Science

Φολικό ή Φυλλικό οξύ;

Φυλλικό VS Φολικό οξύ

Το φυλλικό οξύ και το φολικό οξύ είναι παρόμοια θρεπτικά στοιχεία, με διαφορετικό βαθμό απορρόφησης. Το φυλλικό οξύ είναι η βιολογικά ενεργή μορφή της βιταμίνης Β9, ενώ το φολικό οξύ η συνθετική μορφή της.

Τι είναι το φυλλικό οξύ;

Το φυλλικό οξύ είναι η φυσική μορφή της υδατοδιαλυτής βιταμίνης Β9. Στην πραγματικότητα, είναι μία από τις 13 απαραίτητες βιταμίνες.

Το σώμα βασίζεται στο φυλλικό οξύ για μια πληθώρα σημαντικών διαδικασιών του οργανισμού, όπως η παραγωγή DNA και η κυτταρική διαίρεση.

Τι είναι το φολικό οξύ;

Το φολικό οξύ είναι η συνθετική μορφή της βιταμίνης Β9. Συνήθως, το φολικό οξύ, λόγω της τιμής του, βρίσκεται ευρέως σε πολυβιταμίνες και συμπληρώματα του συμπλέγματος Β.

Οφέλη φυλλικού οξέως

Το σώμα χρησιμοποιεί το φυλλικό οξύ με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, τοφυλλικό οξύ συμμετέχει στην παραγωγή DNA, πρωτεΐνης και νευροδιαβιβαστών. Βοηθά επίσης, στη λειτουργία των κυττάρων και στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και στην ψυχολογική λειτουργία.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μετα-ανάλυση, η κατανάλωση αρκετού φυλλικού οξέος, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από γνωστικές διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία.

Ακόμη, τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών.

Επειδή το φυλλικό οξύ παίζει ρόλο στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος, αυξάνουν τον κίνδυνο για διαταραχές του νευρικού συστήματος και της ψυχολογικής λειτουργίας.

Περίπου 1 στα 3 άτομα έχει τη μετάλλαξη του γονιδίου MTHFR, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν σωστά τη βιταμίνη Β9 και να την μετατρέψουν στην ενεργή, έτοιμη προς απορρόφηση μορφή της.

Σύμφωνα με νεότερες έρευνες, η συμπλήρωση με την ενεργή μορφή του φυλλικού οξέος ως μεθυλοφολικό, απορροφάται και χρησιμοποιείται άμεσα από τον οργανισμό.

Το μεθυλοφολικό ή 5-MTHF, είναι η κύρια μορφή φυλλικού οξέος που βρίσκεται στο αίμα. Επιπλέον είναι η ενεργή μορφή του φυλλικού οξέος, που σημαίνει ότι είναι άμεσα έτοιμο να χρησιμοποιηθεί στον οργανισμό.

B-Complex Active

Το συμπλήρωμα διατροφής της Natural Doctor, B-Complex Active περιέχει 100 mcg φυλλικού οξέως ως L-μεθυλοφολικό ασβέστιο για εύκολη και άμεση απορρόφηση καθώς και όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β στην ενεργή μορφή τους.