Science

Ανεπάρκεια βιοτίνης

Η βιοτίνη είναι μια από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αυτή η ομάδα βιταμινών διασπά το λίπος και τους υδατάνθρακες των τροφών και τα μετατρέπει σε ενέργεια. Αυτή η ενέργεια αποτελεί την κινητήριο δύναμη για πολλές από τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Η βιοτίνη μερικές φορές ονομάζεται και Β-7, βιταμίνη Η ή συνένζυμο R.

Η βιοτίνη συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητη για την παραγωγή κερατίνης, μιας πρωτεΐνης, που ενισχύει τα νύχια και τα μαλλιά.

Ως υδατοδιαλυτή βιταμίνη, δε μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και το σώμα δεν είναι ικανό να την παράγει φυσικά. Ωστόσο, τα βακτήρια, που βρίσκονται στο έντερο, μπορούν να παράγουν βιοτίνη.

Συμπτώματα της ανεπάρκειας βιοτίνης

Η ανεπάρκεια βιοτίνης εμφανίζεται με τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • κόκκινα εξανθήματα στο δέρμα, ιδιαίτερα στο πρόσωπο
  • ξηρό δέρμα
  • ξηροφθαλμία
  • εύθραυστα μαλλιά
  • τριχόπτωση
  • κόπωση
  • αϋπνία ή δυσκολία στον ύπνο
  • απώλεια όρεξης
  • ναυτία
  • κατάθλιψη
  • αίσθημα καύσου ή τσιμπήματος στα χέρια και τα πόδια
  • μυϊκοί πόνοι
  • αλλαγές στην εντερική οδό (με συχνές στομαχικές διαταραχές)
  • σκάσιμο στις γωνίες του στόματος
  • δυσκολία στο περπάτημα

Αιτίες ανεπάρκειας βιοτίνης

Η ανεπάρκεια βιοτίνης είναι αρκετά σπάνια και οι επιστήμονες συνήθως αναζητούν τις πιθανές αιτίες της. Μερικές από αυτές είναι:

Λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά και τα αντισπασμωδικά, μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση των βιταμινών στον οργανισμό. Επιπλέον, τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο, που παράγουν φυσικά τη βιοτίνη.

Γαστρεντερικές διαταραχές

Ορισμένες χρόνιες παθήσεις του εντέρου λειτουργούν ανασταλτικά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν τη νόσο του Crohn και την κολίτιδα.

Μακροχρόνια δίαιτα

Οι περιοριστικές δίαιτες συχνά περιορίζουν την πρόσληψη όλων των βιταμινών και μετάλλων από τα τρόφιμα.

Ανεπάρκεια βιοτινιδάσης

Η ανεπάρκεια βιοτινιδάσης είναι μια αρκετά σπάνια κληρονομική διαταραχή, όπου τα άτομα με αυτή τη διαταραχή δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη βιοτίνη.

Οφέλη της βιοτίνης για την υγεία

Η βιοτίνη, όπως και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει τα ένζυμα και να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά σε όλο τον οργανισμό.

Επιπλέον, συμμετέχει στην ανάπτυξη των κυττάρων, στην παραγωγή των λιπαρών οξέων, στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών.

Υγιή μαλλιά

Η βιοτίνη είναι γνωστή για τα οφέλη της στην υγεία των μαλλιών. Η έρευνα δείχνει, ότι η βιοτίνη βελτιώνει την όψη των μαλλιών, συμπεριλαμβανομένης της λάμψης, του όγκου και της κάλυψης του τριχωτού της κεφαλής σε γυναίκες, που έχουν αραιά μαλλιά.

Λαμπερό δέρμα και νύχια

Έρευνες δείχνουν, ότι η βιοτίνη αποτελεί κύριο συστατικό για την ενυδάτωση, και την υφή του δέρματος, ενώ μπορεί να ενισχύσει τα νύχια και να επιταχύνει την ανάπτυξή τους.

REGENE

Το Regene + περιέχει βιοτίνη για υγιή μαλλιά, νύχια, δέρμα και επιπλέον ασιατική σεντέλα, βιταμίνη C, ψευδάργυρο, χαλκό, βιταμίνη Β6 και L-κυστεΐνη.

Η επαρκής λήψη βιοτίνης διατηρεί υγιή τα μαλλιά, τα νύχια και την επιδερμίδα, ενυδατώνοντας παράλληλα το δέρμα. Η ιδιότητά της να ενεργοποιεί νέα κύτταρα, επιταχύνει την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών. Ακόμη, συμβάλλει στη βελτίωση της υφής της τρίχας και επανορθώνει την εύθραυστη τρίχα, χαρίζοντας πλούσιο όγκο και πιο πυκνά μαλλιά.

Η διατροφική ισορροπία μεταξύ της L-κυστεΐνης και της βιταμίνης Β6 είναι απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος. Η κυστεΐνη περιέχεται στην κερατίνη των μαλλιών και των νυχιών και επιταχύνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, που είναι πλούσια σε κερατίνη, συμβάλλοντας με αυτό το τρόπο στην ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών.

Ο ψευδάργυρος και ο χαλκός συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης του δέρματος, στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των νυχιών, στη φυσιολογική σύνθεση του DNA, στο φυσιολογικό χρωματισμό των μαλλιών και του δέρματος και τέλος, παίζει ρόλο στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης.

Η βιταμίνη C και η βιταμίνη Β6 που περιέχονται στο Regene συμβάλλουν στο φυσιολογικό σχηματισμό του κολλαγόνου, για τη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος και στη φυσιολογική σύνθεση κυστεΐνης.

Λαμβάνετε δύο κάψουλες ημερησίως ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.