Science

Γήρανση & NAD+

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 30-40 τρισεκατομμύρια κύτταρα και όλα βασίζονται σε ένα συνένζυμο, που ονομάζεται δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης αδενίνης NAD+ και είναι απαραίτητο για τις καθημερινές λειτουργίες του σώματος. Αυτό καθιστά το NAD+ καθοριστικό παράγοντα για την υγεία και την ευεξία.

Τα επίπεδα NAD+ μειώνονται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου, ενώ σύμφωνα με μελέτες, η αύξηση των επιπέδων NAD+ στο σώμα μπορεί να βελτιώσει τη γήρανση, καθυστερώντας την εμφάνιση ασθενειών.

Τι είναι το NAD+ και τι επιδράσεις έχει στο σώμα;

Το δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης αδενίνης είναι γνωστό εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια. Ως συνένζυμο, ή «βοηθητικό» μόριο όπως ονομάζεται, το NAD+ συνδέεται άμεσα με άλλα ένζυμα και συμμετέχει στην ενεργοποίηση των βιοχημικών αντιδράσεων σε κυτταρικό επίπεδο.

Χωρίς αυτό, το ανθρώπινο σώμα δε θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά. Το NAD+ έχει τους δύο θεμελιώδεις ρόλους στο ανθρώπινο σώμα, να δημιουργεί ενέργεια και να ρυθμίζει τη λειτουργία των κυττάρων.

Ως βοηθητικό μόριο, το NAD+ επηρεάζει άμεσα και έμμεσα πολλές κυτταρικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της επιδιόρθωσης του DNA, της έκφρασης γονιδίων και της ανοσολογικής λειτουργίας.

NAD+ & Γήρανση

Τα επίπεδα NAD+ μειώνονται με την ηλικία, καθώς το σώμα όταν γερνάει, παράγει λιγότερο NAD+. Επιπλέον, οι φλεγμονές, και το οξειδωτικό στρες καταστρέφουν το NAD+ στο σώμα. Το χαμηλό NAD+ είναι η αιτία πολλών προβλημάτων, που σχετίζονται με την ηλικία.

Η μείωση του NAD+ οδηγεί σε μείωση του υγιούς κυτταρικού μεταβολισμού. Αυτό, με τη σειρά του, έχει ως αποτέλεσμα τα γνωστά σημάδια της γήρανσης, όπως είναι η απώλεια μυϊκού τόνου, η μείωση της ικανότητας άσκησης, η παχυσαρκία και η αδυναμία.

Σε έρευνα μελετήθηκε η σύνδεση μεταξύ της μείωσης του NAD+ και των χαρακτηριστικών της κυτταρικής γήρανσης. Αυτά τα χαρακτηριστικά θεωρούνται ο βασικός πυρήνας του τρόπου με τον οποίο γερνά το σώμα.

Χαρακτηριστικά της κυτταρικής γήρανσης είναι:

  • γονιδιωματική αστάθεια
  • φθορά τελομερών
  • επιγενετικές αλλοιώσεις
  • μιτοχονδριακή δυσλειτουργία
  • κυτταρική γήρανση
  • εξάντληση βλαστοκυττάρων
  • αλλοιωμένη διακυτταρική επικοινωνία

Γονιδιωματική Αστάθεια

Η γονιδιωματική αστάθεια σημαίνει ότι υπάρχει βλάβη στη διαδικασία διαίρεσης των κυττάρων. Ως αποτέλεσμα, το γονιδίωμα μεταβάλλεται κατά τη διαίρεση των κυττάρων και δε δημιουργεί ακριβές αντίγραφο του αρχικού προτύπου.

Όταν το DNA δεν αναπαράγεται σωστά ή δεν επιδιορθώνει τη βλάβη, προκαλεί μεταλλάξεις στον γενετικό κώδικα. Η μείωση του NAD+ αναστέλλει την ικανότητα του κυττάρου να διαιρείται και να έχει την ικανότητα να επιδιορθώνει το DNA.

Φθορά τελομερών

Στο τέλος κάθε χρωμοσώματος υπάρχει ένα προστατευτικό κάλυμμα, που ονομάζεται τελομερές. Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή γίνονται μικρότερα. Όταν τα τελομερή γίνονται πολύ κοντά, τα κύτταρα δε μπορούν πλέον να αναπαραχθούν, γεγονός που προκαλεί τον εκφυλισμό των ιστών.

Τα κοντά τελομερή συνδέονται με πολλές χρόνιες παθήσεις, που σχετίζονται με την ηλικία. Το μήκος και η λειτουργία των τελομερών προστατεύονται από μια οικογένεια πρωτεϊνών, που ονομάζονται σιρτουίνες και εξαρτώνται από το NAD+ για να λειτουργούν σωστά.

Μεταξύ των πολλών λειτουργιών τους, οι σιρτουίνες ρυθμίζουν και αναστέλλουν την κυτταρική γήρανση. Η ενίσχυση του NAD+ βελτιώνει τη δραστηριότητα των σιρτουινών, σταθεροποιεί τα τελομερή και μειώνει τη βλάβη του DNA.

Κυτταρική Γήρανση

Η κυτταρική γήρανση είναι μια βιολογική διαδικασία γήρανσης. Κανονικά, το ανοσοποιητικό σύστημα, θα πρέπει να αποβάλλει από το σώμα τα νεκρά, γηραιά και κατεστραμμένα κύτταρα. Τα γηραιά κύτταρα είναι κύτταρα με δυσλειτουργίες, που έχουν σταματήσει να διαιρούνται, αλλά παραμένουν στο σώμα.

Συσσωρεύονται με την ηλικία και συμβάλλουν σε δυσμενείς καταστάσεις, που σχετίζονται με τη γήρανση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ενίσχυση των επιπέδων NAD+ απέτρεψε τη γήρανση των μυϊκών βλαστοκυττάρων ενώ αύξησε τη συνολική διάρκεια ζωής.

Αύξηση των επιπέδων NAD+

Η επαρκής άσκηση, η διαλειμματική νηστεία, η υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, ο επαρκής ύπνος και η αποφυγή σωματικών στρεσογόνων παραγόντων όπως οι τοξίνες και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα NAD+.

Εάν η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής φαίνεται δύσκολη λόγω ηλικίας ή κατάστασης υγείας, τότε η συμπλήρωση με μονονουκλεοτίδιο της νικοτιναμίδης είναι η καλύτερη επιλογή. Και οι δύο είναι μια μορφή βιταμίνης Β3 (νιασίνη) και πρόδρομος του NAD+.

Μελέτες έδειξαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων με μονονουκλεοτίδιο της νικοτιναμίδης βελτιώνει τις φυσιολογικές λειτουργίες σε ποντίκια και άλλους οργανισμούς. Μια μελέτη έδειξε ότι η προσθήκη μονονουκλεοτίδιο της νικοτιναμίδης σε πόσιμο νερό βελτίωσε την καρδιαγγειακή λειτουργία σε ηλικιωμένα ποντίκια.

Μια άλλη μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με μονονουκλεοτίδιο της νικοτιναμίδης μπορεί να υποστηρίξει την εξασθενημένη γνωστική λειτουργία που σχετίζεται με τη γήρανση.

Η γήρανση είναι μια πολύπλοκη σειρά πολλών διασυνδεδεμένων διαδικασιών και η ενίσχυση της λειτουργίας σώματος με NAD+ φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες, που επιφέρουν γήρανση.