Science

Τρεις ελλείψεις βιταμινών που συνδέονται με άγχος

Μήπως πρέπει να μετρήσετε αυτά τα επίπεδα μικροθρεπτικών συστατικών στο αίμα;

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της Αμερικής, έως και το ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ βιώνουν αγχώδεις διαταραχές και περίπου 10% του πληθυσμού αντιμετωπίζει συμπτώματα κατάθλιψης.

Παράγοντες όπως η εποχή του χρόνου, οι κοινωνικές συνθήκες, οι καταστάσεις της ζωής και η γενετική προδιάθεση μπορεί να επηρεάσουν τη ψυχολογική λειτουργία. Όμως, όπως και σε διάφορες άλλες καταστάσεις, το άγχος και η κατάθλιψη οφείλονται σε πολλούς παράγοντες.

Η καθημερινή διατροφή έχει αντίκτυπο στους βιολογικούς δείκτες του αίματος και επηρεάζει τα συμπτώματα, που σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη.

Η μέτρηση ειδικών δεικτών στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην ανακάλυψη και αναπλήρωση της έλλειψης μικροθρεπτικών συστατικών που μπορεί να προκαλούν τα παραπάνω συμπτώματα.

Βιταμίνες Συμπλέγματος Β

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β περιλαμβάνει οκτώ υδατοδιαλυτές βιταμίνες, που συμμετέχουν σε πολλαπλές λειτουργίες στο σώμα. Δρουν ως συνένζυμα και μετατρέπουν τη τροφή σε ενέργεια, που χρησιμοποιείται για σύνθεση και παραγωγή DNA/RNA, για μεθυλίωση και για τη σύνθεση πολυάριθμων νευροχημικών ουσιών και των μορίων σηματοδότησης, που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, κορυφαία θρεπτικά στοιχεία που συμμετέχουν στη λειτουργία του εγκεφάλου, είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ γνωστό και ως βιταμίνη Β9, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη Β6. Για τη βέλτιστη φυσιολογική και νευρολογική λειτουργία απαιτούνται επαρκή επίπεδα και των τριών αυτών βιταμινών.

Επίσης υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 συνδέονται σημαντικά με μεγαλύτερη πιθανότητα ανάκαμψης από τα συμπτώματα κατάθλιψης. Οι περισσότερες από τις βιταμίνες Β βρίσκονται στα φυτά και τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά.

Οι πιο πλούσιες πηγές βιταμινών Β είναι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, οι σπόροι, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, εκτός από τη βιταμίνη Β12, η ​​οποία βρίσκεται σε ζωικές πηγές όπως τα θαλασσινά, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το μικροβίωμα του εντέρου υπό κανονικές συνθήκες, συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή βιταμινών Β και στην υποστήριξη των φυσιολογικών επιπέδων τους στο αίμα.

Σε άτομα όπως αθλητές, εγκυμονούσες, ηλικιωμένους ή σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα πέψης, απορρόφησης, ή προβλήματα με τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και του μικροβιώματος μπορεί να είναι απαραίτητη η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής, που περιέχει σύμπλεγμα βιταμινών Β σε ενεργή μορφή.

Η ανεπάρκεια βιταμινών του συμπλέγματος Β μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • Κατάθλιψη
  • Άγχος
  • Κόπωση
  • Υπερβολική εξάντληση
  • Ευερεθιστότητα
  • Έντονους καρδιακούς παλμούς
  • Πονοκεφάλους

Η μεγαλύτερη ανεπάρκεια των βιταμινών Β εντοπίζεται συνήθως είτε στο φυλλικό οξύ είτε στη βιταμίνη Β12. Το συμπλήρωμα διατροφής B-Complex Active περιέχει τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β σε ενεργή μορφή, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12, βιοτίνη, φολικό οξύ, σκόνη alfa alfa, χολίνη, ινοσιτόλη και PABA.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β απορροφώνται περισσότερο, όταν λαμβάνονται όλες μαζί σαν σύμπλεγμα ενώ είναι σημαντικές για την ισορροπία των ορμονών, την παραγωγή ενέργειας και βοηθούν τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στην κόπωση.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D παίζει επίσης ρόλο στην εμφάνιση κατάθλιψης, καθώς υπάρχουν υποδοχείς βιταμίνης D στον προμετωπιαίο και τον κυκλικό φλοιό, που είναι δύο περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός έχει αυξημένα επίπεδα φλεγμονής. Η βιταμίνη D σχετίζεται με την κατάθλιψη και τη φλεγμονή, που οφείλεται σε ανοσορυθμιστικές οδούς.

Η βιταμίνη D ρυθμίζει τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, μια οδό που ρυθμίζει την παραγωγή επινεφρίνης, νορεπινεφρίνης και ντοπαμίνης και προστατεύει από την εξάντληση της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να διατηρούνται τα επίπεδα βιταμίνης D σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα. Ο ήλιος είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, αλλά η προστασία του δέρματος από τις βλαβερές ακτίνες μπορεί να είναι πιο σημαντική.

Ταυτόχρονα, επειδή η βιταμίνη D3 παράγεται επιφανειακά στο δέρμα και χρειάζονται αρκετές ώρες, ώστε να απορροφηθεί, συνήθως όση παράγεται με την ηλιοθεραπεία, ξεπλένεται με το ντους. Για το λόγο αυτό ακόμη και στις μεσογειακές χώρες, η πλειονότητα του πληθυσμού έχει έλλειψη βιταμίνης D.

Το συμπλήρωμα διατροφής Pure D3, περιέχει όλη την ευεργετική δύναµη του ήλιου σε µια σταγόνα υγρής βιταµίνης D3 στην ενεργή µορφή της, με 2000IU ανά σταγόνα. Περιέχει φυσικό εκχύλισμα πορτοκαλιού, έλαιο καρύδας και έχει ευχάριστη γεύση.

Η µορφή της βιταµίνης D3 που έχει επιλεγεί, είναι η προβιταµίνη 25(OH)D3, η πιο ασφαλής και απορροφήσιμη µορφή βιταµίνης D, αυτή που παράγεται στον οργανισµό µε την έκθεση στον ήλιο και ενεργοποιείται στο σώµα µόνο όταν την χρειάζεται. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε σχέση με άλλες μορφές βιταμίνης D.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα λιπαρά οξέα βρίσκονται σε αφθονία στον εγκέφαλο και συνδέονται με τη γνωστική λειτουργία. Επιπλέον, βοηθούν στη διατήρηση της δομής και της λειτουργίας, αφού ενεργοποιούνται ως προστατευτικός φραγμός για κάθε κύτταρο.

Τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την κυτταρική μεταφορά και την αποθήκευση ενέργειας και λειτουργούν ως μόρια σηματοδότησης. Τα συμπτώματα μιας ανεπάρκειας ωμέγα 3 περιλαμβάνουν κόπωση, προβλήματα μνήμης, ξηρό δέρμα, αίσθημα παλμών, εναλλαγές της διάθεσης και κακή κυκλοφορία του αίματος.

Οι διατροφικές ελλείψεις και τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στο αίμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πολλών νευρολογικών διαταραχών.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν μειωμένες συγκεντρώσεις ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στα ερυθρά αιμοσφαίρια σε άτομα με κατάθλιψη και μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει συσχετίσεις μεταξύ της μειωμένης κατανάλωσης ψαριών και της κατάθλιψης.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η βελτιστοποίηση των ωμέγα 3 επιπέδων στο αίμα μπορεί να έχει θετική επίδραση στη διάθεση και στη συμπεριφορά.

Το συμπλήρωμα διατροφής Clear Omega 3 της Natural Doctor περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από βιώσιµα αλιευμένες περουβιανές αντζούγιες, ελεύθερες από βαρέα μέταλλα με ισορροπημένη αναλογία EPA, DHA και βιταµίνη Ε.

Photo by Olga Drach Unsplash