Science

Τι είναι το γαϊδουράγκαθο;

Το γαϊδουράγκαθο, ή Σίλυβο το μαριανό, είναι ένα τοπικό φυτό του Κασμίρ της Ινδία-Πακιστάν. Ωστόσο, πλέον αναπτύσσεται σε εύκρατα κλίματα σε όλη την επικράτεια.

Αυτό το φυτό ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής σε ένα με δυο έτη, είναι μέλος της οικογένειας των αστεροειδών και έχει ακανθώδη φύλλα και γαλακτώδες υγρό στο μίσχο του, που βγαίνει όταν σπάσει.

Ανθίζει υπέροχα, μωβ λουλούδια, που είναι αιχμηρά. Στην πραγματικότητα σχετίζεται στενά με την αγκινάρα και είναι κατάλληλη προς βρώση ως λαχανικό.

Αποτοξίνωση ήπατος

Από όλες τις ιδιότητες που σχετίζονται με το γαϊδουράγκαθο, η πιο γνωστή είναι ότι χαρακτηρίζεται ως το πιο ηπατοπροστατευτικό βότανο σε όλη τη δυτική βοτανολογία. Σε απλά ελληνικά, θεωρήστε το τον καλύτερο φίλο του ήπατος.

Εάν τα παραπάνω χημικά και οι μεταβολίτες τους εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος γρηγορότερα από ό,τι το ήπαρ μπορεί να μεταβολίσει, μπορεί να προκύψουν μια σειρά από παρενέργειες - που κυμαίνονται από ήπιες μέχρι σοβαρές.

Σε αυτή την περίπτωση το συκώτι εργάζεται υπερωριακά για να μπορέσει λειτουργήσει και να αποτοξινωθεί.

Το γαϊδουράγκαθο περιέχει ένα είδος φλαβονοειδούς που ονομάζεται σιλυμαρίνη. Η σιλυμαρίνη αναστέλλει τις ελεύθερες ρίζες, που δημιουργούνται κατά το μεταβολισμό τοξικών ουσιών, όπως το αλκοόλ και τα φάρμακα.

Η σιλυμαρίνη δεσμεύει τους υποδοχείς των κυτταρικών μεμβρανών του ήπατος, έτσι ώστε οι τοξίνες να μην μπορούν να εισέλθουν.

Η σιλυμαρίνη σταθεροποιεί την κυτταρική μεμβράνη και προσφέρει αντιοξειδωτική υποστήριξη κατευθείαν στο ήπαρ. Υποστηρίζει επίσης την παραγωγή ηπατοκυττάρων (κύτταρα του ήπατος) και μειώνει τη φλεγμονή. Συμπερασματικά, όλα αυτά βοηθούν το ήπαρ να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Σκούροι κύκλοι ματιών

Το ήπαρ είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα για τη γενική υγεία και ευεξία με ορισμένα πρόσθετα οφέλη όταν λειτουργεί σωστά. Ένα από τα αγαπημένα μας; Η μείωση των μαύρων κύκλων.

Όταν το ήπαρ παίρνει τα θρεπτικά συστατικά από φυτά όπως το γαϊδουράγκαθο, μπορεί να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα πιο αποτελεσματικά.

Το αποτέλεσμα της αποτοξίνωσης που προκύπτει, μπορεί να κάνει αισθητή διαφορά στην εμφάνιση μαύρων κύκλων, άρα κατ’ επέκταση να ξυπνάτε με λαμπερά μάτια και γεμάτοι ενέργεια.

Πως να κάνετε λήψη του γαϊδουράγκαθου

Η σιλυμαρίνη, το κύριο συστατικό ενδιαφέροντος του γαϊδουράγκαθου είναι αδιάλυτη στο νερό. Για να διασφαλίσετε ότι θα λάβετε τα επιθυμητά οφέλη του γαϊδουράγκαθου, θα πρέπει να λαμβάνεται κάποιο συμπλήρωμα που να περιέχει τουλάχιστον 70 τοις εκατό σιλυμαρίνη.

Τι είναι η χολίνη;

Σύμφωνα με μελέτες οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή χολίνη στη διατροφή τους. Παρά το γεγονός ότι καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε χολίνη, αυτή δεν απορροφάται στην πραγματικότητα και μελέτες δείχνουν ότι ο μέσος άνθρωπος αδυνατεί να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες.

Αυτό πιθανότατα να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες σε ορισμένα άτομα που δημιουργούν μεγαλύτερη έλλειψη χολίνης.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με ερευνητές, το 50 τοις εκατό του πληθυσμού μπορεί να έχει γονίδια που αυξάνουν τις διατροφικές απαιτήσεις μεθυλίου και δεδομένου ότι η χολίνη είναι κύρια πηγή διεργασιών μεθυλίου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια χολίνης.

Τα συμπτώματα ανεπάρκειας χολίνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • χαμηλά επίπεδα ενέργειας
  • απώλεια μνήμης
  • γνωστική εξασθένηση
  • μαθησιακές δυσκολίες
  • μυϊκοί πόνοι
  • νευρική βλάβη
  • αλλαγές στη διάθεση

Τα άτομα με πάθησεις του ήπατος, όπως το «λιπώδες ήπαρ», διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας χολίνης.

Το λιπώδες ήπαρ, γνωστό και ως λιπώδης νόσος του ήπατος (FLD), είναι μια αναστρέψιμη κατάσταση, όπου το λίπος των τριγλυκεριδίων συσσωρεύεται στα ηπατικά κύτταρα.

Αναπτύσσεται συνήθως σε άτομα που καταναλώνουν τακτικά αλκοόλ, είναι παχύσαρκα, πάσχουν από διαβήτη ή έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη ή άλλες ασθένειες που επηρεάζουν το μεταβολισμό του λίπους.

Το τελικό συμπέρασμα

Φυσικά δε μπορείτε να πιείτε ένα μπουκάλι βότκα, να πάρετε μια κάψουλα και να περιμένετε ένα συμπλήρωμα με γαϊδουράγκαθο να κάνει τα μαγικά του.

Τα εκχυλίσματα φυτών συχνά βοηθούν, αλλά πρέπει επίσης να διατηρήσουμε μια ισορροπία. Καταναλώστε το αλκοόλ προσεκτικά για να αποκομίσετε τα μεγαλύτερα οφέλη.

Βρείτε διαθέσιμο το γαϊδουράγκαθο και τη χολίνη στο συμπλήρωμα διατροφής Healthy Liver. Η πλούσια σύνθεσή του, πέρα από την αντιοξειδωτική του δράση, περιέχει επιπλέον άλφα λιποϊκό οξύ, ένα συστατικό κατάλληλο για την προστασία του ήπατος.

Photo by Max Tutak Unsplash