Science

Σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Κ

Υπάρχουν δύο βασικά είδη βιταμίνης Κ. H βιταμίνη K1 ή φυλλοκινόνη, που προέρχεται από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και η βιταμίνη Κ2 ή μενακινόνη, που παράγεται φυσικά στον εντερικό σωλήνα και δρα με παρόμοιο τρόπο με την Κ1.

Από την ανακάλυψή της το 1929, η βιταμίνη Κ είναι γνωστή για τη σημασία της στην πήξη του αίματος. Η πήξη είναι μία διαδικασία, που αποτρέπει την υπερβολική αιμορραγία, εντός και εκτός του σώματος.

Το σώμα χρειάζεται βιταμίνη Κ, ώστε να παράγει τις πρωτεΐνες που συμμετέχουν στη διαδικασία θρόμβωσης. Σε περίπτωση ανεπάρκειας βιταμίνης Κ, το σώμα δεν παράγει επαρκή ποσότητα αυτών των πρωτεϊνών. Η χαρακτηριστική ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης Κ είναι υπερβολική αιμορραγία.

Στην πραγματικότητα, η λιποδιαλυτή αυτή βιταμίνη ονομάστηκε βιταμίνη Κ γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Η βιταμίνη αυτή έλαβε την ονομασία "K" επειδή η αρχική ανακάλυψή της αναφέρθηκε σε ένα γερμανικό ιατρικό περιοδικό, στο οποίο η ουσία χαρακτηρίστηκε ως "Koagulationsvitamin".

Η βιταμίνη Κ στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα από μια απλή βιταμίνη, που συμβάλλει στην πήξη του αίματος. Δύο από τα άλλα θεραπευτικά της οφέλη, είναι ότι συμβάλλει στο μεταβολισμό των οστών και στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.

Ορισμένες πρωτεΐνες, που είναι σημαντικές για την υγεία των οστών και των αιμοφόρων αγγείων, έχουν υψηλές απαιτήσεις σε βιταμίνη Κ.

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση των πρωτεϊνών, που συμμετέχουν στις παρακάτω διαδικασίες:

  • Πήξη του αίματος
  • Επιβράδυνση της αρτηριακής ασβεστοποίησης ( Matrix Gla-protein, MGP)
  • Οστική αναδόμηση (Οστεοκαλσίνη και καλβινδίνη)

Σημάδια Ανεπάρκειας βιταμίνης Κ

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ σε ενήλικες μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα, που λαμβάνουν φάρμακα, που εμποδίζουν το μεταβολισμό της βιταμίνης Κ, όπως αντιβιοτικά ή σε άτομα με καταστάσεις, που προκαλούν δυσαπορρόφηση τροφών και θρεπτικών συστατικών.

Μια ανεπάρκεια είναι επίσης πιθανή σε νεογέννητα βρέφη, επειδή η βιταμίνη Κ δε διαπερνά τον πλακούντα και το μητρικό γάλα περιέχει χαμηλή ποσότητα. Η περιορισμένη ποσότητα πρωτεϊνών πήξης του αίματος, κατά τη γέννηση, αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας στα βρέφη, εάν δε τους χορηγηθούν συμπληρώματα βιταμίνης Κ.

Παρακάτω ακολουθούν τα πιο κοινά σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Κ:

  • Οστεοπενία
  • Oστεοπόρωση
  • Έντονη αιμορραγία κατά την περίοδο
  • Αδυναμία επούλωσης πληγών
  • Ρινορραγία
  • Αιμορραγία των ούλων
  • Αίμα στα ούρα ή τα κόπρανα

Αντιβιοτικά και βιταμίνη Κ

Τα αντιβιοτικά φάρμακα μπορεί να καταστρέψουν τα βακτήρια, που παράγουν βιταμίνη Κ στο έντερο, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα βιταμίνης Κ. Τα άτομα που δεν έχουν όρεξη, ενώ χρησιμοποιούν μακροχρόνια αντιβιοτικά, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανεπάρκεια και μπορεί να ωφεληθούν από τη συμπλήρωση με βιταμίνη Κ.

Η βιταμίνη Κ είναι λιποδιαλυτή, οπότε για να βελτιωθεί η απορρόφηση, είναι καλύτερο να καταναλώνονται μαζί με τη λήψη της, τροφές με λίγο λίπος. Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, λίγο ελαιόλαδο ή προσθέστε αβοκάντο κομμένο σε κύβους στην αγαπημένη σας φυλλώδη πράσινη σαλάτα!

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και των αγγείων για το γενικό πληθυσμό, αλλά έχουν παρατηρηθεί, σημαντικά οφέλη κατά τη λήψη των συμπληρωμάτων με βιταμίνη Κ σε άτομα που:

  • Λαμβάνουν συχνά αντιόξινα.
  • Λαμβάνουν αντιβιοτικά ή φάρμακα στατίνης για τη ρύθμιση της χοληστερόλης. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι στατίνες μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια βιταμίνης Κ.
  • Παρουσιάζουν προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα.
  • Λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή απώλειας βάρους, που αναστέλλει την απορρόφηση του λίπους.
  • Λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D ή ασβεστίου.
  • Γυναίκες σε περιεμμηνοπαυσιακή ή μετεμμηνοπαυσιακή κατάσταση
  • Εγκυμονούσες
  • Άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα

Ποια είναι η συνιστώμενη δόση βιταμίνης Κ;

Παλαιότερα μια ελάχιστη ποσότητα βιταμίνης Κ θεωρούταν ότι ήταν απαραίτητη, αφού χρειαζόταν μόνο για την υποστήριξη της πήξης του αίματος. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις πρωτεΐνες πήξης του αίματος, τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Κ είναι απαραίτητα για την ενεργοποίηση άλλων πρωτεϊνών, όπως είναι η οστεοκαλσίνη για την υγεία των οστών.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, η πρόσληψη βιταμίνης Κ μόνο μέσω της διατροφής σε υγιείς ενήλικες, βρέθηκε ότι ήταν ανεπαρκής για την ενεργοποίηση της οστεοκαλσίνης, παρόλο που η φυσιολογική πήξη διατηρήθηκε.

Έτσι, φαίνεται ότι χρειάζεται περισσότερη βιταμίνη Κ για την υποστήριξη της υγείας των οστών και των αγγείων σε σύγκριση με αυτή, που απαιτείται για την πήξη του αίματος. Τα οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Κ1 φαίνεται να επιτυγχάνονται σε ημερήσιες ποσότητες από αρκετές εκατοντάδες μικρογραμμάρια (mcg) έως μερικά χιλιοστόγραμμα (mg).

Ποιες είναι οι διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ;

Η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται στην υψηλότερη συγκέντρωσή της, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αν και δεν απορροφάται επαρκώς από αυτά.Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε έξι φορές μεγαλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης Κ1 από ένα συμπλήρωμα διατροφής σε σύγκριση με ορισμένα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το μαρούλι.

Η βιταμίνη Κ2 σε μορφή MK-7 βρίσκεται σε τρόφιμα, που έχουν υποστεί ζύμωση. Οι ποσότητες βιταμίνης Κ2 σε ζωικά προϊόντα και λαχανικά, που έχουν υποστεί ζύμωση, ποικίλλουν ευρέως.

Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα από αγελάδες που τρέφονται με βιολογικές τροφές ή τα αυγά από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, έχουν υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης Κ2 από τις αγελάδες και τα κοτόπουλα, που τρέφονται με σιτηρά.

Βιταμίνη D και Κ πάνε μαζί

Ακριβώς όπως το αλάτι συνδυάζεται με το πιπέρι, το κρασί με τη σοκολάτα και το μαγνήσιο με το ασβέστιο, έτσι και η βιταμίνη Κ συνδυάζεται με τη βιταμίνη D. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Κ πρέπει να συνδυάζονται με βιταμίνη D3.

Ενώ η βιταμίνη D αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου για την υποστήριξη της υγείας των οστών, η βιταμίνη Κ κατευθύνει αυτό το ασβέστιο στα οστά και έξω από τους μαλακούς ιστούς, όπως τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεφρά.

Complete D3, K2 & Magnesium

Το Complete D3, K2 & Magnesium είναι ένα ολοκληρωμένο συμπλήρωμα διατροφής για υγιή οστά, γιατί περιέχει βιταμίνη D3, βιταμίνη Κ2 και μαγνήσιο, δηλαδή όλα τα θρεπτικά στοιχεία, που χρειάζεται το σώμα για την ενεργοποίηση της βιταμίνης D3.

Σε νέες µελέτες που έχουν εξετάσει τη σχέση της βιταµίνης Κ2 µε τα οστά, έχει παρατηρηθεί ότι η συµπληρωµατική χορήγηση βιταµίνης Κ2, σε συνδυασµό µε βιταµίνη D3, βελτιώνει την οστική πυκνότητα. Ως βιταµίνη Κ2 (MK-7) έχει επιλεγεί η K2 VITAL®, η πιο ενεργή και ασφαλής µορφή, καθώς έχει την ιδιότητα να φτάνει στα οστά άµεσα.