Science

Tα τελομερή είναι το νέο μυστικό της αντιγήρανσης

H γήρανση είναι αναπόφευκτη. Τα χρόνια περνούν, αφήνοντας νέες εμπειρίες ζωής και σοφία. Οι γραμμές γέλιου είναι οι ‘’χαράξεις’’ των καλών εποχών που ζήσαμε. Όμως για πολλούς η αναζήτηση της νεότητας είναι έμφυτη.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να γυρίσουμε πίσω το χρόνο και να επιβραδύνουμε τη διαδικασία γήρανσης από μέσα προς τα έξω, που δεν περιλαμβάνουν απαραίτητα νυστέρι. Υπάρχουν άλλοι πιο φυσικοί τρόποι για να διατηρήσουμε τη νεανικότητα που νοιώθουμε καθώς οι επιστήμονες έχουν κάνει πρόσφατα μια νέα ανακάλυψη για την επιβράδυνση της γήρανσης.

Τελομερή & Γήρανση

Η μείωση των τελομερών έχει ανακαλυφθεί ότι είναι η κύρια αιτία της γήρανσης του ανθρώπου. Το DNA είναι ο γενετικός κώδικας που περιέχει τις πληροφορίες για τη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Είναι σαν τον σκληρό δίσκο σε έναν υπολογιστή που παρέχει όλα τα δεδομένα για τα προγράμματα που εκτελούνται μέσα σε ένα δίκτυο.

Τι είναι τα τελομερή; Και τι έχουν να κάνουν με τη γήρανση;

Τα ακραία μέρη των χρωμοσωμάτων ονομάζονται τελομερή. Το όνομά τους προέρχεται από το ελληνικό telos- που σημαίνει «τέλος» και -meros που σημαίνει «μέρος» και είναι κυριολεκτικά «το τελικό μέρος» των χρωμοσωμάτων. Τα τελομερή ενεργούν ως προστατευτικό κάλυμμα στα άκρα των χρωμοσωμάτων, εμποδίζοντας τα να μπερδευτούν μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, αλλά η πραγματικότητα είναι απλή. Σκεφτείτε τα τελομερή ως τα μικρά πλαστικά καπάκια στα άκρα των κορδονιών. Όταν λείπει το καπάκι, το κορδόνι θα ξεδιπλωθεί και θα φθαρεί.

Μέσα στον πυρήνα ενός κυττάρου, τα γονίδια είναι διατεταγμένα μαζί σε στριμμένα, δίκλωνα μόρια DNA που ονομάζονται χρωμοσώματα. Στα άκρα αυτών των χρωμοσωμάτων υπάρχουν τα τελομερή τα οποία προστατεύουν τα γενετικά δεδομένα και επιτρέπουν στα κύτταρα να διαιρεθούν.

Τα κύτταρα έχουν περιορισμένο αριθμό διαιρέσεων διαθέσιμων καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτός ο αριθμός είναι περίπου 50 φορές και ρυθμίζεται μέσω του μήκους των τελομερών. Ο τρόπος ζωής καθορίζει πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι κυτταρικές διαιρέσεις ή πόσο συχνά θα διαιρεθούν.

Κάπνισμα, έλλειψη ύπνου, ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, ελλείψεις, κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ, παχυσαρκία έλλειψη άσκησης, αφυδάτωση αναγκάζουν τα κύτταρα να διαιρούνται ταχύτερα για να επιδιορθώσουν τους κατεστραμμένους ιστούς, επομένως η γήρανση είναι γρήγορη.

Όσο πιο γρήγορα διαιρούνται τα κύτταρα τόσο πιο γρήγορα συρρικνώνονται τα τελομερή. Κάθε φορά που διαιρείται ένα κύτταρο, τα τελομερή γίνονται μικρότερα. Τελικά, γίνονται πολύ μικρά σε μήκος και το κύτταρο δε μπορεί πλέον να διαχωριστεί.

Βιολογική vs Χρονολογική Ηλικία

Το μήκος των τελομερών παίζει καθοριστικό ρόλο στη βιολογική ηλικία. Όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι και η διάρκεια της ζωής και τόσο μικρότερη η βιολογική ηλικία. Όσο μικρότερο είναι το μήκος των τελομερών, τόσο μικρότερη είναι η διάρκεια ζωής.

Δύο άτομα μπορούν να έχουν την ίδια χρονολογική ηλικία αλλά βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική βιολογική κατάσταση και έτσι μπορούν να έχουν διαφορετική βιολογική ηλικία. Το μήκος των τελομερών είναι ένας ακριβής δείκτης της βιολογικής έναντι της χρονολογικής ηλικίας ενός ατόμου.

Όσο μακρύτερα είναι τα τελομερή, τόσο μικρότερη είναι η βιολογική ηλικία του σώματος.

Έρευνες δείχνουν ότι η διατήρηση του μήκους των τελομερών έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τη γήρανση και να θεραπεύσει ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση και ενδεχομένως να επιτρέψει την αύξησης τη διάρκεια ζωής πέρα ​​από τη θεωρητικά μέγιστη ηλικία των 125 ετών.

Θρεπτικά Συστατικά & Μήκος Τελομερών

Σύμφωνα με την επιστήμη η κυκλοαστραγενόλη είναι ένα φυτικό εκχύλισμα που εξάγεται από το ασιατικό φυτό Astragalus membranaceus και έχει αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Έχει βρεθεί ότι συμμετέχει στην παραγωγή της τελομεράσης του ενζύμου που βοηθά στην επιμήκυνση των τελομερών.