Science

Υγιή μαλλιά από μέσα προς τα έξω

Πολύ συχνά, τα μαλλιά έχουν θαμπή όψη, με αποτέλεσμα να φαίνονται ταλαιπωρημένα, λόγω των καθημερινών εφαρμογών styling. Αν και είναι γνωστό, ότι τα μαλλιά μπορεί να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση ή να αποτελέσουν κομμάτι μιας σημαντικής αλλαγής, αυτό δε μεταφράζεται απαραίτητα, ως ένδειξη υγείας. Τα υγιή μαλλιά ξεκινούν από τη ρίζα.

Η επιστήμη πίσω από τα υγιή μαλλιά

Ποιά είναι η δομή των μαλλιών; Τα μαλλιά, όπως το δέρμα και τα νύχια, αποτελούνται κυρίως από έναν ισχυρό τύπο πρωτεΐνης, που ονομάζεται κερατίνη. Οι βασικές λειτουργίες των μαλλιών μοιάζουν με αυτές των δέντρων. Η τριχοφυΐα εμφανίζεται από μέσα προς τα έξω.

Η ρίζα της τρίχας μεγαλώνει μέσα από τα στρώματα του δέρματος, το χόριο και την επιδερμίδα, μέχρι να καταλήξει στην επιφάνεια. Αν και το εξωτερικό τριχωτό του σώματος είναι τεχνικά νεκρό, ο θύλακας της τρίχας είναι ζωντανός.

Εκεί, τα νέα τριχωτά κύτταρα λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά από τα κοντινά αιμοφόρα αγγεία και με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα κύτταρα ομαδοποιούνται και σκληραίνουν. Στη συνέχεια, δημιουργούν μέσα από το δέρμα μια μακριά αλυσίδα, καθώς η διαδικασία συνεχίζεται με νέα κύτταρα.

Οι θύλακες των τριχών συνδέονται με μικροσκοπικούς σμηγματογόνους αδένες. Οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν σμήγμα, μια ουσία που προστατεύει τα μαλλιά και το δέρμα, ενώ παράλληλα τα ενυδατώνει. Ωστόσο, ο ρόλος του σμήγματος δεν είναι πλήρως κατανοητός ακόμη.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για υγιή μαλλιά.

Συμβουλές για υγιή μαλλιά

Προκειμένου να λειτουργήσει ο οργανισμός, χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τις καθημερινές του λειτουργίες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μαλλιά.

Για πιο υγιή μαλλιά, η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές και αναμφισβήτητα εύκολες αλλαγές. Έρευνες δείχνουν ότι οι ελλείψεις σε πρωτεΐνη, σίδηρο και βιοτίνη μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση.

Μερικές τροφές που μπορεί να προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών είναι:

  • Φασόλια
  • Ψάρι
  • Αυγά
  • Ξηροί καρποί
  • Σπανάκι
  • Πράσινο τσάι

Συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Οι αναζητήσεις στο ίντερνετ, όπως το «πώς να κάνετε τα μαλλιά σας δυνατά» ή το «πώς να αποκτήσετε υγιή μαλλιά φυσικά», προτείνουν πολλά διαφορετικά συμπληρώματα διατροφής. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η βιοτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β7, δε μπορούν να παραχθούν φυσικά από το σώμα.

Η βιοτίνη μπορεί, είτε να παραχθεί από τα βακτήρια του εντέρου, είτε από την τροφή και τα συμπληρώματα. Ωστόσο, επειδή η βιοτίνη είναι υδατοδιαλυτή, αποβάλλεται γρήγορα από τον οργανισμό. Η βιοτίνη αποτελεί απαραίτητη βιταμίνη για τον οργανισμό, αφού υποστηρίζει πολλές λειτουργίες στο σώμα.

Παρόλο που τα περισσότερα άτομα λαμβάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιοτίνης, υπάρχουν ορισμένες ομάδες, που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας, όπως για παράδειγμα, οι εγκυμονούσες ή άτομα με διάφορες παθήσεις, που επηρεάζουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Τόσο η τριχόπτωση, όσο και το ξηρό δέρμα, μπορεί να είναι συμπτώματα, που σχετίζονται με ανεπάρκεια βιοτίνης, γι' αυτό η λήψη επαρκούς ποσότητας βιοτίνης, είναι απαραίτητη για την υποστήριξη ενός υγιούς δέρματος, νυχιών και μαλλιών.

Συχνά οι αλλαγές στα μαλλιά, επηρεάζονται από τις ορμόνες. Η υπερβολική τριχοφυΐα, η ακανόνιστη κατανομή των μαλλιών και η τριχόπτωση, μπορεί να προκληθούν από ορμονικές ανισορροπίες σε άνδρες και γυναίκες.

Οι αλλαγές στο πάχος των μαλλιών σχετίζονται επίσης με την εμμηνόπαυση ή με υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα. Στην ερώτηση ‘’πώς να αποκτήσετε υγιή μακριά μαλλιά’’ χρειάζεται να εξετάσετε την τρέχουσα ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών.

Τι προϊόντα χρησιμοποιείτε και τι συστατικά περιέχονται σε αυτά, καθώς επηρεάζουν άμεσα την υγεία των μαλλιών. Ακόμη, η επαναλαμβανόμενη διαδικασία βαφής των μαλλιών, αποδυναμώνει τα μαλλιά, κάνοντάς τα ξηρά, θαμπά και ταλαιπωρημένα.

Regene +

Η ενισχυμένη σύνθεση του συμπληρώματος διατροφής Regene+ στοχεύει στην ενίσχυση της υγείας των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος. Περιέχει ασιατική σεντέλα, βιταμίνη C, ψευδάργυρο, χαλκό, βιοτίνη, βιταμίνη Β6 και L-κυστεΐνη.

Ο χαλκός είναι ένα ιχνοστοιχείο, απαραίτητο για το φυσιολογικό χρωματισμό των μαλλιών, για τη διατήρηση του φυσιολογικού συνδετικού ιστού, για την αντοχή της τρίχας και για τον σχηματισμό του θύλακα.

Η ανεπάρκεια χαλκού στον οργανισμό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες της πρόωρης γήρανσης των μαλλιών, επιταχύνοντας το γκριζάρισμα. Η επαρκής λήψη της βιοτίνης διατηρεί υγιή τα μαλλιά, τα νύχια και την επιδερμίδα, ενυδατώνοντας παράλληλα το δέρμα.

Η ιδιότητά της να ενεργοποιεί νέα κύτταρα, επιταχύνει την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών. Ακόμη, συμβάλλει στη βελτίωση της υφής της τρίχας και επανορθώνει την εύθραυστη τρίχα, χαρίζοντας πλούσιο όγκο και πιο πυκνά μαλλιά.

Η διατροφική ισορροπία μεταξύ της L-κυστεΐνης και της βιταμίνης Β6 είναι απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.

Η κυστεΐνη περιέχεται στην κερατίνη των μαλλιών και των νυχιών και επιταχύνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, που είναι πλούσια σε κερατίνη, συμβάλλοντας με αυτό το τρόπο στην ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών.

Το Gotu Kola ή ασιατική σεντέλα είναι ένα παραδοσιακό φυτό και είναι ένα από τα πιο µελετηµένα φυσικά συστατικά µε περισσότερες από οκτακόσιες δηµοσιευµένες µελέτες. Περιέχει πολύτιµα θρεπτικά στοιχεία, τα τριτερπενοειδή και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ενίσχυση της υγείας του δέρματος.

Λαμβάνετε δύο κάψουλες, δύο φορές ημερησίως μετά το φαγητό ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Να μην υπερβαίνετε την συνιστώμενη ημερήσια δόση.