Science

Διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης με μονακολίνη Κ

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στον ενήλικο πληθυσμό στον κόσμο και συχνά σχετίζονται με μια διαδικασία που ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την ανάπτυξη της οποίας συσσωρεύεται πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών.

H πλάκα στενεύει τις αρτηρίες, καθιστώντας δυσκολότερη την φυσιολογική ροή του αίματος με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού και της περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου, που σχετίζονται με τις καρδιαγγειακές νόσους και ενώ ορισμένοι δεν μπορούν να αλλάξουν, όπως το οικογενειακό ιστορικό, άλλοι μπορούν να τροποποιηθούν με την κατάλληλη θεραπεία όπως τα μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων και σακχάρου στο αίμα, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα σχετίζονται με την χοληστερόλη. Η χοληστερόλη είναι μια στερόλη, η οποία βιοσυντίθεται σε όλα τα ζωικά κύτταρα, και αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των κυτταρικών τους μεμβρανών.

Ανήκει στην κατηγορία των λιπιδίων και χρησιμεύει επίσης ως πρόδρομη ένωση για τη βιοσύνθεση των στεροειδών ορμονών, του χολικού οξέος και της βιταμίνης D.

Αποτελεί μια ουσία απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, η οποία όμως όταν υπάρχει σε πλεόνασμα στο αίμα έχει αρνητικές συνέπειες, καθώς εναποτίθεται στο τοίχωμα των αρτηριών δημιουργώντας την αθηρωματική πλάκα.

Συνεπώς, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα οδηγούν σε αθηροσκλήρωση. Ο παραπάνω μηχανισμός προκαλείται από την LDL-χοληστερόλη, η οποία μπορεί να συσσωρευθεί στα αγγεία.

Η αυξημένη LDL είναι από τους κύριους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων και υπάρχουν ενδείξεις ότι για μείωση 1% των επιπέδων της, μειώνεται κατά 1% και ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο.

Η HDL-χοληστερόλη, από την άλλη πλευρά, μεταφέρει την LDL από την περιφέρεια στο ήπαρ με αποτέλεσμα τον καθαρισμό των αγγείων από αυτήν. Ένα απαραίτητο βήμα στη βιοσύνθεση της χοληστερόλης, η μετατροπή του HMG-CoA σε μεβαλονικό καταλύεται από το ένζυμο 3-υδροξυ-3μεθυλ-γλουταρυλ-CoA (HMG-CoA) αναγωγάση.

Φυσιολογικά, στα κύτταρα των θηλαστικών αυτό το ένζυμο καταστέλλεται ανταγωνιστικά από τη χοληστερόλη που προέρχεται από την αποδόμηση της LDL-χοληστερόλης μέσω των υποδοχέων LDL καθώς και οξειδωμένων ειδών χοληστερόλης.

Οι ανταγωνιστικοί αναστολείς της αναγωγάσης επάγουν την έκφραση των υποδοχέων LDL στο ήπαρ, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τον καταβολισμό της LDL στο πλάσμα και μειώνει τη συγκέντρωση της χοληστερόλης στο πλάσμα.

Αυτό το ένζυμο και η αντίδραση που καταλύει αποτελούν στόχο των αντι-υπερχοληστερολαιμικών φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης που είναι γνωστά ως στατίνες. Οι στατίνες ουσιαστικά αντικαθιστούν το ένζυμο αυτό, και επιβραδύνουν την διαδικασία παραγωγής χοληστερίνης.

Τα ηπατικά ένζυμα με την σειρά τους αναγνωρίζουν την μειωμένη παραγωγή χοληστερίνης και απαντούν με την δημιουργία μιας πρωτεΐνης που οδηγεί στην αύξηση της παραγωγής των υποδοχέων LDL.

Οι υποδοχείς αυτοί μεταναστεύουν στις μεμβράνες των ηπατικών κυττάρων και δεσμεύουν τις διερχόμενες LDL και VLDL, οι οποίες εισέρχονται στο ήπαρ και πέπτονται, μειώνοντας και άλλο τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Όπως τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων, έτσι και τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα (υπερομοκυστεϊναιμία) θεωρούνται δείκτης καρδιαγγειακής νόσου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμικό τραυματισμό.

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα α-αμινοξύ που βιοσυντίθεται από τη μεθειονίνη με την απομάκρυνση της τερματικής μεθυλικής της ομάδας. Φυσιολογικά, μπορεί να ανακυκλωθεί σε μεθειονίνη ή να μετατραπεί σε κυστεΐνη με τη βοήθεια ορισμένων βιταμινών Β.

Η υπερομοκυστεϊναιμία όμως φαίνεται να προάγει την αθηρογένεση και την αθηροθρόμβωση μέσω αρκετών μηχανισμών. Για παράδειγμα, ο μεταβολισμός της ομοκυστεΐνης δημιουργεί αντιδραστικά είδη οξυγόνου που μπορούν να τραυματίσουν άμεσα το ενδοθήλιο.

Ακόμα, η ομοκυστεΐνη έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει τη δραστηριότητα της συνθάσης του μονοξειδίου του αζώτου, οδηγώντας επίσης σε δυσλειτουργία του ενδοθηλίου.

Άλλοι μηχανισμοί που αποδίδονται στην υπερομοκυστεϊναιμία περιλαμβάνουν:

  • Απορυθμισμένη μεθυλίωση πρωτεΐνης και DNA
  • Μη φυσιολογικός πολλαπλασιασμός των αγγειακών λείων μυϊκών κυττάρων
  • Αυξημένη υπεροξείδωση λιπιδίων

Δράση της μονακολίνης Κ

Το προϊόν μας, Healthy Cholesterol, στοχεύει στην διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της χοληστερόλης και στον φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπιδίων και της ομοκυστεΐνης, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιολογικών παθήσεων.

Βασικό συστατικό του Healthy Cholesterol αποτελεί το κόκκινο ρύζι ζύμωσης (RYR), ένα θρεπτικό προϊόν που παράγεται από τη ζύμωση ρυζιού με τον μύκητα Monascus purpureus και χρησιμοποιείται για αιώνες στα ασιατικά τρόφιμα και φάρμακα.

Είναι πλούσιο σε βιοενεργά συστατικά, μεταξύ των οποίων είναι οι μονακολίνες, αναστολείς της αναγωγάσης HMG-CoA (HMG-CoAR).

Το RYR, εκτός των μονακολινών, περιέχει επιπρόσθετες ενώσεις με πιθανές ιδιότητες μείωσης των λιπιδίων, συμπεριλαμβανομένων φυτικών στερολών, ισοφλαβονών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και άλλα συστατικά όπως λιπαρά οξέα, χρωστικές και κιτρίνη.

Η μονακολίνη K είναι η πιο άφθονη μονακολίνη στο RYR, και υπάρχει τόσο ως λακτόνη όσο και ως υδροξυοξύ, σε αναλογία που εξαρτάται κυρίως από την τιμή του pH. Σε χαμηλό pH, κυριαρχεί η μορφή λακτόνης, ενώ σε συνθήκες ουδέτερου και βασικού κυριαρχεί η μορφή του ενεργού υδροξυοξέος.

Η μονακολίνη K στη μορφή λακτόνης είναι πανομοιότυπη με τη λοβαστατίνη, ένα υποχοληστερολαιμικό φάρμακο εγκεκριμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και με δομή παρόμοια με αυτή του περιοριστικού ενζύμου 3-υδροξυ-3μεθυλ-γλουταρυλ-CoA αναγωγάση της οδού σύνθεσης χοληστερόλης.

Ουσιαστικά, η μονακολίνη K αναστέλλει την HMGR με αναστρέψιμο ανταγωνιστικό τρόπο οδηγώντας έτσι στην αναστολή της σύνθεσης της χοληστερόλης, καθώς μια διακοπή της μετατροπής του HMG-CoA σε μεβαλονικό μπορεί να διαταράξει την ηπατική σύνθεση της χοληστερόλης.

Επιπροσθέτως, πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το RYR αυξάνει την ηπατική απέκκριση χολικών οξέων, αυξάνοντας έτσι την ανάγκη της διαθεσιμότητας ενδοηπατικής χοληστερόλης για χρήση.

Ως εκ τούτου, τα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα θα μειωθούν μέσω δύο μηχανισμών: μέσω της μείωσης της ηπατικής σύνθεσης της χοληστερόλης και μέσω της αύξησης της απομάκρυνσης της κυκλοφορούσας χοληστερόλης από το πλάσμα για χρήση από το ήπαρ.

Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι το RYR μπορεί να αποτελεί μια ασφαλή εναλλακτική λύση των στατινών για τη θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας ή της υπερλιπιδαιμίας και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε ασθενείς με δυσανεξία στις στατίνες.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει εγκρίνει το RYR για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόληςκαι συνιστά την κατανάλωση μονακολίνης Κ 10 mg την ημέρα για ενήλικες στο γενικό πληθυσμό, δόση που επιλέχθηκε και στο προϊόν μας Healthy Cholesterol.

Η μονακολίνη K μεταβολίζεται εκτενώς από το ένζυμο CYP3A4, επομένως οι αναστολείς ή οι επαγωγείς του  μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στις συγκεντρώσεις της στο πλάσμα, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή αλληλεπίδραση με φάρμακα που μεταβολίζονται κυρίως μέσω της αυτής οδού.

Για το λόγο αυτό, η ταυτόχρονη χρήση αναστολέων του CYP3A4 με την μονακολίνη ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο μυοτοξικότητας και της ραβδομυόλυσης.

Συνεπώς, η μονακολίνη Κ μπορεί να προκαλέσει δυνητικά φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις και δεν θα πρέπει να χορηγείται σε συνδυασμό με φάρμακα που περιέχουν ιτρακοναζόλη, κετοκοναζόλη, ερυθρομυκίνη, κλαριθρομυκίνη, τελιθρομυκίνη, αναστολείς πρωτεάσης HIV, κυκλοσπορίνη, γραπεζοδόνη ή με χυμό γκρέιπφρουτ (≥0.2 L/μέρα).

Χολίνη

Εκτός από το κόκκινο ρύζι ζύμωσης, βασικό συστατικό του Healthy Cholesterol με στόχο την διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης και ομοκυστεΐνης αποτελεί η χολίνη.

Η χολίνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο και πρέπει να λαμβάνεται από τη διατροφή καθώς, ενώ οι άνθρωποι παράγουν χολίνη de novo, η παραγωγή είναι γενικά ανεπαρκής.

Η χολίνη ταξινομείται ως θρεπτικό συστατικό με μεταβολισμό που μοιάζει στα αμινοξέα. Ο μηχανισμός της δράσης της χολίνης περιλαμβάνει την βελτίωση του μεταβολισμού της χοληστερόλης στο πεπτικό σύστημα και της μεταφοράς της μέσω του κυκλοφορικού συστήματος.

Αντί να εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης στην πεπτική οδό όπως οι στατίνες και το RYR, η χολίνη δρα ως γαλακτωματοποιητής, που αποικοδομεί τη χοληστερόλη και την ομοκυστεΐνη σε μικροσκοπικά μόρια και τα κρατά σε αιώρημα, αποτρέποντάς τα από το να κολλήσουν στα αρτηριακά τοιχώματα και να δημιουργήσουν την αθηρωματική πλάκα.

Μαγνήσιο

Στο συμπλήρωμα Healthy Cholesterol, περιλαμβάνεται και μαγνήσιο σε μορφή οξειδίου του μαγνησίου. Το έλλειμμα μαγνησίου και η χαμηλότερη συγκέντρωση αυτού στο αίμα είναι συχνό εύρημα σε ασθενείς με κύριους παράγοντες κινδύνου, όπως η υπερλιπιδαιμία.

Το μαγνήσιο, σε σωστές συγκεντρώσεις στα κύτταρα, φαίνεται ότι αναστέλλει τη λειτουργία κάποιων ενζύμων με αποτέλεσμα την μείωση της χοληστερόλης.

Πιο συγκεκριμένα, το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη δράση της ακυλοτρανσφεράσης της λεκιθίνης της χοληστερόλης και της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης, που μειώνει τα επίπεδα της LDL και αυξάνει τα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης. Τα μικροθρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα οι βιταμίνες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η πρόσθετη πρόσληψη βιταμινών μπορεί να μειώσει το φορτίο της καρδιαγγειακής νόσου δρώντας στη φλεγμονώδη και οξειδωτική απόκριση ξεκινώντας από τα πρώιμα στάδια της αθηροσκλήρωσης, όταν η αγγειακή βλάβη είναι ακόμα αναστρέψιμη ή, τουλάχιστον, μπορεί να επιβραδυνθεί.

Η σημασία των βιταμινών Β είναι ιδιαίτερα εμφανής στο μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης, καθώς αυτά τα μόρια παίζουν καθοριστικό ρόλο ως ενζυμικοί συμπαράγοντες.

Ειδικότερα, ο συνδυασμός φολικού οξέος, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης Β12, σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες, μειώνει αποτελεσματικά τις αυξημένες συγκεντρώσεις ομοκυστεϊνης πλάσματος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Το Healthy Cholesterol περιέχει 5mg βιταμίνης Β6, 400mcg φολικού οξέος και 15mcg βιταμίνης Β12.

Healthy cholesterol

Τέλος, μια εξίσου σημαντική βιταμίνη του Healthy Cholesterol για τη διαχείριση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα είναι η χοληκαλσιφερόλη, η μορφή της βιταμίνης D που ονομάζεται D3 και συντίθεται στο δέρμα από την 7-δεϋδροχοληστερόλη κατά την υπεριώδη ακτινοβολία (UV-B).

Η 7-δεϋδροχοληστερόλη είναι μέρος της μεταβολικής οδού που ελέγχει τη σύνθεση της χοληστερόλης στα ανθρώπινα κύτταρα.

Με την απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία μπορεί να είναι ιονίζουσα, η 7-δεϋδροχοληστερόλη μετατρέπεται σε προβιταμίνη D3, η οποία, με τη σειρά της, λόγω της μοριακής της αστάθειας, μετατρέπεται σε χοληκαλσιφερόλη.

Η βιταμίνη D έχει βρεθεί πρόσφατα ότι τροποποιεί τους μηχανισμούς της αθηροσκλήρωσης και η χορήγηση της σε ασθενείς έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της LDL χοληστερόλης ενώ αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μια κατηγορία ασθενειών, η οποία αφορά τη καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία και συχνά σχετίζεται με το αθήρωμα. Αποτελεί μία σημαντική αιτία θνησιμότητας και η υπερλιπιδαιμία και η υπερομοκυστεϊναιμία αποτελούν παράγοντες κινδύνου.

Με στόχο τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης και την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων σχεδιάστηκε η πλούσια φόρμουλα του Healthy Cholesterol με βάση την μονακολίνη Κ.
Όλα τα συστατικά της συντελούν στην μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και ομοκυστεΐνης στο αίμα και την διατήρηση τους με ποικίλους μηχανισμούς.