Science

Βιταμίνη Ε: προερχόμενη από πετρέλαιο ή φυσική;

Οι φυσικές τοκοφερόλες και οι τοκοτριενόλες είναι μορφές βιταμίνης Ε, μιας ομάδας λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών με ποικίλα οφέλη για την υγεία. Ακολούθως τα οφέλη τόσο των φυσικών τοκοφερολών, όσο και των τοκοτριενολών.

Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Tόσο οι τοκοφερόλες, όσο και οι τοκοτριενόλες εμφανίζουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη.

Αυτή η αντιοξειδωτική δράση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, στην επιβράδυνση της γήρανσης και στην υποστήριξη της συνολικής υγείας και ευεξίας.

Υγεία της καρδιάς

Οι τοκοφερόλες και οι τοκοτριενόλες έχουν μελετηθεί για τα πιθανά καρδιαγγειακά οφέλη τους.

Μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, στη μείωση της φλεγμονής και στον περιορισμό της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης, η οποία είναι ζωτικός παράγοντας για την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης και καρδιακών παθήσεων.

Η τακτική κατανάλωση φυσικών τοκοφερολών και τοκοτριενολών ενισχύει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Υγεία εγκεφάλου

Η βιταμίνη Ε, συμπεριλαμβανομένων των τοκοφερολών και των τοκοτριενολών, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και στη γνωστική λειτουργία.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα ενάντια στη φθορά και μειώνουν τη φλεγμονή, που συνδέεται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν, ότι οι τοκοτριενόλες έχουν νευροπροστατευτικά αποτελέσματα και υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία.

Υγεία του δέρματος

Η βιταμίνη Ε είναι γνωστή για τα οφέλη της για την υγεία του δέρματος. Οι τοκοφερόλες και οι τοκοτριενόλες βοηθούν στη θρέψη και ενυδάτωση του δέρματος, το προστατεύουν από βλάβες, που οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και μειώνουν τα σημάδια γήρανσης, όπως οι ρυτίδες και οι λεπτές γραμμές.

Έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν να καταπραΰνουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις του δέρματος.

Ανοσολογική Υποστήριξη

Η βιταμίνη Ε είναι επίσης πολύ σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Οι τοκοφερόλες και οι τοκοτριενόλες παίζουν ρόλο στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Βελτιώνουν τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού, μειώνοντας τη φλεγμονή. Βοηθούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, επιτρέποντάς τους να λειτουργούν καλύτερα, προστατεύοντας το σώμα από διάφορες λοιμώξεις.

Υγεία των ματιών

Οι τοκοφερόλες και οι τοκοτριενόλες μπορεί να ωφελήσουν την υγεία των ματιών, προστατεύοντας από την οξειδωτική βλάβη και τη φλεγμονή στον αμφιβληστροειδή.

Σύμφωνα με μελέτες, τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που σχετίζεται με την ηλικία, η οποία είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Μεταβολική Υγεία

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι τοκοτριενόλες ειδικότερα, μπορεί να έχουν μεταβολικά οφέλη, επειδή βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και υποστηρίζουν τον υγιή μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα.

Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη και μεταβολικού συνδρόμου.

Φυσική βιταμίνη Ε ή προερχόμενη από πετρέλαιο;

Η φυσική και η προερχόμενη από πετρέλαιο (συνθετική), βιταμίνη Ε αναφέρονται σε δύο διαφορετικές πηγές θρεπτικών συστατικών, η καθεμία με τα χαρακτηριστικά και τις επιπτώσεις της για την υγεία και την ευεξία.

Φυσική βιταμίνη Ε

Η φυσική βιταμίνη Ε, ή d-άλφα-τοκοφερόλη, προέρχεται από φυτικές πηγές όπως φυτικά έλαια, σπόροι, ξηροί καρποί και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Η φυσική μορφή της βιταμίνης Ε είναι πιο βιοδιαθέσιμη και βιολογικά ενεργή από τις συνθετικές μορφές. Αποτελείται κυρίως από d-άλφα-τοκοφερόλη, την πιο ισχυρή και ευεργετική βιταμίνη Ε για την ανθρώπινη υγεία.

Η φυσική βιταμίνη Ε περιέχει οκτώ διαφορετικές ενώσεις, τέσσερις τοκοφερόλες (άλφα, βήτα, γάμμα, δέλτα) και τέσσερις τοκοτριενόλες (άλφα, βήτα, γάμμα, δέλτα).

Αυτές οι ενώσεις έχουν ποικίλη αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να προσφέρουν μοναδικά οφέλη για την υγεία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική βιταμίνη Ε έχει ανώτερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από τις συνθετικές μορφές, καθιστώντας την πιο αποτελεσματική στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη και στην υποστήριξη της συνολικής υγείας και ευεξίας.

Η φυσική βιταμίνη Ε συχνά προτιμάται για συμπληρώματα, ενισχυτικά τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, λόγω της υψηλότερης δραστικότητας και βιοδιαθεσιμότητάς της.

Συνθετική Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε, που προέρχεται από το πετρέλαιο, δηλαδή η συνθετική βιταμίνη Ε ή η dl-άλφα-τοκοφερόλη, παράγεται από πρόδρομες ουσίες με βάση το πετρέλαιο, μέσω χημικής σύνθεσης.

Η συνθετική βιταμίνη Ε αποτελείται κυρίως από dl-άλφα-τοκοφερόλη, ένα μείγμα οκτώ στερεοϊσομερών. Ωστόσο, μόνο ένα από αυτά τα στερεοϊσομερή, η d-άλφα-τοκοφερόλη, είναι βιολογικά ενεργό και ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία.

Η συνθετική βιταμίνη Ε είναι λιγότερο βιοδιαθέσιμη και λιγότερο βιολογικά ενεργή από τη φυσική βιταμίνη Ε. Μελέτες έχουν δείξει, ότι απεκκρίνεται πιο γρήγορα και μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική στην παροχή αντιοξειδωτικής προστασίας στα κύτταρα.

Λόγω της χαμηλότερης δραστικότητας και αποτελεσματικότητάς της, η συνθετική βιταμίνη Ε χρησιμοποιείται συχνά σε συμπληρώματα διατροφής χαμηλότερου κόστους και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα, ως λιγότερο δαπανηρή εναλλακτική λύση στη φυσική βιταμίνη Ε.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η συνθετική βιταμίνη Ε μπορεί να μην παρέχει τα ίδια οφέλη για την υγεία με τη φυσική βιταμίνη Ε και μπορεί ακόμη και να έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε υψηλές δόσεις.

Συνοπτικά, η φυσική βιταμίνη Ε, που προέρχεται από φυτικές πηγές, προτιμάται για συμπλήρωση και ενίσχυση λόγω της υψηλότερης δραστικότητας, της βιοδιαθεσιμότητας και των ανώτερων αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της.