Science

Υγεία του εντέρου και ποιότητα ύπνου

Το γαστρεντερικό σύστημα συνδέεται άμεσα με τον εγκέφαλο και μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, την ψυχολογική λειτουργία ακόμη και τη συμπεριφορά. Γι' αυτό το λόγο το έντερο αναφέρεται συχνά ως ο δεύτερος εγκέφαλος του ανθρώπινου σώματος.

Η υγεία του εγκεφάλου, επηρεάζει άμεσα την υγεία του εντέρου. Το μήκος του εντέρου είναι σχεδόν όσο δύο γήπεδα τένις. Επειδή είναι εκτεθειμένο στο εξωτερικό περιβάλλον και στα δύο του άκρα, το έντερο φιλοξενεί έναν περίπλοκο, πληθυσμό τρισεκατομμυρίων βακτηρίων και ιών ο οποίος είναι γνωστός ως μικροβίωμα του εντέρου.

Ένα υγιές και ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου αποτελείται από ευεργετικά και παθογόνα βακτήρια, που έχουν αμφίδρομη επίδραση στην υγεία. Περίπου το ένα τρίτο της σύνθεσης του μικροβιώματος του εντέρου είναι κοινό στα περισσότερα άτομα, ενώ τα δύο τρίτα του είναι ξεχωριστά για κάθε άτομο.

Η σύνθεση του εντέρου εξελίσσεται συνεχώς στη διάρκεια της ζωής. Το έντερο αρχίζει να αποικίζει μικρόβια μετά την γέννηση. Το περιβάλλον και η διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.

Για παράδειγμα ένα άτομο, που ακολουθεί μια βίγκαν διατροφή ή ζει στη Νέα Υόρκη, δεν θα έχει το ίδιο μικροβίωμα με ένα άλλο άτομο που ζει στην Ιταλία και καταναλώνει ζυμαρικά. Εκτός από τους εξωτερικούς παράγοντες, πολυάριθμοι στρεσογόνοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογική ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Οι επεξεργασμένες τροφές, η ανεπαρκής ενυδάτωση, το στρες, η υπερβολική χρήση ζάχαρης και αντιβιοτικών και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου, διαβήτη, παχυσαρκία ή διαταραχές στον ύπνο.

Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου είναι απαραίτητο για την καθημερινή σωματική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού, της πέψης, της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και της καλύτερης ποιότητας ύπνου.

Έντερο και ο ύπνος

Μια έρευνα έδειξε ότι οι ενήλικες, που έχουν κακή ποιότητα ύπνου, παρουσιάζουν διαταραχές στο μικροβίωμα του εντέρου, καθώς και μειωμένη γνωστική λειτουργία. Στην πραγματικότητα η σχέση μεταξύ του εντέρου και του ύπνου είναι πολύπλοκη.

Ο ανεπαρκής, ασυνεπής ή χαμηλής ποιότητας ύπνος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη. Με τη σειρά τους, αυτές οι καταστάσεις συνδέονται με μια ανισορροπία μικροβίων στο έντερο, γνωστή ως δυσβίωση.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο εγκέφαλος απαρτίζεται από εκατομμύρια νευρώνες, που τον συνδέουν με το υπόλοιπα σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου, το οποίο αποτελεί μέρος του νευρικού συστήματος, που ελέγχει τον γαστρεντερικό σωλήνα.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο συνδέει ένα δίκτυο νεύρων στο έντερο με διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα, υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ του γαστρεντερικού σωλήνα και του εγκεφάλου, μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Αυτό το νεύρο αναφέρεται ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου.

Τα βακτήρια στο έντερο παράγουν συγκεκριμένους νευροδιαβιβαστές, όπως το GABA, τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές διεγείρουν τους νευρώνες του εντερικού νευρικού συστήματος, ώστε να επικοινωνήσουν με τον εγκέφαλο. Μάλιστα το 90 τοις εκατό της σεροτονίνης βρίσκεται στο έντερο.

Πώς συνδέεται αυτό με τον ύπνο;

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη ύπνου υπεύθυνη για τη διαχείριση του κιρκάδιου ρυθμού του σώματος. Παράγεται κυρίως από την επίφυση, που βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου. Η επίφυση είναι ένας ενδοκρινής αδένας του σώματος. Είναι η μόνη περιοχή του σώματος που διαθέτει φωτοευαίσθητα κύτταρα.

Εάν η επίφυση δεν λειτουργεί σωστά, τότε το σώμα βασίζεται στο έντερο ως εφεδρική επιλογή. Στο έντερο, η τρυπτοφάνη μπορεί να μετατραπεί σε μελατονίνη για να βοηθήσει στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης.

Η τρυπτοφάνη περνάει από διάφορες χημικές αντιδράσεις σε αυτή τη διαδικασία, αλλά τελικά μετατρέπεται σε σεροτονίνη και στη συνέχεια σε μελατονίνη. Η υγεία του έντερου λοιπόν επηρεάζει τον ύπνο αφού, για να λειτουργήσει το εφεδρικό σύστημα, θα πρέπει το έντερο να λειτουργεί σωστά.

Παράγοντες που επηρρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου

Η τακτική άσκηση μπορεί να ενισχύσει την ισορροπία μεταξύ ευεργετικών και παθογόνων μικροβίων καθώς και την επικοινωνία κατά μήκος ολόκληρου του άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Οι έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τον ρυθμό ανάπτυξης των παθογόνων βακτηρίων και διαταράσσει την ισορροπία της μικροχλωρίδας.

Τα αντιβιοτικά είναι από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα σε όλο τον κόσμο. Λειτουργούν είτε αναστέλλοντας είτε καταστρέφοντας τα βακτήρια και τα μικρόβια στο σώμα.

Η σταθερή, καθημερινή κατανάλωση ενός καλού προβιοτικού συμπληρώματος ή τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ υποστηρίζουν μια ισορροπημένη σύνθεση της εντερικής χλωρίδας, προάγουν την υγεία του εγκεφάλου και υποστηρίζουν την πέψη.

40 Billion Live

Το συμπλήρωμα διατροφής 40 Billion Live είναι μια υψηλής ισχύος φόρμουλα με ζωντανά ευεργετικά βακτήρια, σε κάψουλα με εντερική επίστρωση και με τεχνολογία σταδιακής απελευθέρωσης. Με αυτό τον τρόπο τα ευεργετικά βακτήρια αποδεσμεύονται σταδιακά στο έντερο.

Αυτό υποστηρίζει την βιωσιμότητα και πολλαπλασιασμό των ζωντανών μικροοργανισμών που περιέχει, καθώς δεν καταστρέφονται από τα οξέα του στομάχου αλλά φτάνουν ζωντανά στο έντερο αποικίζοντάς το.

Περιέχει δεκατρία ευεργετικά βακτηριακά στελέχη (στελέχη γαλακτοβακίλλων, στελέχη Βifidobacterium lactis και Streptococcus thermophillus), που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην διατήρηση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας του πεπτικού συστήματος. Δεν περιέχει γάλα και είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.