Science

Τρία ανησυχητικά συμπτώματα έλλειψης Βιταμίνης C

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου για την ανεπάρκεια της βιταμίνης C είναι η κακή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης C

  • Τραχεία, ανώμαλη επιφάνεια δέρματος
    Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, μια πρωτεΐνη που είναι άφθονη στους συνδετικούς ιστούς του σώματος, όπως στο δέρμα, στις αρθρωσεις και στα οστά. To «δέρμα κοτόπουλου» ή επιστημονικά η θυλακιώδης κεράτωση εμφανίζεται τρεις με πέντε μήνες έλλειψης βιταμίνης C.

  • Ούλα που ματώνουν και απώλεια δοντιών
    Τα κόκκινα ούλα που ματώνουν είναι ένα άλλο κοινό σημάδι έλλειψης βιταμίνης C. Χωρίς επαρκή βιταμίνη C, ο ιστός των ούλων εξασθενεί, δημιουργείται φλεγμονή με αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία των ούλων να αιμορραγούν. Σε πολύ προχωρημένα στάδια ανεπάρκειας βιταμίνης C, τα ούλα μπορεί να φαίνονται ακόμη «σάπια» με μωβ απόχρωση και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση των δοντιών.

  • Αδύναμο ανοσοποιητικό
    Οι μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη C συγκεντρώνεται μέσα σε διάφορα κύτταρα του ανοσοποιητικού, για να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις φλεγμονές και να καταστρέψουν παθογόνα που προκαλούν λοιμώξεις. Η ανεπάρκεια βιταμίνης C συνδέεται με αδύναμο ανοσοποιητικό και μεγαλύτερο κίνδυνο μολύνσεων, φλεγμονών και σοβαρών ασθενειών, όπως η πνευμονία.
    Η ανεπάρκεια βιταμίνης C εξακολουθεί να επηρεάζει ένα στα 20 άτομα στις ανεπτυγμένες χώρες. Καθώς το σώμα δεν μπορεί να παράγει βιταμίνη C μόνο του, είναι απαραίτητο να λαμβάνεται καθημερινά μέσω της διατροφής ή της συμπλήρωσης.

Εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C, υπάρχουν και άλλα όπως αργή επούλωση πληγών, κούραση, μώλωπες, ξηρό δέρμα, μεταβολές στη διάθεση, ανεξήγητη αύξηση βάρους, εύθραυστα οστά.

Τα συμπτώματα ανεπάρκειας εξαφανίζονται γρήγορα, αμέσως μόλις αποκατασταθούν τα επίπεδα της βιταμίνης C στο σώμα.

Λιποδιαλυτή vs Υδατοδιαλυτή βιταμίνη C

H ολοκληρωμένη σύνθεση βιταμίνης C, VITAMIN C INCELL, περιέχει τρεις ιδιαίτερες μορφές βιταμίνης C.

Δύο από αυτές τις μορφές, το ασκορβικό ασβέστιο και το ασκορβικό μαγνήσιο είναι μη όξινες και δεν προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές, είναι εύκολα απορροφήσιμες και κατάλληλες για άτομα με ευαισθησία στο στομάχι και στο κοινό ασκορβικό οξύ.

Επιπλέον, το VITAMIN C INCELL περιέχει και μια λιποδιαλυτή μορφή βιταμίνης C που διαπερνά τις μεμβράνες των κυττάρων, όπου εισχωρεί για να χρησιμοποιηθεί, όταν παρουσιαστεί ανάγκη από το ανοσοποιητικό. Επιπλέον δεν αποβάλλεται άμεσα με τα ούρα, όπως συνήθως συμβαίνει με το κοινό ασκορβικό οξύ.  Έχουν επιλεγεί για τη σύνθεση, τα αμινοξέα λυσίνη και προλίνη, που είναι απαραίτητα δομικά μόρια του κολλαγόνου για την φυσιολογική λειτουργία των χόνδρων και των οστών.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, η βιταμίνη C βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στην αντιμετώπιση της κόπωσης, στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και  στην υποστήριξη του μεταβολισμού για την παραγωγή ενέργειας.