Science

Παραδοσιακή θεραπεία για επώδυνες περιόδους

Η λυγαριά είναι ένας ευλύγιστος φυλλοβόλος θάμνος, που ευδοκιμεί στην Ελλάδα σε παραποτάμους και παραθαλάσσια μέρη. Είναι γνωστή και με τα ονόματα καναπίτσα, αγνιά, καλαθιά, δέντρο της αγνότητας και στα αγγλικά ως Chasteberry ή Vitex agnus castus.

Το Vitex agnus castus είναι ιδιαίτερα γνωστό για την ικανότητά του να βελτιώνει τις συνθήκες, που επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας. Περιέχει πλήθος βιοδραστικών ενώσεων, όπως φλαβονοειδή και ιριδοειδή, στις οποίες οφείλει τις ευεργετικές της ιδιότητες, που την καθιστούν ένα δημοφιλές βότανο σε όλο τον κόσμο.

Οι πιο γνωστές δράσεις της αφορούν τη βελτίωση της ζωής των γυναικών, καθώς βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών, ιδιαίτερα σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την έμμηνο ρύση ή την εμμηνόπαυση.

Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τα παρακάτω:

  • Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
  • Δυσμηνόρροια
  • Πολυκυστικές ωοθήκες
  • Συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
  • Υπογονιμότητα

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το Vitex agnus castus δρα, μειώνοντας τα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης. Αυτό βοηθά στην εξισορρόπηση άλλων ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και συμπτωμάτων όπως:

  • Κράμπες
  • Πόνο στο στήθος
  • Δυσκοιλιότητα
  • Ημικρανίες

Σε δύο μελέτες, στις γυναίκες με PMS χορηγήθηκαν 20 mg Vitex agnus-castus την ημέρα ή το εικονικό φάρμακο για τρεις εμμηνορροϊκούς κύκλους.

Διπλάσιες γυναίκες στην ομάδα Vitex ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων, όπως ευερεθιστότητα, εναλλαγές διάθεσης, πονοκεφάλους και πόνο στο στήθος, σε σύγκριση με εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα

Το Vitex agnus castus μπορεί να βελτιώσει τη γυναικεία γονιμότητα, λόγω της επίδρασής του στα επίπεδα προλακτίνης. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα σε γυναίκες με διαταραχές της ωχρινικής φάσης.

Οι διαταραχές αυτές αφορούν την περίοδο μετά τη ρήξη του ωορρηξία που αποτελεί τη δεύτερη φάση του γεννητικού κύκλου και συνδέεται με υψηλά επίπεδα προλακτίνης, δυσκολεύοντας τις γυναίκες να μείνουν έγκυες.

Σε μια μελέτη, γυναίκες με υψηλά επίπεδα προλακτίνης έλαβαν είτε 40 mg Vitex agnus castus, είτε φάρμακο. Το Agnus Castus ήταν εξίσου αποτελεσματικό με το φάρμακο στη μείωση των επιπέδων προλακτίνης.

Σε μία άλλη μελέτη, 93 γυναίκες που είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να μείνουν έγκυες, έλαβαν για 3 μήνες ένα συμπλήρωμα διατροφής, που περιείχε Vitex agnus castus.

Μετά από τρεις μήνες, οι γυναίκες στην ομάδα που λάμβανε Vitex agnus castus, παρουσίασαν βελτιωμένη ορμονική ισορροπία και το 26 τοις εκατό από αυτές έμειναν έγκυες. Συγκριτικά, μόνο το 10 τοις εκατό των γυναικών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου έμειναν έγκυες.

Photo by unsplash