Science

Μαγνήσιο, βιταμίνες D & K: καλύτερα μαζί

Για πολλά χρόνια, το ασβέστιο θεωρούνταν ως το βασικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των οστών και δε λαμβάνονταν υπόψιν, οι δύο μεγαλύτερες ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων της σύγχρονης εποχής, στην πλειονότητα του πληθυσμού.

Δύο εξίσου σημαντικά θρεπτικά στοιχεία είναι το μαγνήσιο και οι βιταμίνες D3 και K2. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι ένας συνδυασμός θρεπτικών συστατικών για την υγεία των οστών είναι προτιμότερος από οποιοδήποτε μεμονωμένο θρεπτικό συστατικό.

Δεδομένα εθνικών ερευνών δείχνουν ότι περισσότερο από το 40 τοις εκατό των ενηλίκων των ΗΠΑ έχουν έλλειψη βιταμίνης D3. Στη θετική πλευρά, τα δεδομένα δείχνουν ότι το 37 τοις εκατό των ενηλίκων των ΗΠΑ αναφέρουν ότι λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D.

Η βιταμίνη Κ και το μαγνήσιο παίζουν και αυτά σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας των οστών, ενώ δρουν συνεργιστικά με τη βιταμίνη D.

Παράλληλα η βιταμίνη D αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου, η βιταμίνη Κ μεταφέρει το απορροφημένο ασβέστιο στα οστά και έξω από τους μαλακούς ιστούς, όπως τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεφρά.

Αν και μια ισορροπημένη διατροφή περιέχει επαρκή ποσοστά βιταμίνης Κ για την υποστήριξη της πήξης του αίματος, μια μέση διατροφή μπορεί να μην περιλαμβάνει αρκετή ποσότητα βιταμίνης Κ για την υποστήριξη υγιών οστών.

Εκτός από τις ανεπαρκείς ποσότητες στη διατροφή, χαμηλή βιταμίνη Κ μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας δυσαπορρόφησης, ηπατικής νόσου, αλκοολισμού ή χρήσης αντιπηκτικών φαρμάκων, όπως η βαρφαρίνη.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of the American Osteopathic Association αναφέρει ότι η βιταμίνη D δε μεταβολίζεται αποτελεσματικά εάν δεν υπάρχει επαρκές επίπεδο μαγνησίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έως και το 75 τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ δε λαμβάνει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα μαγνησίου, δηλαδή 420 mg την ημέρα.

Είναι σαφές ότι τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν ταυτόχρονα και μαγνήσιο. Η αποτυχία διατήρησης ενός επαρκούς επιπέδου μαγνησίου στο σώμα έχει ως συνέπεια ανεπαρκή μεταβολισμό της βιταμίνης D.

Ακόμη, τα άτομα με επαρκή επίπεδα μαγνησίου χρειάζονται λιγότερα συμπληρώματα βιταμίνης D για να διατηρήσουν φυσιολογικό επίπεδο αυτής της βιταμίνης.

Για το λόγο αυτό στο συμπλήρωμα διατροφής Complete D3, K2 & Magnesium που θα ενισχύσει την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού επιλέξαμε να συμπεριλάβουμε όλες τις βιταμίνες για την ενεργοποίηση της βιταµίνης D3, δηλαδή βιταμίνη Κ2 και μαγνήσιο.