Science

Τέσσερα οφέλη του σιδήρου

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού επιπέδου σιδήρου είναι σημαντική για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και του ανοσοποιητικού. Η έλλειψη σιδήρου είναι αρκετά συχνή. Ενώ τα υψηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα, τα πολύ χαμηλά επίπεδα επηρεάζουν επίσης αρνητικά την λειτουργία του οργανισμού.

Ο σίδηρος διατηρεί υγιή μαλλιά

Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι χάνουν τα μαλλιά τους, ο σίδηρος είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό, που συνδέεται άμεσα με την τριχόπτωση.

Ο τύπος της τριχόπτωσης, που σχετίζεται με την ανεπάρκεια σιδήρου, ονομάζεται τελογενική εκροή και σχετίζεται ιδιαίτερα με την απώλεια μαλλιών στις γυναίκες. Τα άτομα με τελογενική εκροή έχουν χαμηλά επίπεδα φερριτίνης, που είναι η κύρια πρωτεΐνη αποθήκευσης σιδήρου στο σώμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα χαμηλό επίπεδο φερριτίνης, είναι συνήθως πολύ πάνω από το επίπεδο σιδήρου, που θεωρείται αναιμικό.

Επειδή αυτό δε θεωρείται ανεπάρκεια σιδήρου ή αναιμία, φαίνεται ότι το επίπεδο σιδήρου, που απαιτείται για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών είναι υψηλότερο από αυτό που απαιτείται για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ο σίδηρος ενισχύει το ανοσοποιητικό

Υπάρχει η αντίληψη ότι ο σίδηρος δεν είναι ωφέλιμος για το ανοσοποιητικό, επειδή το σώμα αφαιρεί φυσικά τον σίδηρο από την κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης. Αν και αυτό είναι αλήθεια, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη.

Όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά, τότε το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά ανοσοκύτταρα όπως τα Τ λεμφοκύτταρα. Άλλα ανοσοκύτταρα, όπως τα ουδετερόφιλα, χρειάζονται επίσης τον σίδηρο για να λειτουργήσουν, οπότε αν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα δε λειτουργεί σωστά.

Ο σίδηρος διατηρεί τους μύες υγιείς

Η μυοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη παρόμοια με την αιμοσφαιρίνη, περιέχει μόριο αίμης, δεσμεύει το οξυγόνο και βρίσκεται αποκλειστικά στις γραμμωτές και λείες μυϊκές ίνες καθώς και στον καρδιακό μυ. Λειτουργεί ως βραχυπρόθεσμη αποθήκη οξυγόνου. Ακόμη, η μυοσφαιρίνη συγκρατεί και μεταφέρει τον σίδηρο στους μύες, σκελετικούς και καρδιακούς, ώστε να υπάρχει επαρκής σίδηρος για την λειτουργία των μυών.

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, έχουν σαν αποτέλεσμα την ανεπάρκεια οξυγόνου στους μύες, που συχνά θεωρείται και η αιτία της σωματικής αδυναμίας και της μειωμένης αντοχής.

Ο σίδηρος έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Ο σίδηρος συμβάλλει στη φυσιολογική αντιοξειδωτική λειτουργία του οργανισμού. Η καταλάση είναι ένα αντιοξειδωτικό ένζυμο που περιέχει σίδηρο και προστατεύει τα κύτταρα από τις οξειδωτικές βλάβες των ελεύθερων ριζών.

Μπορεί επίσης να καταλύσει την οξείδωση επιβλαβών τοξινών για το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, της φαινόλης και της φορμαλδεΰδης.

Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη μεταφοράς οξυγόνου, που περιέχει σίδηρο και βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια δρώντας σαν αντιοξειδωτικό, ωστόσο, όταν απελευθερώνεται από μη υγιή κύτταρα, ο σίδηρος μπορεί να προκαλέσει οξειδωτική βλάβη.

Εξαιτίας του διπλού αυτού ρόλου του σιδήρου είναι σημαντικό τα επίπεδα του να βρίσκονται σε σταθερές τιμές. Ένας κοινός μύθος είναι ότι μόνο οι γυναίκες έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Σίγουρα η έλλειψη σιδήρου είναι πιο συχνή στις γυναίκες, όμως μελέτες δείχνουν ότι δύο τοις εκατό των ενηλίκων ανδρών έχουν χαμηλό σίδηρο. Η πιο κοινή αιτία στους άνδρες είναι η απώλεια αίματος σε παθήσεις του γαστρεντερικού, όπως το έλκος.

Μια ακόμη αιτία μπορεί να είναι ο χαμηλός διαιτητικός σίδηρος, που παρατηρείται σε άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή βίγκαν διατροφή. Άλλοι παράγοντες κινδύνου στους άνδρες μπορεί να περιλαμβάνουν, την παχυσαρκία και την υπερβολική χρήση αντιφλεγμονώδη φαρμάκων.

Εάν έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου, τότε είναι απαραίτητη η συμπλήρωση, με το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής, όπως το Iron Softly Absorbed, που περιέχει μια ειδική μορφή σιδήρου που δεν προκαλεί καμία παρενέργεια, το πατενταρισμένο διγλυκινικό σίδηρο Ferrochel®.

Το Iron Softly Absorbed είναι κατάλληλο για την αναπλήρωση της έλλειψης σιδήρου, χωρίς ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό, καθώς ο διγλυκινικός σίδηρος που περιέχει είναι «δεμένος» με αμινοξύ και για το λόγο αυτό απορροφάται εύκολα χωρίς να προκαλεί ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό.