Science

Ουρολοιμώξεις, χλωρίδα εντέρου & Ε.Coli

Η ουρολοίμωξη είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις που αντιμετωπίζουν κυρίως οι γυναίκες, αλλά συχνά και οι άνδρες. Η ουρολοίμωξη οφείλεται σε παθογόνα μικρόβια, που προέρχονται κυρίως από το έντερο.

Τα μικρόβια αυτά περνούν από την ουρήθρα στην ουροδόχο κύστη, όπου προσβάλλουν το ουροποιητικό σύστημα, προκαλώντας φλεγμονή. Η ουρολοίμωξη είναι ένας όρος, που αναφέρεται σε μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες.

Ενώ υπάρχουν διαφορετικοί τύποι βακτηριδίων, που είναι υπεύθυνοι για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, το 75 τοις εκατό των περιπτώσεων προκαλούνται από το βακτήριο Εscherichia Coli, το γνωστό Ε. coli που βρίσκεται στο έντερο.

Συμπτώματα ουρολοίμωξης

Τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα, τα οποία μπορούν να επιδεινωθούν, καθώς η λοίμωξη εξελίσσεται, είναι:

  • πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • θολά ή δύσοσμα ούρα
  • πόνοι στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας
  • συχνοουρία

Τι προκαλεί μια ουρολοίμωξη;

Μια ουρολοίμωξη εμφανίζεται συνήθως, όταν επιβλαβή βακτήρια μετατοπίζονται από το δέρμα ή το ορθό στην ουρήθρα ενός ατόμου. Αν και τα βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν πολλά μέρη του ουροποιητικού συστήματος, η πιο κοινή λοίμωξη εμφανίζεται από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, μέχρι την ουροδόχο κύστη.

Οι γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν ουρολοιμώξεις πιο συχνά από τους άνδρες, πιθανότατα και οκτώ φορές παραπάνω, λόγω ανατομικών διαφορών. Η ουρήθρα μιας γυναίκας είναι πιο κοντή και πιο κοντά στο ορθό απ’ ότι ενός άνδρα.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής, που θέτουν ένα άτομο σε κίνδυνο για ουρολοίμωξη, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής δραστηριότητας, των δομικών αλλαγών στο ουροποιητικό σύστημα, όπως για παράδειγμα, στους άνδρες, ένας διευρυμένος προστάτης και η κακή υγιεινή.

Τα άτομα, που εμφανίζουν ουρολοίμωξη, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν και πάλι. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το 25 τοις εκατό των γυναικών θα αναπτύξουν μια δεύτερη ουρολοίμωξη εντός έξι μηνών από την πρώτη.

E. Coli, μικροβίωμα και ουρολοιμώξεις

Οι ουρολοιμώξεις σχετίζονται σημαντικά με την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου. Το Escherichia coli (E. coli) ζει στο ανθρώπινο έντερο, αλλά όταν μετατοπιστεί στο ουροποιητικό σύστημα, μπορεί να δημιουργήσει σχετικά προβλήματα.

Αν και το 80 τοις εκατό περίπου των περιπτώσεων, αφορά αυτά τα βακτήρια, μπορούν να υπάρχουν και άλλα επιβλαβή βακτηριακά στελέχη, όπως δείχνει η έρευνα, καθώς και διαφορές και ανισορροπίες στο μικροβίωμα του εντέρου.

Μια πρόσφατη μελέτη σε γυναίκες έδειξε παρόμοια επίπεδα E. coli στο γαστρεντερικό όσων είχαν συχνές λοιμώξεις, σε σύγκριση μ’ εκείνες, που δεν είχαν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Στις γυναίκες, το κολπικό μικροβίωμα είναι ένα μοναδικό περιβάλλον.

Η βακτηριακή κολπίτιδα, που προκαλείται από την υπερανάπτυξη ορισμένων αναερόβιων ειδών, αυξάνει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης. Ορισμένα βακτήρια προάγουν την ανάπτυξη άλλων μικροοργανισμών μόλυνσης.

Για παράδειγμα, ο Enterococcus faecalis μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη και την επιβίωση του E. coli. Η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και η ελαφρά έκθεση στο Gardnerella vaginalis μπορεί να ενεργοποιήσει το E. Coli, που διαφορετικά θα μπορούσε να παραμείνει αδρανές στην ουροδόχο κύστη.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Αν και τα αντιβιοτικά μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα, η λύση αυτή είναι μόνο προσωρινή, αφού το βασικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται. Ακόμη και με τη συνεχή χρήση αντιβιοτικών για τις επανεμφανιζόμενες ουρολοιμώξεις στις γυναίκες δεν εξαλείφονται οριστικά τα βακτηριακά στελέχη του εντέρου, που προκαλούν την ουρολοίμωξη.

Τα άτομα που έχουν συχνά προβλήματα με την υγεία του ουροποιητικού συστήματος, θα πρέπει να αξιολογήσουν το μικροβίωμα του εντέρου τους. Για τη βελτιστοποίηση της υγείας του μικροβιώματος του εντέρου, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο πληθυσμός των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο μέσω της διατροφής, είτε μέσω της καθημερινής λήψης συμπληρωμάτων διατροφής.

Το 40 Billion Live, είναι μιας υψηλής ισχύος φόρμουλα με σαράντα δισεκατομμύρια ζωντανά ευεργετικά βακτήρια από 13 στελέχη με σκοπό την ανάπτυξη και την ισορροπία της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας, ενισχύοντας έτσι την άμυνα του οργανισμού έναντι των παθογόνων οργανισμών του πεπτικού συστήματος.

Η βιολογική δράση των προβιοτικών στελεχών Lactobacilli και Bifidobacteria οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό στην ικανότητά τους να προσκολλούν πάνω στα εντεροκύτταρα και να αναστέλλουν έτσι την πρόσδεση των εντερικών παθογόνων βακτηρίων, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας του πεπτικού συστήματος.

Photo by Annie Spratt Unsplash