Science

Αμινοξέα: Η μυστική πηγή ενέργειας των νικητών του Μαραθωνίου

Τι είναι όμως τα αμινοξέα;

Τα αμινοξέα έχουν χαρακτηριστεί ως η πηγή της ζωής. Αποτελούν το δεύτερο σε ποσότητα συστατικό του ανθρώπινου σώματος, με ποσοστό 20%, ενώ το νερό καλύπτει περίπου το 60%.

Η εκτελεστική τους δράση είναι πολύ σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του σώματος αφού χρησιμεύουν ως δομικά συστατικά για τα κύτταρα, τις ορμόνες και τα ένζυμα.

Περίπου 500 είδη αμινοξέων έχουν ανακαλυφθεί στη φύση όμως το σώμα προκειμένου να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται 20 από αυτά.

Ποια η σχέση τους με τις πρωτεΐνες;

Οι πρωτεΐνες είναι μεγάλες ή μικρές αλυσίδες από 20 περίπου διαφορετικά αμινοξέα. Τα αμινοξέα χρησιμεύουν ως βασικά δομικά συστατικά των πρωτεϊνών στο σώμα μας και οι περίπλοκοι συνδυασμοί αυτών των ειδών παράγουν έως και εκατό χιλιάδες είδη διαφόρων πρωτεϊνών.

Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα όπως κρέας, ψάρι και αυγά οι πρωτεΐνες που περιέχονται από αυτά αρχικά διασπώνται στα 20 είδη αμινοξέων και στη συνέχεια συναρμολογούνται ξανά σε πρωτεΐνες στο σώμα.

Γιατί οι αθλητές επιλέγουν τα αμινοξέα;

Πολλές φορές μπορεί να έχετε αναρωτηθεί πως οι αθλητές διατηρούν τα ποσοστά της ενέργειάς τους σε σταθερά επίπεδα έπειτα από έντονες ή πολύωρες προπονήσεις. Πράγματι, το απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα των αθλητών δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη αναπλήρωσης ενέργειας στον οργανισμό.

Ως πηγή ενέργειας, κατά την διάρκεια της άσκησης αλλά και για μετέπειτα μυϊκή αποκατάσταση οι αθλητές συχνά επιλέγουν τα αμινοξέα, αφού τα αμινοξέα ελεύθερης μορφής απορροφούνται γρηγορότερα σε σχέση με τις πρωτεΐνες, επομένως η συμπλήρωση με αμινοξέα κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας είναι πιο ωφέλιμη.

Ποια είναι τα οφέλη για τους αθλητές και μαραθωνοδρόμους;

Αυξημένη Αντοχή

Πρωταρχικό ρόλο για στην επίδοση ενός μαραθωνοδρόμου είναι η αντοχή. Τα συμπληρώματα αμινοξέων συμβάλλουν στην αύξηση της αντοχής αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα καταναλώνει τις κύριες πηγές καυσίμων, δηλαδή τους υδατάνθρακες και τα λίπη.

Για πολλούς αθλητές, η εξάντληση του γλυκογόνου αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, που οδηγεί σε εξάντληση και απότομη πτώση της απόδοσης.

Ενδιαφέρον αποτελεί μια μελέτη του 2011 στην οποία συμμετείχαν άνδρες εθελοντές και σχεδιάστηκε η προπόνηση τους έτσι ώστε να αποτρέπει εντελώς την παροχή γλυκογόνου.

Στη μία ομάδα χορηγήθηκαν ελεύθερα αμινοξέα και στην άλλη ένα εικονικό φάρμακο. Τα αποθέματα γλυκογόνου στην ομάδα με τα ελεύθερα αμινοξέα προστατεύτηκαν τόσο καλά που αυτά τα άτομα είδαν αύξηση της αντοχής κατά 17,2%.

Μειωμένη κόπωση

Τα ελευθέρα αμινοξέα συμβάλλουν στην φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και βοηθούν το σώμα να προστατευτεί από την εξάντληση και την κόπωση που μερικές φορές συνοδεύει τις έντονες προπονήσεις.

Κυρίως, αυτό οφείλεται στη σχέση μεταξύ χαμηλών αμινοξέων και τρυπτοφάνης. Κανονικά, όταν τα επίπεδα των αμινοξέων είναι χαμηλά, το σώμα παράγει περισσότερη τρυπτοφάνη, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε σεροτονίνη στον εγκέφαλο το οποίο προκαλεί αισθήματα κούρασης και πνευματικής κόπωσης. Τα συμπληρώματα με ελεύθερα αμινοξέα μπορούν να εμποδίσουν αυτή τη διαδικασία.

Αυξημένη Διανοητική Συγκέντρωση

Τα συμπληρώματα διατροφής με αμινοξέα βελτιώνουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη συγκέντρωση καθώς και την ικανότητα αντίληψης. Κατά τη διάρκεια των αγώνων – ειδικά αυτών που διαρκούν αρκετές ώρες –μπορεί να είναι το κλειδί της νίκης.

Μυϊκή Προστασία

Είναι κάτι που δεν σας αρέσει να το σκέφτεστε, αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι η έντονη άσκηση μπορεί να βλάψει τους μύες.

Συχνά αυτή η ‘’ζημιά’’ είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα για να ξαναχτιστεί και να δυναμώσει. Ωστόσο πολλές φορές οι μύες στην πραγματικότητα καταπονούνται αρκετά, καταστρέφονται και χρησιμοποιούνται ως καύσιμο.

Οι αθλητές αντοχής και όσοι ασκούνται τακτικά σε κατάστασεις νηστείας ή με θερμιδικό έλλειμμα, κινδυνεύουν ιδιαίτερα. Τα ελεύθερα αμινοξέα ωστόσο, προστατεύουν τις μυϊκές ίνες από την υπερβολική άσκηση.

Η ικανότητα αύξησης της μυϊκής πρωτεϊνικής σύνθεσης και προστασίας των μυών, σημαίνει ότι ο οργανισμός μπορεί να ανακάμψει από τις προπονήσεις πιο γρήγορα, επιστρέφοντας στη καθημερινή ρουτίνα με λιγότερο χρόνο διακοπής. Ακόμη, κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων ανάπαυσης βελτιώνεται η φυσική σας κατάσταση. Επομένως, η πλήρης ανάρρωση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόοδο των μυών.

Λιγότεροι μυϊκοί πόνοι

Η μειωμένη βλάβη και η βελτιωμένη αποκατάσταση έχει επίσης αποδειχθεί ότι περιορίζουν τον πόνο που εμφανίζεται γενικά μετά από μια έντονη προπόνηση.

Βελτιωμένη απόδοση στον αθλητισμό

Αν αναλογιστούμε τα φυσικά και ψυχολογικά οφέλη που έχουν τα συμπληρώματα αμινοξέων καταλαβαίνουμε πλέον ότι η λήψη τους μπορεί να βελτιώσει τη συνολική απόδοση.

Το σώμα ανταποκρίνεται καλύτερα στις προπονήσεις και το μυαλό λειτουργεί πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της προπόνησης επιτρέποντάς σας να διατηρήσετε την προσοχή και να πάρετε καλύτερες αποφάσεις.

Λαμβάνω την κατάλληλη ποσότητα αμινοξέων;

Ο οργανισμός καταναλώνει τα αμινοξέα ως ενέργεια έπειτα από έντονη άσκηση, επομένως η λήψη μόνο μέσω της διατροφής συχνά δεν επαρκεί για να τα αναπληρώσει τις νέες ανάγκες του.

Άρα είναι πλέον κατανοητό ότι για βέλτιστα αποτελέσματα απόδοσης είναι σημαντικό να υπάρχει επαρκής αναπλήρωση σε αμινοξέα.

Ποια είναι τα είκοσι είδη αμινοξέων;

  • Γλυκίνη
  • Αλανίνη
  • Αργινίνη
  • Ασπαρτικό οξύ
  • Κυστεΐνη
  • Γλουταμικό οξύ
  • Γλουταμίνη
  • Ιστιδίνη
  • Ισολευκίνη
  • Λευκίνη
  • Λυσίνη
  • Μεθειονίνη
  • Φαινυλαλανίνη
  • Σερίνη
  • Θρεονίνη
  • Τυροσίνη
  • Βαλίνη
  • Ταυρίνη
  • Προλίνη
  • Τρυπτοφάνη

Το συμπλήρωμα διατροφής 20 Free Αminos, περιέχει και τα 20 αμινοξέα σε ελεύθερη μορφή. Η αξία των αμινοξέων ελεύθερης μορφής είναι ότι δεν απαιτούν πέψη, το οποίο επιτρέπει στα αμινοξέα να απορροφηθούν από το σώμα πιο γρήγορα. Κατάλληλο για αθλητές, αθλούμενους, vegan και για όσους νηστεύουν τακτικά.