Science

Γιατί το DHA είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εάν είστε έγκυος ή προσπαθείτε να μείνετε, τότε πιθανότατα έχετε ακούσει για τα οφέλη του εικοσιδυαεξανοϊκού οξέος, DHA. Το DHA είναι ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, που βρίσκεται κυρίως στα ψάρια και είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Η κατανάλωση ψαριών, ιδιαίτερα μεγάλου μεγέθους, εμπεριέχει τον κίνδυνο πρόσληψης υψηλών ποσοτήτων υδραργύρου, αλλά υπάρχουν αρκετές επιλογές για να διασφαλιστεί ότι εσείς και το μωρό σας λαμβάνετε αρκετό DHA.

Τα οφέλη του DHA για τη μητέρα και το μωρό

Υπάρχουν τρία κύρια ωμέγα-3 στο ανθρώπινο σώμα, το DHA ή εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ, το ALA ή άλφα-λινολενικό οξύ και το EPA ή εικοσαπεντανοϊκό οξύ. Το DHA βρίσκεται στη μεγαλύτερη ποσότητα στον εγκέφαλο και τα μάτια, συμβάλλοντας στη διατήρηση της δομής και της λειτουργίας τους.

Το DHA και οι μεταβολίτες του, επηρεάζουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, τους χημικούς αγγελιοφόρους, τους νευροδιαβιβαστές και τη δημιουργία νέων νευρώνων, τα νευρικά κύτταρα. Ένα ισορροπημένο επίπεδο DHA επηρεάζει επίσης τον μετωπιαίο και τον προμετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, που ρυθμίζουν την ικανότητα προγραμματισμού, επίλυσης προβλημάτων και προσοχής.

Mια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι μητέρες που λάμβαναν 1.000mg DHA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν λιγότερες πιθανότητες για πρόωρο τοκετό, από τις μητέρες που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες DHA.

Ακόμη, τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες, που κατανάλωναν υψηλή ποσότητα θαλασσινών, πλούσιων σε DHA, έτειναν να είναι πιο κοινωνικά, είχαν καλύτερες επιδόσεις στην κινητική και κοινωνική ανάπτυξη, υψηλότερη λεκτική νοημοσύνη στην πρώιμη παιδική ηλικία και μειωμένο κίνδυνο γνωστικής ανάπτυξης.

Επιπλέον, υπήρχαν λιγότερες εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών, ενώ στα μωρά που θηλάζουν, η υψηλή συγκέντρωση DHA, στο μητρικό γάλα, συσχετίστηκε με πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του βελτιωμένου συντονισμού χεριού-ματιού.

Πώς να καταναλώνετε με ασφάλεια τη σωστή ποσότητα DHA

Το μωρό προσλαμβάνει DHA από τη μητέρα του, είτε μέσω της μήτρας, είτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Επειδή το ανθρώπινο σώμα δε μπορεί να παράγει επαρκείς ποσότητες DHA, η κατανάλωση τροφών ή συμπληρωμάτων, που περιέχουν αυτό το θρεπτικό συστατικό, είναι ο μόνος πρακτικός τρόπος, για να αυξηθούν τα επίπεδά του στον οργανισμό.

Μερικοί τύποι ψαριών όμως, όπως ο ξιφίας, το σκουμπρί και ο μεγαλόφθαλμος τόνος, μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, που ενέχει κινδύνους για την υγεία των παιδιών και τις εγκυμονούσες ή τις θηλάζουσες.

Η τακτική κατανάλωση ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση στην κυκλοφορία του αίματος με την πάροδο του χρόνου, ενώ τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου στο αίμα, μπορεί να επηρεάσουν τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του μωρού.

Clear Omega 3

To συμπλήρωμα διατροφής Clear Omega 3, περιέχει τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υψηλής ποιότητας, από περουβιανές αντζούγιες, που είναι ελεύθερες από βαρέα μέταλλα και προέρχονται από βιώσιμες πηγές αλιείας.

Η καταστροφή των θαλάσσιων οικοτόπων µε την υπεραλίευση θέτει σε κίνδυνο ζωτικούς θαλάσσιους πόρους για τις µελλοντικές γενιές. Περισσότερα από τα 3/4 των πληθυσµών ψαριών βρίσκονται στο όριο της υπεραλίευσης, ενώ πάρα πολλά είδη, όπως ο ξιφίας, κινδυνεύουν µε εξαφάνιση.

Η βιώσιµη αλιεία προστατεύει τους πληθυσµούς ψαριών και τους θαλάσσιους οικότοπούς τους. Επιλέγουµε ωµέγα 3 από περουβιανές αντζούγιες που είναι από τα πιο άφθονα είδη ψαριών σε όλο τον κόσµο.

Το Clear Omega 3 παρέχει 900 mg συνολικά από ΕΡΑ και DHA ανά ημερήσια δόση και 360 mg DHA και συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου και της φυσιολογικής όρασης. Επιπλέον, περιέχει τη φυσική μορφή της βιταμίνης Ε, που συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.