Science

Η θεραπευτική μαστίχα Χίου στην υγεία του πεπτικού

Η μαστίχα είναι μια ρητίνη, που προέρχεται από τον κορμό και τα κλαδιά του μαστιχόδεντρου (Pistacia lentiscus). Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο.

Η μαστίχα είναι γνωστή για τα πιθανά οφέλη της στην υγεία και ιδιαίτερα στην υγεία του εντέρου.

Αντιμικροβιακές ιδιότητες

Η μαστίχα έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, που οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε βιοενεργά στοιχεία, όπως τερπένια και πολυφαινόλες. Αυτές οι ενώσεις παρουσιάζουν αντιμικροβιακή δράση έναντι πολλών βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων.

Η μαστίχα έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στο γαστρεντερικό σωλήνα, συμπεριλαμβανομένου του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ενός βακτηρίου που εμπλέκεται σε έλκη στομάχου και γαστρίτιδα.

Γαστρική υγεία

Η μαστίχα χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να υποστηρίξει την υγεία του στομάχου και να προάγει την υγεία του πεπτικού. Βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας της επένδυσης του στομάχου και υποστηρίζει την επούλωση των γαστρικών ελκών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μαστίχα μπορεί να ασκήσει γαστροπροστατευτική δράση, μειώνοντας την έκκριση γαστρικού οξέος, ενισχύοντας τους αμυντικούς μηχανισμούς του βλεννογόνου και αναστέλλοντας την ανάπτυξη των βακτηρίων του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις

Η χρόνια φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα σχετίζεται με διάφορες πεπτικές διαταραχές, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Η μαστίχα παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο, ρυθμίζοντας τις ανοσολογικές αποκρίσεις, αναστέλλοντας τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες και καταστέλλοντας την ενεργοποίηση των φλεγμονωδών οδών.

Βελτίωση της λειτουργίας του εντερικού φραγμού

Ο φραγμός του εντέρου παίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της εντερικής ομοιόστασης και στην πρόληψη της εισόδου επιβλαβών μικροβίων και τοξινών στην κυκλοφορία του αίματος.

Η αλλοίωση του εντερικού φραγμού μπορεί να επιφέρει αυξημένη εντερική διαπερατότητα (διαρρέον έντερο) και συστηματική φλεγμονή. Η μαστίχα έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει τη λειτουργία του φραγμού του εντέρου, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ των επιθηλιακών κυττάρων του εντέρου και μειώνοντας τη διαπερατότητα.

Πρεβιοτικές επιδράσεις

Νέες έρευνες υποδηλώνουν ότι η μαστίχα μπορεί να εμφανίζει πρεβιοτικά αποτελέσματα, προάγοντας την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.

Τα πρεβιοτικά είναι μη εύπεπτες ίνες, που διεγείρουν επιλεκτικά την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των ωφέλιμων βακτηρίων στη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Θρέφοντας ωφέλιμα βακτήρια, η μαστίχα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας της μικροχλωρίδας του εντέρου και να στηρίξει τη συνολική υγεία του εντέρου.

Ανακούφιση από συμπτώματα

Συχνά αρκετά άτομα χρησιμοποιούν τη μαστίχα ως φυσική θεραπεία, για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της πεπτικής δυσφορίας, όπως φούσκωμα, αέρια, δυσπεψία και κοιλιακό άλγος.

Ενώ τα επιστημονικά στοιχεία, που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά του για την ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι περιορισμένα, ανέκδοτες αναφορές υποδηλώνουν ότι η μαστίχα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των πεπτικών συμπτωμάτων σε ορισμένα άτομα, ιδιαίτερα σε αυτά με λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές.

Οι επιστήμονές μας επέλεξαν να συνδυάσουν τη γλουταμίνη με τη Μαστίχα Χίου, η οποία μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του εντέρου, όπως η υποστήριξη της πεπτικής λειτουργίας, η προώθηση της ακεραιότητας του φραγμού του εντέρου, η εξισορρόπηση της μικροχλωρίδας του εντέρου, η μείωση της φλεγμονής και η υποστήριξη της επούλωσης των γαστρεντερικών ιστών.

Ο συνεργιστικός συνδυασμός του μπορεί να ωφελήσει άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα, πεπτικές διαταραχές ή όσους αναζητούν τη βέλτιστη υγεία και ευεξία του εντέρου.

Όπως με οποιοδήποτε συμπλήρωμα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, πριν ξεκινήσετε τη λήψη συμπληρωμάτων, ειδικά εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις υγείας ή λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή.