Science

Βιταμίνη Κ1 ή βιταμίνη Κ2;

Γνωρίζετε ότι το σώμα σας χρειάζεται καθημερινά βιταμίνη D για γερά, υγιή οστά. Αλλά ξέρετε ότι τα οστά σας χρειάζονται επίσης βιταμίνη Κ;

Η βιταμίνη Κ είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Πρόσφατη έρευνα έχει επικεντρωθεί στην επίδραση της βιταμίνης Κ σε ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η οστεοπόρωση.

Πώς βοηθάει η βιταμίνη Κ τα οστά σας;

Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης Κ και της οστικής πυκνότητας. Η βιταμίνη Κ, ενεργοποιεί τις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στον σχηματισμό και την ανοργανοποίηση των οστών, μια διαδικασία που κάνει τα οστά δυνατά. Η βιταμίνη Κ διατίθεται σε δύο μορφές, Κ1 και Κ2.

Η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται κυρίως σε πράσινα, φυλλώδη και σταυρανθή λαχανικά. Η βιταμίνη Κ2, η οποία παράγεται κυρίως από βακτήρια, χωρίζεται περαιτέρω σε υποομάδες που ονομάζονται MK4 έως MK13 και βρίσκονται σε ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, το χοιρινό, τα πουλερικά και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Η βιταμίνη Κ2 μπορεί να έχει μεγαλύτερη προστατευτική επίδραση στα οστά, από τη βιταμίνη Κ1.

Η έλλειψη της βιταμίνης Κ βλάπτει την υγεία των οστών

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης Κ συνδέεται με χαμηλή οστική πυκνότητα και αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα.

Μια μελέτη, που ανέλυσε δεδομένα από τη μεγάλη μελέτη Nurses’ Health Study, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα από 109 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης Κ την ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να σπάσουν τα ισχία τους.

Η μελέτη Framingham, σε άνδρες και γυναίκες, έδειξε επίσης μια σχέση μεταξύ της χαμηλής πρόσληψης βιταμίνης Κ και του αυξημένου κινδύνου καταγμάτων ισχίου. Αυτή η μελέτη έδειξε επίσης συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής διατροφικής πρόσληψης βιταμίνης Κ και της χαμηλής οστικής πυκνότητας στις γυναίκες.

Βιταμίνη Κ1 vs βιταμίνη Κ2

Η βιταμίνη Κ είναι μια ομάδα λιποδιαλυτών βιταμινών που μοιράζονται παρόμοιες χημικές δομές. Η βιταμίνη Κ ανακαλύφθηκε κατά λάθος τη δεκαετία του 1920 και του 1930 μετά από δίαιτες σε ζώα που οδήγησαν σε υπερβολική αιμορραγία .

Αν και υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι βιταμίνης Κ, οι δύο που βρίσκονται πιο συχνά στην ανθρώπινη διατροφή είναι η βιταμίνη Κ1 και η βιταμίνη Κ2. Η βιταμίνη Κ1, που ονομάζεται επίσης φυλλοκινόνη, βρίσκεται κυρίως σε φυτικές τροφές όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Αποτελεί περίπου το 75-90% του συνόλου της βιταμίνης Κ που καταναλώνεται από τον άνθρωπο. Η βιταμίνη Κ2 βρίσκεται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και ζωικά προϊόντα και παράγεται επίσης από βακτήρια του εντέρου.

Έχει αρκετούς υποτύπους που ονομάζονται μενακινόνες και κυμαίνονται από MK-4 έως MK-13. Η κύρια λειτουργία όλων των τύπων βιταμίνης Κ είναι να ενεργοποιούν πρωτεΐνες που διαδραματίζουν σημαντικούς ρόλους στην πήξη του αίματος, στην υγεία της καρδιάς και στην υγεία των οστών.

Ωστόσο, λόγω των διαφορών στην απορρόφηση και τη μεταφορά στους ιστούς σε όλο το σώμα, η βιταμίνη Κ1 και Κ2 θα μπορούσαν να έχουν πολύ διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία.

Γενικά, η βιταμίνη Κ1 που βρίσκεται στα φυτά απορροφάται ελάχιστα από τον οργανισμό. Μια μελέτη υπολόγισε ότι λιγότερο από το 10% της βιταμίνης Κ1 που βρίσκεται στα φυτά απορροφάται πραγματικά.

Σχετικά με την απορρόφηση της βιταμίνης Κ2, οι ειδικοί πιστεύουν ότι επειδή βρίσκεται συχνά σε τρόφιμα που περιέχουν λίπος, μπορεί να απορροφηθεί καλύτερα από την K1. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες απορροφώνται πολύ καλύτερα όταν καταναλώνονται με διατροφικό λίπος.

Επιπλέον, η μακριά πλευρική αλυσίδα της βιταμίνης Κ2 της επιτρέπει να κυκλοφορεί στο αίμα περισσότερο από την Κ1. Ενώ η βιταμίνη Κ1 μπορεί να παραμείνει στο αίμα για αρκετές ώρες, ορισμένες μορφές Κ2 μπορούν να παραμείνουν στο αίμα για αρκετές ημέρες.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι ο μεγαλύτερος χρόνος κυκλοφορίας της βιταμίνης Κ2 επιτρέπει την καλύτερη χρήση της σε ιστούς που βρίσκονται σε όλο το σώμα. Η βιταμίνη Κ1 μεταφέρεται και χρησιμοποιείται κυρίως από το ήπαρ.

Για το λόγο αυτό στο συμπλήρωμα διατροφής Complete D3, K2 & Magnesium έχουμε επιλέξει τη μορφή της βιταμίνης Κ2. Εκτός από την καλύτερη απορρόφηση είναι συμπαράγοντας μαζί με τον μαγνήσιο για την ενεργοποίηση της βιταμίνης D3 στον οργανισμό.