Science

Μυϊκή ενέργεια, ATP και μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα από τα επτά βασικά μέταλλα, που χρειάζεται το σώμα σε σημαντικές ποσότητες. Παρόλο που η έλλειψη μαγνησίου είναι η δεύτερη πιο κοινή ανεπάρκεια μετά την έλλειψη βιταμίνης D3, συχνά η σπουδαιότητά του παραβλέπεται.

Ένα μέταλλo, πολλές λειτουργίες

Το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση βασικών λειτουργιών στο ανθρώπινο σώμα. Η πιο σημαντική όμως δουλειά του είναι ότι ενεργοποιεί την υγιή λειτουργία των ενζύμων και είναι συμπαράγοντας σε περισσότερες από 600 ενζυμικές αντιδράσεις του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 75 τοις εκατό των Αμερικανών δε λαμβάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου.

Συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου

Το μαγνήσιο δε συντίθεται στον οργανισμό και για το λόγο αυτό η έλλειψη μαγνησίου είναι αρκετά συχνή. Συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου είναι:

  • Μυϊκές συσπάσεις και κράμπες
  • Ψυχολογικές διαταραχές
  • Οστεοπόρωση
  • Κόπωση και αδυναμία
  • Αρτηριακή πίεση
  • Άσθμα
  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Εντερικές διαταραχές

Μαγνήσιο και αθλητές

Το σώμα αποθηκεύει το περισσότερο μαγνήσιο στα οστά και σε άλλους μαλακούς ιστούς, όπως είναι οι μύες, για το λόγο αυτό η διαθεσιμότητά του είναι ζωτική για τους αθλητές και τα άτομα που ασκούνται.

Αν και βρίσκεται σε αρκετά τρόφιμα, όπως στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στους ξηρούς καρπούς, στην πραγματικότητα λίγα τρόφιμα είναι πλούσια σε μαγνήσιο.

Μελέτες έχουν αναδείξει τη σημασία του μαγνησίου για τους αθλητές, καθώς υπάρχει χαμηλή διαιτητική πρόσληψη μαγνησίου, ειδικά σε νεαρούς αθλητές.

Ακόμα και όταν οι αθλητές ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, που μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες σε άλλες βιταμίνες ή θρεπτικά συστατικά, μπορεί να μη λαμβάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση μαγνησίου.

Εκτός από την ανεπαρκή πρόσληψη, η έλλειψη επιδεινώνεται καθώς το μαγνήσιο απεκκρίνεται, μέσω του ιδρώτα στους αθλητές.

Μυϊκή ενέργεια, ATP και μαγνήσιο

Η τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP) είναι ένα μόριo, που μεταφέρει ενέργεια, γνωστό ως «το ενεργειακό νόμισμα της ζωής», επειδή είναι η παγκόσμια πηγή ενέργειας για όλα τα κύτταρα. Κάθε ζωντανός οργανισμός, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, αποτελείται από κύτταρα, που εξαρτώνται από το ATP για ενέργεια.

Το ATP παράγεται, μετατρέποντας τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Είναι ένα απαραίτητο δομικό στοιχείο για όλες τις μορφές ζωής. Χωρίς το ATP, τα κύτταρα δε θα είχαν το καύσιμο ή τη δύναμη να ολοκληρώσουν διαδικασίες ζωτικής σημασίας, για να παραμείνουν ζωντανά και τελικά θα πέθαιναν.

Όλες οι μορφές ζωής εξαρτώνται από το ATP, για να κάνουν τα πράγματα που πρέπει να κάνουν για να επιβιώσουν. Το ATP παράγεται μέσω μιας διαδικασίας, που ονομάζεται κυτταρική αναπνοή και συμβαίνει στα μιτοχόνδρια ενός κυττάρου.

Τα μιτοχόνδρια είναι μικρές υπομονάδες μέσα σε ένα κύτταρο, που ειδικεύονται στην παραγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα και τη μετατροπή της σε ATP. Το μαγνήσιο είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την παραγωγή του ATP, το οποίο παρέχει ενέργεια στους μύες.

Το ATP πρέπει να συνδέεται με ένα ιόν μαγνησίου για να είναι βιολογικά ενεργό. Αυτό που ονομάζεται ATP είναι συχνά στην πραγματικότητα Mg-ATP. Η έντονη άσκηση αυξάνει δραματικά τη ζήτηση για μυϊκή ενέργεια και ενεργοποιεί μια διαδικασία, που εξαρτάται από το μαγνήσιο για μια συνεχή παροχή ATP.

Το μαγνήσιο βελτιώνει τη σύνθεση του μιτοχονδριακού ATP και δημιουργεί μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ATP. Το ATP συμβάλλει στη βέλτιστη απόδοση και στη ταχύτερη αποκατάσταση. Μελέτες δείχνουν ότι η έντονη άσκηση αυξάνει την ανάγκη για μαγνήσιο έως και 20%.

Έτσι τα επίπεδα μαγνησίου θα πρέπει να είναι ανάλογα με το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας ενός ατόμου.

3plus Magnesium

Το συμπλήρωμα διατροφής 3plus Magnesium είναι ένα υψηλής ισχύος και απορρόφησης μαγνήσιο, που περιέχει τρεις μορφές μαγνησίου. Έχουμε επιλέξει μαλικό μαγνήσιο, ένα ιδιαίτερο μαγνήσιο που συμβάλλει στην αποβολή του αλουμινίου από το σώμα και στην αντιμετώπιση της κούρασης, που προκύπτει από τον καταβολισμό των μυών.

Η σύνθεσή του περιέχει επίσης κιτρικό μαγνήσιο, με εξαιρετική απορρόφηση, κατάλληλο και για άτομα που έχουν ευαισθησία στο στομάχι και διγλυκινικό μαγνήσιο, μια μορφή μαγνησίου με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα.

Τρεις κάψουλες ημερησίως μετά το φαγητό ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας θα υποστηρίξουν τη φυσιολογική λειτουργία των μυών, το νευρικό σύστημα και τις μεταβολικές διεργασίες που στοχεύουν στην παραγωγή ενέργειας.