Το μήκος τελομερών είναι ένας ακριβής δείκτης της βιολογικής σε σχέση με τη χρονολογική ηλικία ενός ατόμου.
Η νέα επιστήμη των τελομερών αποκαλύπτει τον τρόπο ελέγχου της γήρανσης διατηρώντας το υγιές μήκος των τελομερών.
Το ανθρώπινο σώμα έχει μια βιολογική ηλικία που είναι διαφορετική από τη χρονολογική ηλικία. Η ηλικία ενός ατόμου μπορεί να είναι 50 ετών, ενώ η βιολογική του ηλικία, η ηλικία των κυττάρων του μπορεί να είναι 25 ετών.
Η βιολογική ηλικία κωδικοποιείται στο τέλος των κυττάρων, τα τελομερή. Τα τελομερή είναι σαν τα καπάκια στο άκρο μέρος των κορδονιών και καλύπτουν το DNA, προστατεύοντας το από τις φθορές και τη γήρανση. Σύμφωνα με το Νόμπελ του 2012, η διατήρηση υγιών τελομερών μπορεί να επιβραδύνει και ακόμη και να αντιστρέψει τη βιολογική ηλικία. Τα μακρύτερα τελομερή αποτρέπουν τη γήρανση.
Το DNA είναι ο γενετικός κώδικας που περιέχει τις πληροφορίες για τη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Είναι σαν τον σκληρό δίσκο σε έναν υπολογιστή που παρέχει όλα τα δεδομένα για τα προγράμματα που εκτελούνται σε ένα δίκτυο. Το DNA μας είναι ένα μακρύ νήμα της διπλής έλικας με 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων.
Τα ακραία μέρη των χρωμοσωμάτων είναι τα τελομερή. Το όνομά τους προέρχεται από τα ελληνικά «τέλος» και «μέρος» και είναι κυριολεκτικά «το τελικό μέρος» των χρωμοσωμάτων. Τα άκρα του τελομερών χρησιμεύουν για την προστασία του DNA.
Τα ανθρώπινα κύτταρα σε ηλικία 20 ετών έχουν μέσο μήκος τελομερών περίπου 8.000 ζεύγη βάσεων. Περίπου 35-150 ζεύγη βάσεων χάνονται κάθε χρόνο έως ότου φτάσουμε σε ένα επίπεδο κάτω από 4500 ζεύγη βάσεων τελομερών.
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στη γήρανση είναι ο ρυθμός με τον οποίο κονταίνουν τα τελομερή. Ένα άτομο που χάνει 35 αντί 150 ζευγάρια βάσης ετησίως, μεγαλώνει με πέντε φορές πιο αργό ρυθμό.
Τα κύτταρα έχουν εσωτερικούς μηχανισμούς που επιδιορθώνουν και μπορούν να επιμηκύνουν τα τελομερή. Πολλαπλοί παράγοντες ενεργοποιούν αυτόν τον μηχανισμό: βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μια υγιεινή διατροφή, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άσκηση.
Τα κύτταρα έχουν περιορισμένο αριθμό διαιρέσεων διαθέσιμων καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής. Αυτός ο αριθμός είναι περίπου 50 φορές και ρυθμίζεται μέσω του μήκους των τελομερών. Ο τρόπος ζωής καθορίζει πόσο διαρκούν αυτές οι κυτταρικές διαιρέσεις ή πόσο συχνά θα διαιρεθούν.
Το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, οι ανεπάρκειες θρεπτικών στοιχείων, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, η αφυδάτωση αναγκάζει τα κύτταρα να χωρίσουν ταχύτερα για να επιδιορθώσουν τους κατεστραμμένους ιστούς, συνεπώς η γήρανση είναι γρήγορη.
Τα ταχύτερα κύτταρα διαιρούν τα γρηγορότερα τελομερή συρρικνώνονται.
Όσο μακρύτερα είναι τα τελομερή, τόσο νεότερη είναι η βιολογική ηλικία του σώματος. Η έρευνα δείχνει ότι η διατήρηση του μήκους των τελομερών έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τη γήρανση και να θεραπεύσει ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση και πιθανώς να επιτρέψει στους ανθρώπους να αυξήσουν τη μακροζωία τους πέρα από το τρέχον θεωρητικό μέγιστο των 125 ετών.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα μακρύτερα τελομερή δείχνουν την κυτταρική υγεία και έχουν συνδεθεί με τη μακροζωία, τη μεγαλύτερη ενέργεια και μια νεανική εμφάνιση. Τα υγιή τελομερή μπορούν επίσης να υποστηριχθούν από έναν υγιεινό τρόπο ζωής, άσκηση, διατροφή, συμπλήρωση.
Το άγχος, οι περιβαλλοντικές τοξίνες και οι ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών μπορούν να δημιουργήσουν οξείδωση, η οποία απελευθερώνει ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν την κυτταρική δομή. Ενώ αυτή η διαδικασία είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής, η υπερβολική οξείδωση προκαλεί τα κύτταρα να γερνούν και να πεθαίνουν πρόωρα.
Το Reyouth είναι το αποτέλεσμα έρευνας αιχμής. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη, το Reyouth ενεργοποιεί την παραγωγή του ενζύμου τελομεράσης κατά τέσσερις φορές από άλλα αντίστοιχα συμπληρώματα διατροφής.
*Discovery of potent telomerase activators: Unfolding new therapeutic and anti-aging perspectives.
Dimitris Tsoukalas, Persefoni Fragkiadaki, Anca Oana Docea, Athanasios K. Alegakis, Evangelia Sarandi, Maria Thanasoula, Demetrios A. Spandidos, Aristidis Tsatsakis, Mayya Petrovna Razgonova, Daniela Calina. Mol. Med. Reports August.