Science

Nυχτολούλουδο, το αγαπημένο λουλούδι των γυναικών

Το έλαιο νυχτολούλουδου προέρχεται από τους σπόρους των λουλουδιών ενός φυτού που φύεται στη Βόρεια Αμερική. Το φυτό αυτό, χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τo προεμμηνορροϊκό σύνδρομo των γυναικών και τις βραδινές εξάψεις.

Τα θεραπευτικά οφέλη του, πιθανά να οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε γάμμα-λινολενικό οξύ (GLA). Το GLA είναι ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που βρίσκεται κυρίως στα φυτικά έλαια.

Παρακάτω περιγράφεται πως το έλαιο νυχτολούλουδου, μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία διαφόρων συμπτωμάτων ιδιαίτερα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και των βραδινών εξάψεων κατά την εμμηνόπαυση.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο & έλαιο νυχτολούλουδου

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο αφορά ένα σύνολο σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων που αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πριν την έναρξη της περιόδου και κατά τη διάρκεια αυτής. Ποιά είναι τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου;

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

  • Πρήξιμο στην κοιλιά
  • Ευαισθησία στο στήθος
  • Μετεωρισμός
  • Πονοκέφαλος
  • Κοιλιακές κράμπες
  • Αυξημένη όρεξη
  • Κατακράτηση υγρών
  • Κόπωση
  • Έξαρση της ακμής
  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
  • Αλλαγές στη διάθεση

Σε μελέτη που πραγματοποιηθήκε από τον Δρ D. F. Horrobin στο νοσοκομείο St Thomas του Λονδίνου σε γυναίκες, έδειξε ότι η χρήση ελαίου νυχτολούλουδου βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν, είχαν πριν από αυτή τη μελέτη δοκιμάσει και άλλες θεραπείες, όπως η θεραπεία με πυριδοξίνη, οι οποίες δεν έφεραν τα προσδωκόμενα αποτελέσματα.

Για για την αξιολόγηση της συνιστώμενης δοσολογίας στις γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο τρεις ημέρες πριν από την αναμενόμενη έναρξη της περιόδου, χορηγήθηκαν καθημερινά από τέσσερις κάψουλες ελαίου νυχτολούλουδου των 500 mg, συνολικά 2000 mg και εώς 3000mg.

Τα αποτελέσματα της συμπλήρωσης με έλαιο του νυχτολούλουδου ήταν θετικά καθώς περίπου το 60% ανέφερε εξαιρετική ανταπόκριση με ανακούφιση όλων των συμπτωμάτων, ενώ ένα επιπλέον 20% ανέφερε μερική ανακούφιση.

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη του 2010, η συμπλήρωση με έλαιο νυχτολούλουδου ήταν αποτελεσματική για την ανακούφιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου με τη συμπλήρωση από 500 mg έως 6.000 mg ελαίου μία έως τέσσερις φορές την ημέρα για 10 μήνες.

Βραδυνές εξάψεις, εφιδρώσεις & έλαιο νυχτολούλουδου

Η εμμηνόπαυση και τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση συνδέονται συχνά με ανεπιθύμητα συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας και να αποδυναμώσουν την υγεία και την ευημερία της.

Τα συμπτώματα που βιώνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου περιλαμβάνουν νυχτερινές εφιδρώσεις, οστεοπόρωση, κολπική ξηρότητα, δυσπαρεύνια, ηθικές διακυμάνσεις, πόνο στις αρθρώσεις, αίσθημα παλμών, διαταραχές ύπνου, ανησυχία και συμπτώματα από το ουροποιητικό.

Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι οι πιο συχνές και ενοχλητικές συνέπειες που μπορούν να επηρεάσουν την απόλαυση της εργασίας και τις κοινωνικές δραστηριότητες, τον ελεύθερο χρόνο, τη διάθεση, τη συγκέντρωση, την επικοινωνία με άλλους, τη σεξουαλική δραστηριότητα και την ποιότητα ζωής.

Η λέξη «εξάψεις» περιγράφει την ξαφνική εμφάνιση ερυθρότητας ή έντονης θερμότητας στο σώμα και περιστασιακά καταλήγει σε έντονες εφιδρώσεις. Αυτά τα συμπτώματα είναι πιο συχνά τη νύχτα και προκαλούν νυχτερινές εφιδρώσεις και διαταραχές ύπνου.

Η παρούσα μελέτη έδειξε ότι το έλαιο νυχτολούλουδου ήταν αποτελεσματικό στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των νυχτερινών εφιδρώσεων.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη, το έλαιο νυχτολούλουδου μπορεί να μειώσει τις εξάψεις, το πιο κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης.

Η λήψη του ελαίου νυχτολούλουδου σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο για τον έλεγχο των εξάψεων μπορεί να μειώσει περισσότερο την ένταση των κρίσεων και όχι τόσο τη διάρκεια και τη συχνότητα εμφάνισης τους.

Συμπερασματικά

Το έλαιο νυχτολούλουδου θεωρείται γενικά ασφαλές και δεν υπάρχει καθορισμένη συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τους κινδύνους και τα οφέλη της λήψης του και για τη σωστή δοσολογία για εσάς.

Το Evening Primrose Oil της Natural Doctor είναι ψυχρής έκθλιψης, δεν έχει επεξεργαστεί με τη διαδικασία της λεύκανσης και είναι διαθέσιμο σε 120 μαλακές κάψουλες.