Science

Αναστροφή της διαδικασίας γήρανσης με τελομεράση

Το 2010 ο De Pinho και η ομάδα του, από το Πανεπιστήμιο του Harvard, απέδειξαν ότι η επιμήκυνση των τελομερών αντιστρέφει το γήρας στα ποντίκια. Ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε η αναστροφή της διαδικασίας της γήρανσης σε θηλαστικά.

Στο παραπάνω πείραμα, η ενεργοποίηση του ενζύμου της τελομεράσης, που προστατεύει τις άκρες του DNA σε γερασμένα ποντίκια, ανέστρεψε βλάβες που είχαν προκληθεί από τη γήρανση.

Στα ποντίκια, που ενεργοποιήθηκε η τελομεράση, αποκαταστάθηκε η δομή του εγκεφάλου και των όρχεων, επανήλθε η γονιμότητα και επέστρεψε η χαμένη γνωστική λειτουργία.

Tο συμπλήρωμα διατροφής Reverse® σχεδιάστηκε μετά από έρευνα του Δρ Τσουκαλά MD, Phd, για τον εντοπισμό φυσικών συστατικών, που ενεργοποιούν το προστατευτικό ένζυμο τελομεράση.

Στην πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε με τίτλο "A novel nutraceutical formulation increases telomere length and activates telomerase activity in middle‑aged rats", φάνηκε ότι η χορήγηση του συμπληρώματος διατροφής Reverse® ενεργοποιεί την τελομεράση σε ποντίκια μέσης ηλικίας και επαναφέρει τη δράση της σε επίπεδα παραπλήσια με αυτά των νεαρών ποντικιών.

Η ενεργοποίηση του ενζύμου συνοδεύεται με την αποκατάσταση της δομής του εγκεφάλου και άλλων ιστών καθώς και την επαναφορά της γνωσιακής λειτουργίας. Η μελέτη είναι συνέχεια της πολύχρονης έρευνας του Δρ Τσουκαλά στα τελομέρη και στην επιμήκυνσή τους.

Η ανακάλυψη ότι τα τελομερή λειτουργούν ως βιολογικό ρολόι και ρυθμίζουν τον ρυθμό γήρανσης, βραβεύτηκε με το Νόμπελ ιατρικής το 2009.

Τα τελομερή είναι τα ακραία τμήματα των χρωμοσωμάτων. Η βασική τους λειτουργία είναι η προστασία του DNA. Κατά τη διάρκεια της ζωής, σταδιακά συρρικνώνονται και επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού συνολικά.

Η συρρίκνωση των τελομερών είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στη ρύθμιση των βιολογικών μηχανισμών, που ρυθμίζουν την ηλικία και το ρυθμό γήρανσης. Με την πάροδο της ηλικίας, αυτά συρρικνώνονται.

Κοντύτερα τελομέρη συνδέονται ακόμη με αυξημένο κίνδυνο για διάφορα νοσήματα και αυξημένη θνησιμότητα. Αντίθετα, μακρύτερα τελομερή συνδέονται με καλύτερη υγεία.

Η ανακάλυψη φυσικών συστατικών και μορίων, που ενισχύουν τις διαδικασίες αποκατάστασης των τελομερών είναι ένα σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της γήρανσης.