Science

Εμμηνόπαυση & μειωμένη πνευματική διαύγεια

Παρότι η εμμηνόπαυση συχνά θεωρείται ως απλά μια αλλαγή στο αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας, η αλλαγή αυτή είναι ταυτόχρονα και νευρολογική. Μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα, που βιώνουν οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, προέρχονται από τον εγκέφαλο, όπως προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης, σύγχυση και μειωμένη πνευματική διαύγεια.

Αυτά τα συμπτώματα αναφέρονται συχνά και ως «ομίχλη του εγκεφάλου» ή «εγκεφαλική ομίχλη» και εμφανίζονται σε καθημερινές δραστηριότητες. Συχνά οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να θυμηθούν ακόμη και κοινές λέξεις σε μια συζήτηση, έχουν προβλήματα συγκέντρωσης ή ξεχνούν που ακούμπησαν τα κλειδιά τους.

Ενώ αυτά τα συμπτώματα είναι ανησυχητικά από μόνα τους, παράλληλα, υποβόσκει και το άγχος ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι μόνιμες ή να αποτελούν κάποιο πρώιμο σημάδι άνοιας.

Όμως οι γνωστικές αλλαγές που προκύπτουν όταν μια γυναίκα διανύει την περίοδο της εμμηνόπαυσης, είναι συνήθως προσωρινές.

Η απώλεια οιστρογόνων επηρεάζει τον εγκέφαλο

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 45 και 55 ετών και σηματοδοτεί τη στιγμή που οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν ωάρια (ωορρηξία) και σταματά η έμμηνος ρύση. Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν για αρκετά χρόνια τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης πριν σταματήσει εντελώς η έμμηνος ρύση τους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το μειωμένο επίπεδο οιστρογόνων του σώματος προκαλεί εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές στη διάθεση, προβλήματα ύπνου και ξηρότητα του κόλπου. Αν και θεωρούνται ως ορμόνες του σεξ, τα οιστρογόνα παίζουν κύριο ρόλο στη διατήρηση της γνωστικής υγείας.

Με διάσπαρτους υποδοχείς στον εγκέφαλο, τα οιστρογόνα επηρεάζουν τις περιοχές, που εμπλέκονται στη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένου του ιππόκαμπου και του προμετωπιαίου φλοιού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η απώλεια οιστρογόνων απενεργοποιεί αυτούς τους υποδοχείς και προκαλεί σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Η απώλεια οιστρογόνων οδηγεί σε προσωρινή μείωση του μεταβολισμού της γλυκόζης στον εγκέφαλο, στον οποίο τα κύτταρα βασίζονται για ενέργεια. Έτσι, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP) ως εναλλακτική πηγή καυσίμου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, οι γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα, όπως βραδινές εξάψεις, διαταραχές στον ύπνο, αλλαγές στη διάθεση, απώλεια μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης κ.ά.

Εμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία και νόηση

Η ορμονοθεραπεία για την εμμηνόπαυση (MHT) χρησιμοποιεί οιστρογόνα ή έναν συνδυασμό οιστρογόνων και προγεσταγόνων, για να αποκαταστήσουν τις φθίνουσες ορμόνες και να ανακουφιστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα οφέλη της ορμονοθεραπείας μπορεί να βοηθήσουν και στη διατήρηση της γνωστικής ικανότητας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ακόμη αντικρουόμενα και στις ίδιες ερευνητικές μελέτες. Για παράδειγμα, το Women’s Health Initiative (WHI) σε μια πενταετή μελέτη, συνέδεσε τη θεραπεία με οιστρογόνα με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Εμμηνόπαυση και αλλαγές του τρόπου ζωής

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μετριάσουν τα συμπτώματα;

Υγεία της καρδιάς

Η υγεία της καρδιάς συνδέεται με την υγεία του εγκεφάλου. Η διατήρηση του διαβήτη υπό έλεγχο και η φυσιολογική αρτηριακή πίεση σε ένα υγιές επίπεδο 120/80 mmHg ή χαμηλότερο.

Άσκηση

Η τακτική σωματική δραστηριότητα με 150 λεπτά αερόβιας άσκησης, μέτριας έντασης, εβδομαδιαίως μπορεί να βελτιώσει τις διαταραχές του ύπνου.

Φυσιολογικό βάρος

Το βάρος χρειάζεται τακτική παρακολούθηση για ενδεχόμενη αύξηση. Ένας δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) 18,5-25 θεωρείται γενικά φυσιολογικός.

Ισορροπημένη διατροφή

Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA, συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και παίζει ουσιαστικό ρόλο στη γνωστική λειτουργία κατά την εμμηνόπαυση.

Η διατροφή Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) που βασίζεται σε φυτικές τροφές και ωμέγα-3 από λιπαρά ψάρια, βοηθά στην πρόληψη της έκπτωσης της γνωστικής λειτουργίας ακόμη και μετά από εγκεφαλικό.

Κάπνισμα και αλκοόλ με μέτρο

Το κάπνισμα καθώς και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να μετριάζονται, αφού μια μερίδα αλκοολούχο ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες θεωρείται αρκετή.

Μια μερίδα αλκοόλ ισοδυναμεί με περίπου 350ml ή ένα ποτήρι μπύρα, 1 ποτήρι κρασί ή 40ml αλκοολούχων ποτών με πάνω από 80% αλκοόλ.

Μια πρόταση από τη Natural Doctor

Εκτός από την ισορροπημένη διατροφή και τον τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση.

Η συμπλήρωση με βιταμίνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των: Clear Omega 3 για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς, Complete D3, K2 & Magnesium για τη φυσιολογική λειτουργία των οστών, Pure D3 για τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D3, το Evening Primrose Oil για την αντιμετώπιση των βραδινών εξάψεων και το Regene + για τη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος και των μαλλιών, θα υποστηρίξουν φυσικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συνολική υγεία του οργανισμού.

Photo by Brynn Thorn Unsplash