Science

Σενολυτικά, τα φυσικά μόρια της αντιγήρανσης και της μακροζωίας

Με την πάροδο του χρόνου και της ηλικίας, το σώμα συσσωρεύει «φθαρμένα» δηλαδή γηρασμένα κύτταρα, που δε λειτουργούν σωστά. Τα γηρασμένα κύτταρα χάνουν την ικανότητά τους να διαιρούνται και να λειτουργούν σωστά, απελευθερώνοντας προφλεγμονώδη μόρια, επηρεάζοντας ακόμη και τα υγιή γειτονικά κύτταρα.

Ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί φυσικά να απομακρύνει αυτά τα κύτταρα, χάνει σιγά σιγά την αποτελεσματικότητά του. Το φλεγμονώδες περιβάλλον, που δημιουργείται από τα γηρασμένα κύτταρα, με τη σειρά του, οδηγεί σε γήρανση περισσότερων κυττάρων.

Αυτό δημιουργεί έναν αέναο κύκλο, όπου η φλεγμονή και η γήρανση αλληλοτροφοδοτούνται, συμβάλλοντας στη δυσλειτουργία των ιστών και σε ασθένειες, που σχετίζονται με την ηλικία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, αυτοάνοσα νοσήματα, χρόνια ηπατική νόσο, διαβήτη κ.ά.

Τα σενολυτικά φαίνεται να είναι το κλειδί για την αντιστροφή αυτής της διαδικασίας.

Τα σενολυτικά είναι μια ομάδα μορίων, που απομακρύνουν τα γηρασμένα κύτταρα προκαλώντας απόπτωση, μια μορφή προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου, στα γηρασμένα κύτταρα.

Τα περισσότερα σενολυτικά προέρχονται από μια κατηγορία μορίων, που ονομάζονται πολυφαινόλες και βρίσκονται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά.

Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και η απομάκρυνση του 1/3 των γηρασμένων κυττάρων επιβραδύνει τη φθορά και την εμφάνιση ασθενειών, που σχετίζονται με την ηλικία.

Η κυτταρική γήρανση είναι μια κατάσταση, όπου τα κύτταρα χάνουν την ικανότητά τους να διαιρούνται και να λειτουργούν αποτελεσματικά, συχνά ως απόκριση στην ίδια τη διαδικασία γήρανσης, στη χρόνια φλεγμονή, σε γενετικούς παράγοντες, στην έλλειψη άσκησης, σε ανθυγιεινή διατροφή, στην έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία κ.ά.

Ενώ τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες για να μειώσουν την κυτταρική βλάβη, τα σενολυτικά στοχεύουν στην εξάλειψη των γηρασμένων κυττάρων.

Η φισετίνη είναι ένα φυσικό φλαβονοειδές, ένας τύπος φυτικής ένωσης με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που βρίσκεται σε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, όπως κρεμμύδια, μήλα και φράουλες.

Η φισετίνη λειτουργεί ως σενολυτικό, στοχεύοντας και εξαλείφοντας επιλεκτικά τα γηρασμένα κύτταρα, που έχουν σταματήσει να διαιρούνται.

Τα γηρασμένα κύτταρα συσσωρεύονται στους ιστούς με την πάροδο του χρόνου, εκκρίνοντας επιβλαβείς φλεγμονώδεις παράγοντες και ένζυμα, που υποβαθμίζουν τη λειτουργία των ιστών.

Απομακρύνοντας αυτά τα κύτταρα, η φισετίνη βοηθά στην αναστροφή της παραπάνω διαδικασίας, επιβραδύνοντας σύμφωνα με την έρευνα, τη διαδικασία γήρανσης.

Μελέτες υποδεικνύουν, ότι η φισετίνη το επιτυγχάνει αυτό μέσω της απόπτωσης, μιας διαδικασίας προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου, σε γηρασμένα κύτταρα, ενώ συγκρατεί τα υγιή κύτταρα.

Σε μελέτες σε ζώα, η φισετίνη έχει δείξει αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της αύξησης βάρους και της συσσώρευσης λιπώδους ιστού, σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Η κερσετίνη ανήκει σε μέρος μιας ομάδας φυτικών ενώσεων, γνωστών ως φλαβονοειδή. Αυτά δε μπορούν να συντεθούν στο ανθρώπινο σώμα, αλλά παράγονται στα φυτά για την καταπολέμηση των στρεσογόνων περιβαλλοντικών παραγόντων.

Τα φλαβονοειδή είναι γνωστά για τη συμβολή τους στην αντιγήρανση και τη μακροζωία, λόγω των αντιαλλεργικών, σενολυτικών, αντιικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους.

Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινόλη, που παράγεται από τα φυτά για να δρα επίσης όπως και η κουερσετίνη, ως φυσικός αμυντικός μηχανισμός έναντι περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων.

Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η ρεσβερατρόλη δρα σε κυτταρικό επίπεδο, ενισχύοντας το NAD+, αυξάνοντας τη δραστηριότητα του βασικού ενζύμου σύνθεσης NAD+.

Στα φυτά, η ρεσβερατρόλη δρα ως φραγμός στα σκληρά περιβάλλοντα. Επιστημονικά στοιχεία υποδεικνύουν, ότι λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο για τους ανθρώπους και συγκεκριμένα για την προστασία των κυττάρων του σώματος και την υποστήριξη της υγιούς γήρανσης.

Δημοσιευμένες έρευνες και κλινικά δεδομένα δείχνουν, ότι η ρεσβερατρόλη υποστηρίζει την υγεία των οστών, την καρδιαγγειακή υγεία, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, την υγιή γνωστική λειτουργία, τη νεανικότητα του δέρματος και τη στοματική υγεία.

Η ρεσβερατρόλη έχει επίσης αποδειχθεί, ότι διεισδύει στα κύτταρα και βοηθά στην αναζωογόνηση των μιτοχονδρίων, βοηθώντας στην υποστήριξη της υγιούς γήρανσης. Τα μιτοχόνδρια είναι οι μονάδες παραγωγής ενέργειας, που δημιουργούν ενέργεια μέσα σε κάθε κύτταρο στο σώμα μας.

Ωστόσο, καθώς γερνάμε, η μιτοχονδριακή λειτουργία σιγά σιγά μειώνεται. Αυτό οδηγεί στην δυσλειτουργία πολλών λειτουργιών στο σώμα μας και η ρεσβερατρόλη βοηθά στην αναστροφή ή την επιβράδυνση αυτής της διαδικασίας.

Μέρος των πλεονεκτημάτων της ρεσβερατρόλης για την υγιή γήρανση μπορεί να εξηγηθεί από την ενεργοποίηση των σιρτουινών, μιας οικογένειας ενζύμων, που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιδιόρθωση του DNA.

Ο συνδυασμός της κερσετίνης, της φισετίνης και της ρεσβερατρόλης θα μπορούσε να ενισχύσει την κυτταρική υγεία και τη μακροζωία πιο αποτελεσματικά από ό,τι όταν λαμβάνονται χωριστά, λόγω των συνεργιστικών τους επιδράσεων.