Science

Σημάδια ότι το σώμα σας χρειάζεται αποτοξίνωση

Ο όρος αποτοξίνωση συχνά μας φέρνει στο νου την εικόνα ενός ατόμου, που πίνει χυμούς ή ζωμούς φρούτων και λαχανικών.

Αν και πολλά είδη «αποτοξίνωσης» έρχονται και φεύγουν από τα μόδα, με υποσχέσεις απώλειας βάρους και πιο νεανικής εμφάνισης, μπορεί να μην είναι ο ασφαλέστερος ή πιο αποτελεσματικός τρόπος, καθώς συχνά στερούν τα βασικά θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται το σώμα για τη φυσιολογική του λειτουργία, αφήνοντάς σας με μια αίσθηση αδύναμίας και πείνας.

Βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τροφή μας είναι γεμάτη ρύπους και χημικά, το όφελος μιας καλής αποτοξίνωσης ίσως να αξίζει τον κόπο, ίσως όμως και όχι.

Η αποτοξίνωση δεν είναι κάτι που συμβαίνει μία φορά το χρόνο, όπως ο ετήσιος καθαρισμός του σπιτιού το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Πολλαπλά συστήματα του οργανισμού συνεργάζονται συνεχώς για να εξασφαλίσουν την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και να το «καθαρίσουν».

Είμαστε εκτεθειμένοι σε τοξικά, από διάφορες πηγές, τον αέρα που αναπνέουμε, τα τρόφιμα και τα υγρά που καταναλώνουμε, τα προϊόντα, που βάζουμε στο δέρμα και τα μαλλιά μας, ακόμη και τα καθαριστικά, που χρησιμοποιούμε για να απολυμάνουμε το σπίτι μας.

Η αποτοξίνωση από τους ρύπους, τους οποίους προσλαμβάνουμε, είναι κάτι που πρέπει να συμβαίνει τακτικά, ώστε το σώμα μας να μην επιβαρύνεται υπερβολικά με αποθηκευμένες τοξίνες.

Μερικά συμπτώματα ότι το σώμα δεν απομακρύνει τις τοξίνες αποτελεσματικά είναι:

  • Χαμηλός μεταβολισμός
  • Δυσκοιλιότητα
  • Κακοσμία σώματος
  • Ακμή
  • Κυτταρίτιδα

Τι ακριβώς σημαίνει αποτοξίνωση;

Η αποτοξίνωση είναι η διαδικασία κατά την οποία το σώμα μεταβολίζει και αποβάλλει ξένες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων τοξινών, φαρμάκων και χημικών.

Πολλά όργανα και συστήματα του σώματος εμπλέκονται στην αποτοξίνωση, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, των νεφρών, του πεπτικού συστήματος, του δέρματος, ακόμη και των πνευμόνων. Το συκώτι, ωστόσο, κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς στο μεταβολισμό των τοξινών.

Επιπλέον, η υγιής αποτοξίνωση του ήπατος είναι απαραίτητη για την υποστήριξη του μεταβολισμού των ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων, καθώς ένα υπερφορτωμένο συκώτι μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ορμονικής ανισορροπίας.

Πώς λειτουργεί η αποτοξίνωση;

Το συκώτι, ως το πρωταρχικό όργανο αποτοξίνωσης, παίζει κρίσιμο ρόλο στη μετατροπή ξένων και τοξικών ουσιών σε μορφές, που μπορούν να απομακρυνθούν από το σώμα.

Ενώ οι υδατοδιαλυτές τοξίνες επεξεργάζονται από τα νεφρά και απεκκρίνονται εύκολα με τα ούρα, πολλές τοξίνες όπως οι περιβαλλοντικοί ρύποι, είναι λιποδιαλυτές και απαιτούν πιο περίπλοκους μηχανισμούς απομάκρυνσης.

Υπάρχουν δύο στάδια ηπατικής αποτοξίνωσης, που απαιτούνται για αυτούς τους τύπους τοξινών: φάση Ι και φάση ΙΙ. Τα ηπατικά ένζυμα φάσης Ι είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή των λιποδιαλυτών ενώσεων σε «ενδιάμεσες» μορφές, που είναι υδατοδιαλυτές, για να διευκολυνθεί η απομάκρυνσή τους.

Τα ηπατικά ένζυμα φάσης ΙΙ εξουδετερώνουν τους ενδιάμεσους μεταβολίτες, συνδέοντάς τους με άλλες ουσίες, γεγονός που αυξάνει τη διαλυτότητά τους και υποστηρίζει την απέκκρισή τους από τον οργανισμό.

Τύποι αποτοξίνωσης

Νηστεία: Κατά τη διάρκεια μιας αυστηρής νηστείας, δεν καταναλώνετε φαγητό ή άλλο ρόφημα εκτός από νερό ή αφεψήματα από βότανα χωρίς ζάχαρη.

Η διάρκεια μιας νηστείας μπορεί να κυμαίνεται από 12 ώρες έως τρεις εβδομάδες, αν και συνήθως συνιστάται το πολύ τρεις ημέρες, λόγω του κινδύνου ταχείας απώλειας βάρους και απώλειας άπαχου μυός.

Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι τόσο η νηστεία, όσο και η διαλειμματική νηστεία 12-18 ωρών, μέσα σε ένα 24ωρο είναι ευεργετική, ο ακραίος περιορισμός των θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και σε αρκετά δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ευερεθιστότητα, κόπωση, αδυναμία και πονοκεφάλους.

Αποτοξίνωση με χυμούς φρούτων και λαχανικών: Παρόλο, που ορισμένοι χυμοί προσφέρουν πλούσιες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, τείνουν επίσης να περιέχουν πολλή ζάχαρη, ιδιαίτερα οι χυμοί φρούτων.

Ενώ οι χυμοί λαχανικών δεν είναι τόσο πλούσιοι σε ζάχαρη, στερούνται φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για μια υγιή αποτοξίνωση. Όποιο τύπο αποτοξίνωσης και να επιλέξετε, θα πρέπει να αποφύγετε, το αλκοόλ, το κάπνισμα, τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Για ολοκληρωμένη υποστήριξη της διαδικασίας αποτοξίνωσης, συνδυάστε το Healthy Liver με το 40 Billion Live, που υποστηρίζουν τη δημιουργία και διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος.