντερικός βλεννογόνος όπως ονομάζεται, λειτουργεί ως φραγμός μεταξύ του εντερικού περιεχομένου και της κυκλοφορίας του αίματος.
Έτσι παθογόνα βακτήρια, αλλεργιογόνα ή άλλα περιττά στοιχεία που βρίσκονται μέσα στο έντερο δεν μπορούν να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Σε έναν υγιή οργανισμό, αυτός ο μηχανισμός προστατεύει το σώμα από βλαβερά στοιχεία που εισήλθαν στο έντερο, να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Όταν ο εντερικός βλεννογόνος γίνει διάτρητος, παθογόνα βακτήρια και άλλα στοιχεία περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και εμφανίζονται σταδιακά επώδυνα συμπτώματα. Όσο πιο έντονες είναι οι αλλοιώσεις του βλεννογόνου τόσο πιο έντονα τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας ή του ευερέθιστου εντέρου.
Αρκετές τροφές επηρεάζουν έντονα τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου ή της σπαστικής κολίτιδας. Ξεκινήστε να καταγράφετε σε ένα ημερολόγιο τι τρώτε κάθε μέρα για να καταλάβετε τι βελτιώνει και τι επιδεινώνει τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Αν αντιμετωπίζετε σπαστική κολίτιδα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αποφύγετε γενικά τα παρακάτω τρόφιμα:
- Λιπαρά
- Γαλακτοκομικά
- Ζάχαρη
- Αναψυκτικά
- Φρούτα
- Γλουτένη
- Καφεΐνη
- Αλκοόλ
Η γλουταμίνη είναι το πιο άφθονο αμινοξύ του ανθρώπινου σώματος και μια σημαντική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του εντέρου και του ανοσοποιητικού. Βρίσκεται στους μύες, στο αίμα και στους πνεύμονες.
Το αμινοξύ αυτό είναι ζωτική πηγή ενέργειας για το έντερο και το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη διατήρηση της άμυνας κατά των μικροβίων. Αυτές οι ιδιότητες της γλουταμίνης μπορούν να βοηθήσουν στην ταχεία επούλωση εγκαυμάτων, ανοικτών πληγών και τραυματισμών, ενώ επιτελεί σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης μετά από χειρουργική επέμβαση.
- Είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την αναδόμηση και την αποκατάσταση του εντερικού βλεννογόνου.
- Παρέχει ενέργεια στους νευρώνες, όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι χαμηλά και μειώνει την επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης.
- Βοηθά το σώμα να παράγει γλουταθειόνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
- Βελτιώνει την αθλητική απόδοση και βοηθά τους μύες να επανέλθουν γρήγορα μετά από έντονη άσκηση.
Τρόφιμα που είναι πλούσιες πηγές γλουταμίνης είναι:
- το κοτόπουλο
- τα ψάρια
- το κόκκινο λάχανο
- το μπρόκολο
- τα σπαράγγια
- τα φασόλια
- το σπανάκι
Ανεπάρκεια γλουταμίνης
Ο οργανισμός σε κανονικές συνθήκες παράγει όση ποσότητα γλουταμίνης χρειάζεται. ‘Ομως, σε συνθήκες στρες, σε μια παρατεταμένη ασθένεια ή σε έναν τραυματισμό συχνά απαιτείται επιπρόσθετη συμπλήρωση με γλουταμίνη μέσω συμπληρωμάτων διατροφής ή ειδικής διατροφής.
Ανεπάρκεια γλουταμίνης μπορεί να εμφανιστεί έπειτα από:
- έντονο στρες
- φλεγμονές του εντέρου
- τραυματισμό
- λοιμώξεις
- έντονη άσκηση
- χημειοθεραπεία
- ακτινοθεραπεία
Γλουταμίνη και ευερέθιστο έντερο
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η γλουταμίνη μπορεί να δράσει σαν ασπίδα προστασίας για το έντερο, αφού βελτιώνει τη δομή και τη διαπερατότητα του εντερικού βλεννογόνου, που είναι ένα από τα κύρια προβλήματα στο ευερέθιστο έντερο.
Σύμφωνα με μελέτες, το στρώμα βλέννας που καλύπτει το έντερο είναι παχύτερο και πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες, μετά από λήψη γλουταμίνης.
Μαστίχα Χίου και έντερο
Η μαστίχα Χίου προέρχεται από το φυτό Pistacia lentiscus var. Chia και καλλιεργείται αποκλειστικά στη νότια Χίο. Από το 1997, έχει χαρακτηρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ελληνική ιατρική για διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές για περισσότερα από 2.500 χρόνια.
Ο Γαληνός, ο σημαντικότερος Έλληνας ιατρός μετά τον Ιπποκράτη ανέφερε τις αντιμικροβιακές ιδιότητες της μαστίχας και τη συμβολή της στις φλεγμονές του στομάχου και του εντέρου. Οι βιολογικές δραστηριότητες της μαστίχας αποδίδονται στη σύνθεση και ποικιλία χημικών ενώσεών της και του αιθέριου ελαίου της ρητίνης. Περιέχει φυσικούς αντιμικροβιακούς παράγοντες και έχει ευεργετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Σε σύγχρονη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Παγκόσμιο Περιοδικό Γαστρεντερολογίας από Έλληνες επιστήμονες, η πρόσληψη μαστίχας Χίου φάνηκε να βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Άλλες μελέτες έδειξαν επίσης ότι η Μαστίχα Χίου δρα ευεργετικά στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και σε έλκη του λεπτού εντέρου.
Τι μπορείτε να κάνετε εάν υποφέρετε από γαστρεντερικές διαταραχές:
- Ακολουθήστε μια δίαιτα με χαμηλά FODMAPS
- Ενισχύστε καθημερινά τη λειτουργία του εντέρου με προβιοτικά υψηλής ισχύος
- Συμπληρώστε την καθημερινή διατροφή με γλουταμίνη και Μαστίχα Χίου
H ΝΕΑ φόρμουλα L-GLUTAMINE & CHIOS MASTIHA, περιέχει γλουταμίνη και Μαστίχα Χίου και είναι ελεύθερη από χημικά πρόσθετα όπως, τεχνητές χρωστικές, τεχνητά αρώματα, διοξείδιο του τιτανίου, γάλα, σιτάρι, μαγιά, σόγια, καλαμπόκι ή γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.