Science

Βιταμίνη D, ποια συμπτώματα μαρτυρούν έλλειψη;

Η βιταμίνη D αποτελεί μια βιταμίνη, που παράγεται στο δέρμα κυρίως με την έκθεση στoν ήλιο, για το λόγο αυτό ακόμη και μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή είναι δυνατόν να μην παρέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης D3. Για να προσλάβουμε αρκετή ποσότητα σε βιταμίνη D θα πρέπει να εκθέτουμε το δέρμα μας στον ήλιο καθημερινά, κάνοντας ηλιοθεραπεία για 15-20 λεπτά.

Ηλιοθεραπεία και βιταμίνη D3

Ο ήλιος είναι η ιδανική πηγή για την αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D, όμως η έκθεση για μερικές εβδομάδες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και κυρίως στο διάστημα των διακοπών, δεν επαρκεί ώστε να διατηρηθούν ιδανικά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Παρότι ζούμε σε μια μεσογειακή χώρα με υψηλή ηλιοφάνεια, τα επίπεδα της βιταμίνης D3 στους Έλληνες είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Είναι μάλιστα χαμηλότερα από τα αντίστοιχα επίπεδα βιταμίνης Dπληθυσμών που ζουν σε βόρειες χώρες.

Η έκθεση στον ήλιο για 15-20 λεπτά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς αντηλιακό, επιτρέπει την παραγωγή στον δέρμα 10.000 - 20.000 μονάδων (iu) σε βιταμίνη d. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να αναπληρώσει ο οργανισμός την έλλειψη βιταμίνης D.

Αυτό συμβαίνει γιατί το σαπούνισμα στο ντους μετά την ηλιοθεραπεία ξεπλένει την περισσότερη βιταμίνη D που έχει παράγει το δέρμα, ενώ χρειάζεται να παραμείνει πάνω σε αυτό περισσότερο από 48 ώρες για να απορροφηθεί.

Το καλύτερο κριτήριο για την αξιολόγηση του χρόνου ηλιοθεραπείας χωρίς αντιηλιακό είναι όταν η επιδερμίδα αρχίσει να αποκτά ένα ελαφρά ροδαλό χρώμα. Τότε μπορούμε να απλώσουμε το αντιηλιακό, ώστε να μην καούμε και να μην έχουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που συνοδεύουν την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Ο χρόνος έκθεσης μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα χρειάζονται λιγότερο χρόνο ηλιοθεραπείας, ενώ άτομα με σκουρόχρωμη χρειάζονται περισσότερη ώρα.

Τι επηρεάζει την έλλειψη βιταμίνης D

  • Η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και ο αυξημένος χρόνος παραμονής σε κλειστούς χώρους.
  • Η ηλικία, καθώς με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η ικανότητα του σώματος να παράγει βιταμίνη D.
  • Η παχυσαρκία.
  • Το χρώμα του δέρματος, καθώς η σκουρόχρωμη επιδερμίδα μειώνει τη σύνθεση βιταμίνης D.
  • Η χρήση αντιηλιακού.
  • Η χαμηλή περιεκτικότητα βιταμίνης D στα τρόφιμα.

Η αποφυγή της ηλιοθεραπείας είναι το ίδιο επικίνδυνη με το κάπνισμα

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Internal Medicine οι γυναίκες που κάνουν ηλιοθεραπεία ζουν περισσότερα χρόνια, σε σύγκριση με όσες αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, ενώ η αποφυγή του ήλιου μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής με το κάπνισμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα οφέλη της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία ήταν ολοένα και μεγαλύτερα, όσο αυξάνονταν οι ώρες έκθεσης στον ήλιο. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την υπερέκθεση στον ήλιο, αλλά εφιστούν την προσοχή μας στο ότι η μειωμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί τελικά να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό για την υγεία ιδιαίτερα των γυναικών.

Ύποπτα συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης D

Πότε έχουμε έλλειψη, ανεπάρκεια, ή επάρκεια βιταμίνης D;

  • Έλλειψη: επίπεδα της βιταμίνης D3 χαμηλότερα των 20 μονάδων στο αίμα ( ng/mL).
  • Ανεπάρκεια: επίπεδα της βιταμίνης D3 χαμηλότερα των 30 μονάδων. 
  • Επάρκεια: επίπεδα άνω των 30 μονάδων.
  • Ιδανικές τιμές: επίπεδα άνω των 40-60 μονάδων ng/mL σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πόση βιταμίνη D να πάρω;

Η δοσολογία συμπλήρωσης διαφέρει, ανάλογα με την ηλικία, το χρώμα του δέρματος, το βάρος, την κατάσταση υγείας, την έκθεση στον ήλιο, και άλλους παράγοντες. Τα καλύτερα κλινικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την καθημερινή λήψη βιταμίνης D3, λόγω της συνεχούς παροχής στον οργανισμό.

H εβδομαδιαία ή μηνιαία λήψη παρέχει μειωμένα οφέλη σε σύγκριση με την καθημερινή. Μάλιστα, σε πρόσφατη μελέτη σε άτομα που είχαν προσβληθεί από Κορωνοϊό η λήψη αρκετών χιλιάδων μονάδων βιταμίνης D και συγκεκριμένα 5000 μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα όπως ο βήχας σε αντίθεση με την λήψη 1000 IU βιταμίνης D που δεν είχαν αντίστοιχη επίδραση.

Η επίτευξη και διατήρηση ιδανικών επιπέδων βιταμίνης D συχνά απαιτεί τη χορήγηση δόσεων άνω των 10.000 IU και πρέπει να γίνεται με ιατρική παρακολούθηση και ταυτόχρονη μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Γιατί δεν ανεβαίνουν εύκολα τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα;

Η βιταμίνη D χρειάζεται δυο βασικά θρεπτικά στοιχεία που δρουν συνεργιστικά για να ενεργοποιηθεί στον οργανισμό: βιταμίνη Κ2 και μαγνήσιο. Η μεμονωμένη λήψη της D3 έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

Συχνά τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D δεν περιέχουν βιταμίνη K και μαγνήσιο, οπότε η συμπληρωματική λήψη είναι σχεδόν απαραίτητη.

Η νέα ολοκληρωμένη σύνθεση βιταμίνης D με βιταμίνη K και μαγνήσιο COMPLETE D3, K2 & MAGNESIUM, είναι σχεδιασμένη από κλινικούς επιστήμονες ώστε να προάγει τη βέλτιστη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.