Science

Διοξείδιο του τιτανίου, ένα μη ασφαλές συστατικό

Το διοξείδιο του τιτανίου, είναι ένα συστατικό σε πολλά συμπληρώματα διατροφής, όπου χρησιμοποιείται ως λευκή χρωστική και ενισχυτικό χρώματος. To διοξείδιο του τιτανίου αφαιρέθηκε πρόσφατα από τον κατάλογο ασφαλών συστατικών της Ευρώπης και τώρα αναφέρεται ως "μη ασφαλές".

Τι είναι το διοξείδιο του τιτανίου;

Το διοξείδιο του τιτανίου (ονομάζεται επίσης TiO2, τιτάνιο (IV) ή τιτάνια) είναι ένα φυσικό οξείδιο μετάλλου, που σχηματίζεται όταν το τιτάνιο εκτίθεται σε οξυγόνο. Το διοξείδιο του τιτανίου βρίσκεται στη σύνθεση διαφόρων ορυκτών, όπως του ρουτιλίου και του βρουκίτη. Το διοξείδιο του τιτανίου υπάρχει επίσης φυσικά στην άμμο και το έδαφος.

Το βασικό χαρακτηριστικό του διοξειδίου του τιτανίου, που το καθιστά εμπορικά επιθυμητό, είναι το εξαιρετικά λευκό χρώμα του. Επειδή διασκορπίζει το φως τόσο αποτελεσματικά, το διοξείδιο του τιτανίου ενισχύει την αδιαφάνεια του λευκού – ουσιαστικά κάνει τα λευκά πράγματα να φαίνονται πιο λευκά και φωτεινότερα.

Επιπλέον, το διοξείδιο του τιτανίου βοηθά άλλα χρώματα να φαίνονται πιο ζωντανά και πιο καθαρά, επειδή προστατεύει τα υλικά από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Χρήση διοξειδίου του τιτανίου σε τρόφιμα και φάρμακα

Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται κυρίως ως λευκή χρωστική και ως προστατευτικό UV. Είναι ένα κοινό πρόσθετο, σε πολλά καθημερινά προϊόντα, σε ποικίλες βιομηχανίες – από πλαστικά και χρώματα, μέχρι καλλυντικά και αντηλιακά, μέχρι επεξεργασμένα τρόφιμα, φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής.

Γιατί χρησιμοποιείται το διοξείδιο του τιτανίου σε τρόφιμα και φάρμακα;

Τρόφιμα που έχουν πιο φωτεινό ή πιο ζωντανό χρώμα είναι πιο ελκυστικά για τους καταναλωτές. Σκεφτείτε επεξεργασμένες τροφές ή φάρμακα λευκού ή έντονου χρώματος – τσίχλες, καραμέλες, γλυκίσματα, χρωματιστά ποτά, χάπια, ποτά σε σκόνη κ.λπ.

Το μεγαλύτερο μέρος του διοξειδίου του τιτανίου γνωστό και ως E171 έχει διάμετρο 200-300 νανόμετρα, επιτρέποντας την ιδανική διασπορά φωτός, για καλύτερο χρώμα. Το διοξείδιο του τιτανίου E171 είναι 99 τοις εκατό καθαρό και το υπόλοιπο ένα τοις εκατό μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες ρύπων, όπως μόλυβδο, αρσενικό ή υδράργυρο.

Είναι ασφαλές το διοξείδιο του τιτανίου;

Το διοξείδιο του τιτανίου θεωρούνταν μη τοξικό και μη αντιδραστικό και χρησιμοποιείτο ως πρόσθετο συστατικό για περισσότερα από 100 χρόνια. Όμως διάφοροι οργανισμοί, έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση διοξειδίου του τιτανίου.

Για παράδειγμα, η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών (SCCS), έχει εκδώσει μια προειδοποίηση ενάντια στη χρήση του σε προϊόντα και σκόνες που μπορούν να ψεκαστούν, επειδή ενδέχεται να εκθέσει τους πνεύμονες ενός χρήστη σε διοξείδιο του τιτανίου μέσω της εισπνοής.

Ομοίως, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) κατατάσσει το διοξείδιο του τιτανίου ως καρκινογόνο της ομάδας 2Β, παράγοντα που μπορεί να είναι καρκινογόνος. Αυτή η ταξινόμηση χορηγήθηκε μετά από μελέτες σε ζώα, που παρατήρησαν ότι η εισπνοή σκόνης διοξειδίου του τιτανίου προκάλεσε όγκους στους πνεύμονες.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το διοξείδιο του τιτανίου δεν πρέπει να θεωρείται ασφαλές, ως πρόσθετο τροφίμων, λόγω των αβεβαιοτήτων σχετικά με πιθανή φλεγμονή και γονοτοξικότητα.

Η γονοτοξικότητα αναφέρεται στην πιθανότητα βλάβης του κυτταρικού DNA από μια χημική ουσία. Επειδή η γονοτοξικότητα μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογόνες επιδράσεις, είναι σημαντικό να εξεταστεί η πιθανή γονοτοξική επίδραση μιας ουσίας, για να επαληθευτεί ότι είναι ασφαλής. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων κατέληξε, ότι δεν υπάρχει αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη για το διοξείδιο του τιτανίου ή Ε171.

Από την αρχή της ίδρυσης μας το 2014, η φιλοσοφία μας είναι 100% βιταμίνες χωρίς χημικά πρόσθετα. Για το λόγο αυτό τα προϊόντα Natural Doctor δεν περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου ή άλλα χημικά πρόσθετα, τεχνητές χρωστικές ή τεχνητές γεύσεις.