Science

Η γλουταμίνη στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου

Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει, ότι το αμινοξύ γλουταμίνη μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία του εντέρου, υποστηρίζοντας το μικροβίωμά του, την ακεραιότητα του τοιχώματος του βλεννογόνου του, ρυθμίζοντας τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις.

Όπως διαμορφώνεται από το πνευμονογαστρικό νεύρο, μέσω του εντερικού νευρικού συστήματος, η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει το νευροχημικό περιβάλλον του εγκεφάλου.

Η κακή υγεία του εντέρου μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νευροψυχιατρικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη.

Τα συμπληρώματα διατροφής με γλουταμίνη μπορεί να παρέχουν σημαντική συμπληρωματική διατροφική υποστήριξη σε περιπτώσεις κατάθλιψης, προάγοντας τη λειτουργία του εντέρου.

Παρά το γενικά υψηλό βιοτικό επίπεδο στις ΗΠΑ, οι επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής έχουν αρνητική επίδραση, τόσο στο μικροβίωμα του εντέρου, όσο και στη συνολική υγεία. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην επικράτηση των επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα στις περισσότερες δίαιτες.

Αυτός ο συνδυασμός επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να προκαλούν φλεγμονές και να φθείρουν το έντερο, αυξάνοντας τη διαπερατότητά του..

Έρευνα για τη γλουταμίνη, που είναι το πιο άφθονο αμινοξύ στο ανθρώπινο σώμα, έχει δείξει ότι είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής για την επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου και του βλεννογόνου που το περιβάλλει, υποστηρίζοντας επιπλέον το νευροχημικό περιβάλλον του εγκεφάλου.