Science

Λιπώδης διήθηση η σιωπηλή επιδημία

Το λιπώδες ήπαρ, ή η λιπώδης διήθηση είναι η πιο κοινή ηπατική νόσος στο δυτικό κόσμο. Σύμφωνα με το American Liver Foundation, το 25 τοις εκατό των Αμερικανών έχουν λιπώδες ήπαρ.

Τι είναι το λιπώδες ήπαρ;

Η λιπώδης διήθηση ή μη αλκοολική νόσος του ήπατος εμφανίζεται, όταν υπερβολικό λίπος αρχίζει να αποθηκεύεται στο ήπαρ, προκαλώντας φλεγμονή και ανάπτυξη ουλώδους ιστού. Η προχωρημένη λιπώδης διήθηση έχει ξεπεράσει την ηπατίτιδα C ως βασική αιτία ίνωσης και μεταμόσχευσης του ήπατος.

Ο μύθος των λιπαρών

Ενώ η λιπώδης διήθηση έχει συνδεθεί με μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά, στην πραγματικότητα, προκαλείται από την υπερκατανάλωση ζάχαρης και φρουκτόζης. Ένας από τους κύριους παράγοντες είναι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, που βρίσκεται κρυμμένο σε πολλά τρόφιμα.

Σιρόπι καλαμποκιού υπάρχει κρυμμένο στις κέτσαπ, στα ντρέσινγκ σαλάτας, στις μαρμελάδες, στις σάλτσες μπάρμπεκιου, στις μαρινάδες και στ’ αρτοσκευάσματα. Σε αντίθεση με τη γλυκόζη, η φρουκτόζη απορροφάται απευθείας από το συκώτι και μόλις φτάσει εκεί, αρχίζει την παραγωγή λίπους στο ήπαρ, με τη μορφή τριγλυκεριδίων.

Η φρουκτόζη προκαλεί συσσώρευση λίπους στο συκώτι, ενεργοποιώντας την παραγωγή του λίπους (λιπογένεση) από το ίδιο το συκώτι, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει την καύση του.

Μια έρευνα, με περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες για λιπώδες ήπαρ, έδειξε ότι η συχνότητα εμφάνισης λιπώδους ήπατος σ’ εκείνους, που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα ρόφημα με ζάχαρη ημερησίως, ήταν αυξημένη κατά 55 τοις εκατό, σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν.

Εκτός από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ή φρουκτόζης, υπάρχουν πολλές άλλες καταστάσεις, που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ, όπως η παχυσαρκία, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η γρήγορη απώλεια βάρους και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Συμπτώματα λιπώδους διήθησης

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην αντιμετώπιση του λιπώδους ήπατος, είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό, δεν γνωρίζουν ότι το έχουν. Η λιπώδης διήθηση συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Όταν εκδηλώνονται συμπτώματα, αυτά μπορεί να είναι:

  • Κόπωση
  • Πόνος ή δυσφορία στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα

Στην περίπτωση στεατοηπατίτιδας και κίρρωσης του ήπατος, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ερυθρές παλάμες (ηπατικές παλάμες)
  • Διόγκωση της κοιλιάς, λόγω υγρού στην κοιλιακή χώρα (ασκίτης)
  • Διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων κάτω από την επιφάνεια του δέρματος
  • Διόγκωση του σπλήνα
  • Κίτρινη χροιά στο δέρμα και στα μάτια (ίκτερος)

Μια ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για λιπώδες ήπαρ, μειώνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Η κατανάλωση ελαιόλαδου και η μεσογειακή διατροφή, σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης λιπώδους ήπατος. Η αερόβια άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, ή η προπόνηση με αντιστάσεις δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει το ηπατικό λίπος.

Healthy Liver

Το συμπλήρωμα διατροφής Healthy Liver, περιέχει εκχύλισμα καρπών γαϊδουράγκαθου, α-λιποϊκό οξύ και χολίνη, συστατικά με αντιοξειδωτική προστασία στο συκώτι. Η σιλυµαρίνη είναι ένα φυτικό φλαβονοειδές και παράλληλα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προέρχεται από τους καρπούς του γαϊδουράγκαθου.

Το άλφα λιποϊκό οξύ είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό, το οποίο βρίσκεται φυσιολογικά στα κύτταρα του οργανισμού και µετατρέπει τη γλυκόζη, δηλαδή το σάκχαρο του αίματος σε ενέργεια, ενώ έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και να ενεργοποιεί τις βιταμίνες, που υπάρχουν στο σώμα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια χολίνης σχετίζεται με βλάβη του ήπατος, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης λιπώδους ήπατος σε άνδρες και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με δίαιτες ανεπαρκείς σε χολίνη.

Η πλούσια σύνθεση του Healthy Liver είναι κατάλληλη για άτομα με προβλήματα στο ήπαρ, άτομα που κάνουν τακτική χρήση φαρμάκων ή αλκοόλ και για άτομα με προβλήματα στη χολή.