Science

Υγιές μικροβίωμα, υγιές δέρμα

Το δέρμα έχει πολλές βασικές λειτουργίες. Ως πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, το δέρμα προστατεύει το σώμα από τις εξωτερικές απειλές.

Αποτρέπει την αφυδάτωση, αφού έχει την ικανότητα να δροσίζει το σώμα, όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι υψηλές και φιλοξενεί ένα τεράστιο δίκτυο νευρικών απολήξεων, που επιτρέπουν στο σώμα να έχει την αίσθηση των εξωτερικών παραγόντων.

Μια άλλη, εξίσου σημαντική λειτουργία, είναι ότι επάνω στο δέρμα υπάρχουν τρισεκατομμύρια μικρόβια και το γενετικό τους υλικό, γνωστό και ως μικροβίωμα του δέρματος.

Αυτά τα μικρόβια είναι βακτήρια, μύκητες και ιοί, ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία του οργανισμού. Επικοινωνούν με τα κύτταρα του δέρματος και το ανοσοποιητικό σύστημα, για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν το φραγμό του δέρματος και να εξασφαλίσουν την καλή υγεία του δέρματος.

Όταν η ισορροπία των μικροβίων διαταραχθεί και κυριαρχήσουν τα παθογόνα μικρόβια, η λειτουργία του δέρματος επηρεάζεται, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μολύνσεις ή δερματικές παθήσεις.

Τα μικρόβια προστατεύουν το ανθρώπινο δέρμα

Το μικροβίωμα του δέρματος περιλαμβάνει τρία μικρο-περιβάλλοντα: το λιπαρό, το υγρό και το ξηρό. Το καθένα έχει το δικό του διαφορετικό πληθυσμό μικροβίων. Για παράδειγμα, οι σμηγματογόνοι αδένες που εκκρίνουν λίπος, όπως αυτοί στο μέτωπο, κυριαρχούνται από τα βακτηριακά γένη Cutibacterium και Staphylococcus.

Οι περιοχές του δέρματος που είναι υγρές, όπως το εσωτερικό του αγκώνα και το κάτω μέρος των ποδιών, έχουν υψηλά επίπεδα βακτηρίων που ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα, όπως ο Corynebacterium και ο Staphylococcus. Στις περιοχές που το δέρμα είναι ξηρό, υπάρχουν και τα τρία βακτηριακά γένη.

Τα μικρόβια προστατεύουν το ανθρώπινο σώμα με διάφορους τρόπους:

  • Ρυθμίζουν το σχηματισμό εξωτερικού στρώματος δέρματος (κεράτινη στιβάδα), διευκολύνοντας τη φυσιολογική δομή και λειτουργία του φραγμού του δέρματος.
  • Αποτρέπουν την εισβολή, τον αποικισμό και τη μόλυνση από παθογόνα μικρόβια, που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες.
  • Ορισμένα είδη βακτηρίων του δέρματος, παράγουν αντιβιοτικά, που αναστέλλουν τη δραστηριότητα επιβλαβών βακτηρίων.
  • Τα μικρόβια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διέγερση των κυττάρων του ανοσοποιητικού στο δέρμα και ενισχύουν την επούλωση των πληγών.

Πάνω στο δέρμα υπάρχουν μόνο βασικές πρωτεΐνες και λίπη, καθιστώντας το ένα δύσκολο περιβάλλον επιβίωσης για τα μικρόβια και για το λόγο αυτό τα μικρόβια του δέρματος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά.

Αυτό συμβαίνει, διότι τα μικρόβια του δέρματος έχουν προσαρμοστεί στο να χρησιμοποιούν στοιχεία που βρίσκονται στον ιδρώτα, στα φυσικά έλαια και στα νεκρά κύτταρα, που βρίσκονται στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία της μικροχλωρίδας και των ευεργετικών μικροβίων, συμπεριλαμβανομένου του κλίματος, της ρύπανσης, της υπεριώδους ακτινοβολίας, των καλλυντικών, των σαπουνιών και των αντιβιοτικών.

Απώλεια της μικροχλωρίδας του δέρματος & δερματικές παθήσεις

Η απώλεια της ποικιλίας της μικροχλωρίδας του δέρματος μπορεί να συμβάλλει στην ακμή. Ορισμένα παθογόνα μικρόβια μπορούν να πυροδοτήσουν τη φλεγμονώδη απόκριση στο δέρμα, που σχηματίζει ένα είδος φραγμού, καθιστώντας δύσκολη τη διείσδυση των αντιμικροβιακών θεραπειών ακμής στο δέρμα.

Η πιτυρίδα συνδέεται με μύκητες, που προκαλούν υπερπαραγωγή ελαϊκού οξέος. Αυτό διαταράσσει τα κύτταρα στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος και προκαλεί φλεγμονώδη απόκριση στο τριχωτό της κεφαλής.

Η ατοπική δερματίτιδα, επίσης γνωστή και ως ατοπικό έκζεμα, μπορεί να εμφανιστεί όταν το παθογόνο βακτήριο Staphylococcus aureus υπερισχύει έναντι άλλων στο δέρμα. Αν και τα ακριβή αίτια της γυροειδούς αλωπεκίας είναι άγνωστα, ορισμένες έρευνες τη συνδέουν με μια ανισορροπία στη μικροχλωρίδα, που βρίσκεται στους θύλακες των τριχών.

Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Τα προβιοτικά, και συγκεκριμένα τα είδη Lactobacillus και Bifidobacterium, συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες, τη φωτοφθορά και την καλή λειτουργία του δερματικού φραγμού, ενώ ενισχύουν τη φυσική ενυδάτωση του δέρματος.

Μια πρόταση από την Natural Doctor

Το συμπλήρωμα διατροφής Natural Doctor, 40 Billion Live περιέχει σαράντα δισεκατομμύρια ευεργετικά βακτήρια από 13 στελέχη από τα είδη Lactobacillus και Bifidobacterium, που υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα δέρματος από μέσα προς τα έξω.

Είναι μια υψηλής ισχύος φόρμουλα σε κάψουλα με εντερική επίστρωση και με τεχνολογία σταδιακής απελευθέρωσης, ενώ τα προβιοτικά που περιέχει δεν προέρχονται από γάλα, κι έτσι είναι κατάλληλο και για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.