Science

Η αντιγηραντική επίδραση της κερσετίνης

Η κερσετίνη είναι ένα σούπερ αντιοξειδωτικό, που βρίσκεται σε φυτικές τροφές και έχει σημαντικά οφέλη. Είναι άφθονο σε πολλά τρόφιμα, όπως τα εσπεριδοειδή, τα μήλα, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το ελαιόλαδο.

Η λέξη κερσετίνη προέρχεται από τη λατινική λέξη Quercetum, που σημαίνει Δάσος Δρυ. Η φύση είναι ένα ολόκληρο και ισορροπημένο σύστημα.

Τα φυτικά εκχυλίσματα και τα θρεπτικά συστατικά, που περιέχουν, είναι γνωστά για τα εκτεταμένα οφέλη τους για την υγεία και τώρα ανακαλύπτουμε ξανά ότι μπορεί να παρέχουν όλα όσα χρειαζόμαστε για μια υγιή ζωή.

Η κερσετίνη είναι μέρος μιας ομάδας φυτικών ενώσεων, γνωστών ως φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή δε μπορούν να συντεθούν στο ανθρώπινο σώμα, αλλά παράγονται στα φυτά για την καταπολέμηση των αντίξοων περιβαλλοντικών παραγόντων.

Τα φλαβονοειδή είναι φυτοχημικά, που βρίσκονται σε φυτά, φρούτα και λαχανικά με εφαρμογές στη φαρμακευτική χημεία. Ξεχωρίζουν για την ικανότητά τους να ενισχύουν τη μακροζωία, χάρη στις νευροπροστατευτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιαλλεργικές τους ιδιότητες.

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά είναι η άμυνα του σώματος ενάντια στα επιβλαβή μόρια, γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά δίνουν ένα ηλεκτρόνιο σε αυτές τις ασταθείς ρίζες, για να σταθεροποιηθούν και να αποτρέψουν τη βλάβη στο DNA, τα λιπίδια, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες.

Βιταμίνες, όπως Α, Ε και άλλες μπορούν να βρεθούν φυσικά στη διατροφή ή να ληφθούν, ως συμπληρώματα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια, που παράγει το σώμα, ως υποπροϊόντα του φυσιολογικού μεταβολισμού των κυττάρων.

Έχουν ουσιαστικούς ρόλους, όπως η καταπολέμηση λοιμώξεων και η συμβολή στη συγκέντρωση και την εγρήγορση. Το πρόβλημα προκύπτει όταν οι ελεύθερες ρίζες παράγονται σε μεγάλες ποσότητες.

Η συσσώρευση ελεύθερων ριζών επιταχύνει τη βιολογική γήρανση, αυξάνοντας τον κίνδυνο πολλών ασθενειών. Η υπερβολική παραγωγή λόγω εξωτερικών παραγόντων, όπως η ρύπανση, το κάπνισμα ή το στρες μπορεί να διαταράξει τις λειτουργίες των κυττάρων και να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες.

Αυτή η ανισορροπία στις ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά στο σώμα προκαλεί οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, ένα από τα χαρακτηριστικά της γήρανσης.

Φλεγμονή και κυτταρική γήρανση

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει κυτταρική γήρανση, όπου τα κύτταρα εμποδίζουν τη διαδικασία διαίρεσης και δε λειτουργούν φυσιολογικά.

Τα γηρασμένα κύτταρα δε μπορούν να συνεισφέρουν στην επιδιόρθωση ή την αναγέννηση των ιστών. Απελευθερώνουν προφλεγμονώδη μόρια, επηρεάζοντας τα γειτονικά κύτταρα και συμβάλλουν στη χρόνια φλεγμονή.

Το χρόνιο φλεγμονώδες περιβάλλον, που δημιουργείται από τα γηρασμένα κύτταρα μπορεί, με τη σειρά του, να οδηγήσει σε γήρανση περισσότερων κυττάρων.

Αυτό δημιουργεί έναν αέναο κύκλο, όπου η φλεγμονή και η γήρανση αλληλοτροφοδοτούνται, συμβάλλοντας στη δυσλειτουργία των ιστών και σε ασθένειες, που σχετίζονται με την ηλικία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα, χρόνια ηπατική και νεφρική νόσο.

Μία από τις πιο σημαντικές ιδιότητες της κερκετίνης είναι ο ρόλος της στον έλεγχο της φλεγμονής. Προκλινικές και κλινικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η χορήγηση κερσετίνης μειώνει τους δείκτες φλεγμονής.

Η κερσετίνη έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από διάφορες ασθένειες, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών και σενολυτικών της ιδιοτήτων.

Τόσο τα αντιοξειδωτικά, όσο και τα σενολυτικά, συμπεριλαμβανομένης της κερσετίνης, παίζουν ξεχωριστούς και ζωτικούς ρόλους στις κυτταρικές διαδικασίες, που σχετίζονται με τη γήρανση.

Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, που μειώνουν την κυτταρική βλάβη και τα σενολυτικά στοχεύουν και εξαλείφουν τα γηρασμένα κύτταρα.

Κερσετίνη και υγεία του εγκεφάλου

Νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και οι νευρωνικές βλάβες, που σχετίζονται με το εγκεφαλικό, περιλαμβάνουν νευροφλεγμονή στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα φλαβονοειδή, όπως το Quercetin, υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου. Βελτιώνουν την εγκεφαλοαγγειακή ροή του αίματος, επηρεάζουν τη δομή των νευρώνων και προάγουν τη νευρογένεση και την αγγειογένεση.

Εν ολίγοις, ενθαρρύνουν την αναγέννηση νέων νευρικών κυττάρων και αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο. Επιπλέον, η κερκετίνη προστατεύει τους νευρώνες από τραυματισμούς, που προκαλούνται από νευροτοξίνες.

Μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή βοηθά στον περιορισμό του νευροεκφυλισμού και στην αναστροφή της γνωστικής έκπτωσης, που σχετίζεται με την ηλικία, όπως επίσης και στο οξειδωτικό στρες στα εγκεφαλικά κύτταρα, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη καταστάσεων, όπως το Αλτσχάιμερ.

Τα φλαβονοειδή είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των νευρώνων, την καταστολή της νευροφλεγμονής, την ενίσχυση της μνήμης και την πρόληψη σοβαρών νευροεκφυλιστικών ασθενειών, ειδικά στους ηλικιωμένους.

Αντιβακτηριδιακές και αντιικές ιδιότητες της Κερσετίνης

Η κερκετίνη εμφανίζει αντιβακτηριακή δράση έναντι διαφόρων βακτηριακών στελεχών, ιδιαίτερα στο γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, το ουροποιητικό και το δέρμα.

Οι αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες επεκτείνονται σε αντιικές ιδιότητες, επηρεάζοντας ιούς, όπως ο αδενοϊός, ο ιός του απλού έρπητα, ο ιός της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας και ο αναπνευστικός ιός.

Η κερσετίνη δρα ως φυσικό αντιισταμινικό, αναστέλλοντας την απελευθέρωση ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα και άλλες αλλεργιογόνες ουσίες.

Αυτό το αντιαλλεργικό αποτέλεσμα μπορεί ενδεχομένως να θεραπεύσει και να αποτρέψει το άσθμα, τον αλλεργικό πυρετό και την κνίδωση, ανακουφίζοντας τις αλλεργικές αντιδράσεις και τα συναφή συμπτώματά τους.

Η κερσετίνη, ιδαίτερα όταν συνδυάζεται με άλλα φυσικά συστατικά, προσφέρει αρκετά οφέλη και συμβάλλει γενικότερα στην ευεξία και την απομάκρυνση των γηρασμένων κυττάρων από τον οργανισμό.