Science

Γιατί πρέπει να συμπληρώνετε την υγεία του εντέρου σας με βιταμίνες Β;

Οι βιταμίνες Β είναι μια κατηγορία υδατοδιαλυτών θρεπτικών συστατικών, που έχουν πολυάριθμους ρόλους στην καθημερινή φυσιολογία και οφέλη για την υγεία μας.

Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β παίζει λειτουργικό ρόλο στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας, στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και στη σύνθεση του DNA.

Γνωρίζατε όμως, ότι οι βιταμίνες Β επηρεάζουν τη σύνθεση και τη λειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου; Οι βιταμίνες Β διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ποικιλομορφίας της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Ταυτόχρονα, το έντερο περιέχει βακτήρια, που μπορούν άμεσα να υποστηρίξουν τις οδούς παραγωγής των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Με τη σειρά της, αυτή η παραγωγή συμβάλλει στα επίπεδα βιταμινών Β, που χρειάζεται καθημερινά το σώμα μας για κυτταρικές διεργασίες και για την υποστήριξη της ποικιλότητας του μικροβιώματος.

Κάθε μία από τις βιταμίνες Β παίζει έναν συγκεκριμένο ρόλο στο μικροβίωμα του εντέρου, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης ενός υγιούς εντέρου, για τη βέλτιστη σύνθεση και λειτουργία των βιταμινών Β.

Η θειαμίνη ή βιταμίνη Β1 συντίθεται από πολλά βακτήρια στο έντερο, βοηθά στον έλεγχο του ανοσομεταβολισμού και των ανοσοκυττάρων του εντέρου. Η ριβοφλαβίνη ή βιταμίνη Β2, παράγεται κυρίως από τη μικροχλωρίδα του εντέρου στο παχύ έντερο.

Οι βιταμίνες Β3, Β5 και Β6 παράγονται από πολλά μικρόβια στο έντερο, συμπεριλαμβανομένων των μπιφιδοβακτηρίων.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε, ότι η χαμηλή διατροφική πρόσληψη βιταμίνης Β6, σχετίζεται με γαστρεντερικά προβλήματα, καθώς βοηθά στην υποστήριξη της υγιούς ισορροπίας των αντιφλεγμονωδών και προφλεγμονωδών κυτοκινών.

Το φυλλικό οξύ ή η βιταμίνη Β9 και η βιταμίνη Β7, μπορούν να παραχθούν από πολλούς μικροοργανισμούς, που βρίσκονται στο έντερο. Ορισμένες έρευνες δείχνουν, ότι η ανεπάρκεια φολικού οξέος μπορεί να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία των εντερικών κυττάρων.

Η βιταμίνη Β12, ενώ παράγεται από το 20 τοις εκατό των βακτηρίων του εντέρου, είναι απαραίτητη από το 80 τοις εκατό των οργανισμών του εντέρου για τις μεταβολικές τους αντιδράσεις. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις αλλαγές στον εντερικό φραγμό.

Οι μεγαλύτεροι παράγοντες, που επηρεάζουν αρνητικά τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β στο έντερο, περιλαμβάνουν τη διατροφή, τη χρήση αντιβιοτικών και τη γενετική ενός ατόμου, οπότε η συμπλήρωση των βιταμινών Β πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την πρόσληψη των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνες για βέλτιστη υγεία και ευεξία.