Science

Β12 ως μεθυλοκοβαλαμίνη ή κυανοκοβαλαμίνη;

Η βιταμίνη Β12, γνωστή και με τον όρο κοβαλαμίνη, είναι μια βασική υδατοδιαλυτή βιταμίνη, που συμμετέχει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην υγεία του εγκεφάλου και στη σύνθεση του DNA.

Ανεπάρκεια σε αυτή τη βασική βιταμίνη μπορεί να προκαλέσει:

  • κόπωση
  • διαταραχές στο νευρικό σύστημα
  • πεπτικά προβλήματα
  • κατάθλιψη
  • απώλεια μνήμης

Είναι μια από τις βασικές ελλείψεις βιταμινών, οπότε η κάλυψη των καθημερινών αναγκών και η πρόληψη της ανεπάρκειας, με συμπληρώματα βιταμίνης Β12, είναι αναγκαία.

Συνθετική ή φυσική βιταμίνη Β12

Τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 έχουν δύο βασικές μορφές: την κυανοκοβαλαμίνη και την μεθυλοκοβαλαμίνη.

Και τα δύο είναι σχεδόν πανομοιότυπα και ενώ και τα δύο περιέχουν ένα ιόν κοβαλτίου, ωστόσο, το καθένα έχει διαφορετικό μόριο συνδεδεμένο με το ιόν κοβαλτίου. Ενώ η μεθυλοκοβαλαμίνη περιέχει μια ομάδα μεθυλίου, η κυανοκοβαλαμίνη περιέχει ένα μόριο κυανιδίου.

Η κυανοκοβαλαμίνη είναι συνθετική μορφή βιταμίνης Β12 και βρίσκεται μόνο στα συμπληρώματα, ενώ η μεθυλοκοβαλαμίνη είναι μια φυσική ενεργή μορφή, που μπορεί να ληφθεί είτε από τροφές είτε από συμπληρώματα.

Η κυανοκοβαλαμίνη είναι μια συνθετική μορφή βιταμίνης Β12 που δεν βρίσκεται στη φύση αλλά χρησιμοποιείται συχνά σε συμπληρώματα διατροφής, χάρη στο χαμηλό της κόστος, συγκριτικά με άλλες μορφές βιταμίνης Β12.

Σε αντίθεση με την κυανοκοβαλαμίνη, η μεθυλοκοβαλαμίνη είναι η φυσική μορφή βιταμίνης Β12, που μπορεί να ληφθεί μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και με την κατανάλωση τροφών όπως ψάρι, κρέας, αυγά και γάλα.

Διαφορά μεταξύ μεθυλοκοβαλαμίνης και κυανοκοβαλαμίνης

Η μεθυλοκοβαλαμίνη έχει μια ομάδα μεθυλίου (μόνο άνθρακα και υδρογόνο) ενώ η κυανοκοβαλαμίνη περιέχει ένα μόριο κυανιδίου. Αν και η ποσότητα κυανίου σε ένα κανονικό συμπλήρωμα Β12 είναι πολύ μικρή για να είναι επιβλαβής, το σώμα θα πρέπει να αποβάλει αυτήν την ένωση.

Μεθυλοκοβαλαμίνη η ενεργή μορφή της βιταμίνης Β12

Η μεθυλοκοβαλαμίνη είναι η πιο ενεργή βιοδιαθέσιμη μορφή της βιταμίνης Β12, δηλαδή η πιο εύκολα απορροφήσιμη. Έρευνα έδειξε ότι είναι ικανή να παραμένει στο σώμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την κυανοκοβαλαμίνη.

Αυτό σημαίνει σημαίνει ότι η βιταμίνη Β12 διατηρείται στο σώμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε μορφή μεθυλοκοβαλαμίνης παρά σε μορφή κυανοκοβαλαμίνης. Η μεθυλοκοβαλαμίνη συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού και είναι η βασική βιταμίνη για υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος και ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την όραση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεθυλοκοβαλαμίνη βελτιώνει σημαντικά την οπτική προσαρμογή, ενώ η κυανοκοβαλαμίνη φαίνεται να είναι αναποτελεσματική.

Η οπτική προσαρμογή είναι η ικανότητα άμεσης μετατόπισης την εστίασή σας από κάτι κοντινό σε κάτι πιο μακρινό. Αυτό συχνά μπορεί να επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως η πολύωρη χρήση της οθόνης του υπολογιστή.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, συμβουλευτείτε αρχικά το γιατρό σας. Διαφορετικά, συμπληρώσετε φυσικά τη διατροφή σας, με βιταμίνη Β12 στην ενεργή μορφή της μεθυλοκοβαλαμίνης, με το συμπλήρωμα διατροφής B12 Active & Alfa Alfa και σκόνη φύλλων μηδικής άλφα άλφα.

To άλφα άλφα θεωρείται υπερτροφή που είναι άφθονη σε βιταμίνες, μέταλλα και χλωροφύλλη. Το όνομά του, "μηδική" προέρχεται από την αραβική γλώσσα και σημαίνει "Πατέρας όλων των τροφών".