Science

4 Οφέλη των Ωμέγα-3 για το δέρμα και τα μαλλιά

Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι από τα πιο μελετημένα θρεπτικά συστατικά και είναι άφθονα σε τρόφιμα, όπως τα θαλασσινά, τα λιπαρά ψάρια και ορισμένα έλαια σπόρων και φυτών.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι γνωστά για τα σημαντικά οφέλη τους στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητάς τους να καταπολεμούν την κατάθλιψη, να μειώνουν τη φλεγμονή και να μειώνουν τους δείκτες των καρδιακών παθήσεων.

Πρόσφατα, μέσα από μελέτες, επισημάνθηκε και η συμβολή τους στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Ακολουθούν 4 οφέλη των ωμέγα-3 για το δέρμα και τα μαλλιά, σύμφωνα με την επιστήμη.

Μπορεί να ενυδατώσουν το δέρμα

Τα ωμέγα-3 μπορούν να ενυδατώσουν το δέρμα και να καταπολεμήσουν το ξηρό και κόκκινο δέρμα με κνησμό, που προκαλείται από δερματικά προβλήματα, όπως η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ωμέγα-3 φαίνεται να βελτιώνουν τη λειτουργία του δερματικού φραγμού, σφραγίζοντας την υγρασία και κρατώντας μακριά τους παράγοντες, που ερεθίζουν το δέρμα.

Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που κατανάλωναν περίπου 2,5 ml ωμέγα-3 λιπαρών οξέων καθημερινά, παρουσίασαν αύξηση 39% στην ενυδάτωση του δέρματος μετά από 12 εβδομάδες. Το δέρμα τους ήταν επίσης λιγότερο τραχύ και ευαίσθητο, σε σύγκριση με εκείνο των ατόμων, που συμμετείχαν στην ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Η υψηλή πρόσληψη ωμέγα-3 έχει επίσης συνδεθεί με βελτιωμένα συμπτώματα ψωρίασης στους ενήλικες. Σύμφωνα με τις μελέτες, τα ωμέγα-3 μπορούν να ενυδατώνουν το δέρμα και να το προστατεύουν από παράγοντες και δερματικές διαταραχές.

Μπορεί να προστατεύσουν από την ηλιακή ακτινοβολία

Τα ωμέγα-3 μπορούν να προστατεύσουν από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA) και υπεριώδεις Β (UVB) του ήλιου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπλήρωση σε συνδυασμό με DHA και EPA, δύο ωμέγα-3 μακράς αλυσίδας, μπορεί να μειώσει την ευαισθησία του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες (UV).

Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 4 γραμμάρια EPA για 3 μήνες, αύξησαν την αντοχή τους στα ηλιακά εγκαύματα κατά 136%, ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Τα ωμέγα-3 μπορούν να αυξήσουν την αντίσταση του δέρματος στα ηλιακά εγκαύματα, να μειώσουν τη σοβαρότητα της ερυθρότητας του δέρματος, μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα ορισμένων διαταραχών φωτοευαισθησίας.

Μπορεί να μειώσουν την ακμή

Μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στη μείωση της σοβαρότητας της ακμής. Έχει αποδειχθεί ότι τα ωμέγα-3 μειώνουν τη φλεγμονή, καθώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι η ακμή μπορεί να προκαλείται κυρίως από φλεγμονή. Ως εκ τούτου, τα ωμέγα-3 μπορεί να καταπολεμήσουν έμμεσα και την ακμή.

Ορισμένες μελέτες έχουν αναφέρει μείωση της ακμής κατά τη λήψη συμπληρωμάτων με ωμέγα-3, είτε μόνα τους, είτε σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 φαίνεται επίσης ότι μειώνουν τις παρενέργειες της ισοτρετινοΐνης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της ακμής.

Τα συμπληρώματα ωμέγα-3, που λαμβάνονται είτε μόνα τους, είτε σε συνδυασμό με άλλα συμπληρώματα, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ακμής ή στη μείωση της σοβαρότητάς της.

Ενισχύουν την ανάπτυξη των μαλλιών και μειώνουν την τριχόπτωση

Μελέτες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη των μαλλιών, καθώς παρέχουν βασικές πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά στους θύλακες των τριχών και στο δέρμα.

Επίσης, αποτρέπουν τη φλεγμονή των τριχοθυλακίων, παράγοντα που μπορεί να συμβάλλει άμεσα στην τριχόπτωση και προωθούν την κυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής, που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Τα ωμέγα-3 είναι υγιή λιπαρά, που βρίσκονται στα ψάρια, τα θαλασσινά και ορισμένα έλαια σπόρων και φυτών. Εκτός από τα ισχυρά οφέλη τους για την υγεία, αυτά τα λιπαρά μπορεί να ωφελήσουν τα μαλλιά και το δέρμα.

Σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται να προστατεύουν από το ξηρό, κόκκινο δέρμα και το δερματικό κνησμό, όπως επίσης ενισχύουν την αντοχή του δέρματος στα ηλιακά εγκαύματα και βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής.

Συνολικά, αυτά τα υγιή λιπαρά μπορούν να προστεθούν εύκολα στην καθημερινή διατροφή, καθώς δεν ωφελούν μόνο την συνολική υγεία του οργανισμού, αλλά επιπλέον το δέρμα και τα μαλλιά.

Τα ωμέγα 3 που περιέχονται στο συμπλήρωμα διατροφής, Clear Omega 3 είναι υψηλής ποιότητας και προέρχονται από περουβιανές αντζούγιες βιώσιμα αλιευμένες, με υψηλή περιεκτικότητα EPA, DHA και βιταµίνη Ε σε φυσική μορφή. Τρεις κάψουλες ημερησίως μπορούν να προσφέρουν όλα τα οφέλη από τα ωμέγα 3, που λείπουν από την καθημερινή διατροφή.