Science

4 συχνές ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων

Η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού απαιτεί πολλαπλά θρεπτικά στοιχεία. Ενώ μπορείτε να λάβετε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία εάν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, η τυπική δυτική διατροφή είναι χαμηλή σε πολλά από αυτά.

Παρακάτω αναφέρονται οι τέσσερις πιο συχνές ελλείψεις βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που λειτουργεί σαν μια στεροειδής ορμόνη στον οργανισμό. Μέσω της κυκλοφορίας του αίματος καταλήγει στα κύτταρα, όπου ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί τα γονίδια. Σχεδόν κάθε κύτταρο στο σώμα περιέχει έναν υποδοχέα βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D παράγεται από τη χοληστερόλη στο δέρμα κατά την έκθεση στον ήλιο. Έτσι, άτομα που ζουν σε απόσταση από τον ισημερινό είναι πιθανό να έχουν έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη, εκτός εάν η διατροφική τους πρόσληψη είναι επαρκής ή λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 42% του πληθυσμού έχει έλλειψη βιταμίνης D. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται στο 74% στους ηλικιωμένους ενήλικες και στο 82% σε άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα, καθώς το δέρμα τους παράγει λιγότερη βιταμίνη D, ως απόκριση στο ηλιακό φως.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D, λόγω της έλλειψης εμφανών συμπτωμάτων, δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή και μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Οι ενήλικες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να παρουσιάσουν μυϊκή αδυναμία, απώλεια οστικής μάζας και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Στα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη και εύθραυστα οστά. Επίσης, η ανεπάρκεια βιταμίνης D παίζει ρόλο στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Τα άτομα με έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D, χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής ή να αυξήσουν την καθημερινή έκθεσή τους στον ήλιο, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να ληφθούν επαρκείς ποσότητες μόνο μέσω της διατροφής. Κατά τα προηγούμενα χρόνια, οι συστάσεις για την αποφυγή ηλιακού εγκαύματος και υπερέκθεσης στον ήλιο, οδήγησαν τελικά στη σχεδόν πλήρη αποφυγή του ήλιου.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Internal Medicine”, οι γυναίκες που κάνουν ηλιοθεραπεία ζουν περισσότερα χρόνια, σε σύγκριση με όσες αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο. Η έρευνα έδειξε ότι η αποφυγή του ήλιου μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής με το κάπνισμα.

Σύμφωνα με μελέτη, οι γυναίκες που εκτίθονταν στην ηλιακή ακτινοβολία, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και άλλες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, και οι πνευμονικές παθήσεις, συγκριτικά με εκείνες που απέφευγαν τον ήλιο.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας, είναι ότι τα οφέλη της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ολοένα και μεγαλύτερα, όσο αυξάνονταν οι ώρες έκθεσης στον ήλιο.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D περιλαμβάνουν:

  • αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων
  • μαλακά και εύθραυστα οστά στα παιδιά
  • οστική απώλεια
  • μυϊκή αδυναμία

H πιο ασφαλής µορφή βιταμίνης D3, είναι η χοληκαλσιφερόλη γιατί είναι αυτή που παράγεται στον οργανισμό µε την έκθεση στον ήλιο. Η χοληκαλσιφερόλη ενεργοποιείται στο σώμα µόνο όταν την χρειάζεται και η μορφή αυτή περιέχεται σε υγρή μορφή στο συμπλήρωμα διατροφής Pure D3.

Ανεπάρκεια μαγνησίου

Το μαγνήσιο είναι ένα βασικό μέταλλο του σώματος, απαραίτητο για τη δομή των οστών και των δοντιών και εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις. Σχεδόν το 70% του πληθυσμού των ΗΠΑ κάτω των 71 ετών καταναλώνουν λιγότερο από την απαιτούμενη ποσότητα μαγνησίου.

Η χαμηλή πρόσληψη και τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα σχετίζονται με προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, το μεταβολικό σύνδρομο, η καρδιακή νόσος και η οστεοπόρωση.

Τα κύρια συμπτώματα σοβαρής ανεπάρκειας μαγνησίου περιλαμβάνουν:

Πιο σπάνια, μακροχρόνια συμπτώματα που μπορεί να μην παρατηρηθούν, περιλαμβάνουν αντίσταση στην ινσουλίνη και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Δεν έχουν όλες οι μορφές μαγνησίου την ίδια απορρόφηση, γι' αυτό στο συμπλήρωμα διατροφής 3Plus Magnesium, που έχουμε σχεδιάσει, περιέχονται τρεις διαφορετικές μορφές μαγνησίου υψηλής απορρόφησης και βιοδιαθεσιμότητας.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό αίματος, καθώς και για τη λειτουργία του εγκεφάλου και των νευρώνων. Κάθε κύτταρο του σώματος χρειάζεται τη βιταμίνη Β12 για να λειτουργήσει φυσιολογικά, όμως ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να την παράγει. Επομένως, η λήψη από τροφές ή συμπληρώματα είναι απαραίτητη.

Η Β12 βρίσκεται σε επαρκείς ποσότητες στις ζωικές τροφές. Επομένως, τα άτομα που δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας. Μελέτες δείχνουν ότι έως και το 80-90% των χορτοφάγων και των βίγκαν μπορεί να έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12.

Ακόμη, περισσότερο από το 20% των ηλικιωμένων ενηλίκων μπορεί να έχει έλλειψη αυτής της βιταμίνης, καθώς η απορρόφηση μειώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Η απορρόφηση της Β12 είναι πιο περίπλοκη από αυτή άλλων βιταμινών, επειδή υποβοηθάται από μια πρωτεΐνη, που είναι γνωστή ως ενδογενής παράγοντας.

Άτομα που στερούνται αυτής της πρωτεΐνης χρειάζονται συμπλήρωση Β12 σε ενέσιμη μορφή ή μεγαλύτερη ημερήσια δόση. Η βιταμίνη Β12 δεν θεωρείται επιβλαβής σε μεγάλες ποσότητες, επειδή συχνά απορροφάται πιο δύσκολα και αποβάλλεται πολύ εύκολα.

Τα περισσότερα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 περιέχουν τη συνθετική µορφή της βιταμίνης Β12, την κυανοκοβαλαμίνη. Σε αντίθεση με την κυανοκοβαλαμίνη, η µεθυλοκοβαλαµίνη είναι η άµεσα ενεργή και απορροφήσιμη μορφή βιταμίνης Β12 και βρίσκεται στο συμπλήρωμα διατροφής Β12 Active & Alfa Alfa.

Έλλειψη σιδήρου

Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό μέταλλο καθώς αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη και μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα.

Οι δύο τύποι διατροφικού σιδήρου είναι:

  • Αιμικός σίδηρος. Αυτός ο τύπος σιδήρου απορροφάται πιο εύκολα. Βρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές, κυρίως στο κόκκινο κρέας.
  • Μη αιμικός σίδηρος. Αυτός ο τύπος σιδήρου, που βρίσκεται τόσο σε ζωικές, όσο και σε φυτικές τροφές, αλλά δεν απορροφάται το ίδιο εύκολα με τον αιμικό σίδηρο.

Η έλλειψη σιδήρου είναι μια από τις πιο κοινές ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων στον κόσμο, επηρεάζοντας περισσότερο από το 25% του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.

Το ποσοστό αυξάνεται στο 47% στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, που αν δεν καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο, είναι πιθανό να έχουν έλλειψη σιδήρου όταν μεγαλώσουν.

Περίπου το 30% των γυναικών με έμμηνο ρύση μπορεί να έχει έλλειψη λόγω της μηνιαίας απώλειας αίματος καθώς και έως το 42% των εγκύων γυναικών. Επιπλέον, οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν έχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας, επειδή καταναλώνουν μόνο μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος δεν απορροφάται όπως ο αιμικός.

Το πιο κοινό σύμπτωμα της έλλειψης σιδήρου είναι η αναιμία, κατά την οποία ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων και η ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο μειώνεται.

Τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου συνήθως περιλαμβάνουν:

  • αίσθημα κόπωσης
  • αδυναμία
  • εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • διαταραγμένη εγκεφαλική λειτουργία

Ωστόσο, η συμπλήρωση σιδήρου κρίνεται απαραίτητη μόνο αν το χρειάζεστε πραγματικά. Η υπερβολική πρόσληψη σιδήρου μπορεί να είναι επιβλαβής.

Συχνά τα άτομα που έχουν έλλειψη σιδήρου τον αποφεύγουν, γιατί ο κοινός σίδηρος προκαλεί συχνά ανεπιθύμητα συμπτώματα. Μια απαλή μορφή σιδήρου, με άμεση απορρόφηση, που δεν προκαλεί ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό είναι, ο διγλυκινικός που περιέχεται στο συμπλήρωμα διατροφής Iron Softly Absorbed.

Συμπερασματικά

Είναι πιθανό να έχουμε έλλειψη σε όλα τα θρεπτικά στοιχεία αν και οι ελλείψεις που αναφέρονται παραπάνω είναι οι πιο κοινές. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των ελλείψεων, είναι μια ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία.

Ωστόσο, τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα για να αναπληρώσουμε άμεσα τις κατάλληλες ποσότητες, που χρειάζεται η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.