Science

Ψευδάργυρος, το δεύτερο πιο άφθονο ιχνοστοιχείο στο σώμα

Ο ψευδάργυρος, το δεύτερο πιο άφθονο ιχνοστοιχείο στο σώμα, μετά τον σίδηρο, εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις και παίζει βασικό ρόλο στη γενετική έκφραση, την κυτταρική διαίρεση και την ανάπτυξη.

Αποτελεί απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό, που το σώμα δεν είναι ικανό να τον παράγει και χρειάζεται να λαμβάνεται από τη τροφή ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Βασικές πηγές ψευδαργύρου είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα στρείδια και σε μικρότερες περιεκτικότητες, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί.

Τα στρείδια είναι η υψηλότερη πηγή τροφής σε ψευδάργυρο με 74 mg ανά μερίδα, που είναι σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Ποιους επηρεάζει η ανεπάρκεια ψευδαργύρου;

Οι ομάδες ατόμων, που έχουν συχνότερα ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι οι αθλητές, καθώς με την έντονη αθλητική δραστηριότητα χάνουν μεγαλύτερα ποσοστά ψευδαργύρου με τον ιδρώτα. Μια άλλη ομάδα είναι οι έγκυες γυναίκες εξαιτίας των αυξημένων αναγκών των εμβρύων, αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Ακόμη αυξημένες ανάγκες σε ψευδάργυρο έχουν οι βίγκαν, οι χορτοφάγοι και οι ηλικιωμένοι, εξαιτίας μειωμένης πρόσληψης. Οι έφηβοι συχνά αντιμετωπίζουν έλλειψη λόγω κακής διατροφής, αλλά και τα άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό, καθώς έχουν αυξημένες απαιτήσεις για την αποκατάσταση του ανοσοποιητικού.

Τέλος, άτομα με σοβαρά εγκαύματα χρειάζονται ψευδάργυρο για την αποκατάσταση του δέρματος.

Γιατί ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την υγεία;

Ο ψευδάργυρος βοηθά:

  • στην καταπολέμηση της ακμής
  • στην επιβράδυνση του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας
  • στην ενίσχυση του συνδετικού ιστού του δέρματος
  • στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού
  • στην ανάπτυξη των παιδιών
  • στην αναπαραγωγική διαδικασία

Ο προστάτης αδένας στους άνδρες περιέχει την υψηλότερη ποσότητα ψευδαργύρου από οποιονδήποτε μαλακό ιστό. Τα επαρκή επίπεδα ψευδαργύρου υποστηρίζουν την υγεία του προστάτη και τη φυσιολογική παραγωγή τεστοστερόνης από το σώμα.

Το δέρμα έχει τη τρίτη υψηλότερη ποσότητα ψευδαργύρου από το σύνολο των οργάνων του σώματος. O ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών, που οφείλεται στην άμεση επίδραση, που έχει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού, στη σύνθεση κολλαγόνου και στη φυσική του δράση αποκατάστασης.

Ψευδάργυρος και ανοσοποιητική υποστήριξη

Ο πιο σημαντικός ρόλος του ψευδαργύρου είναι στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Συχνά προτείνεται η λήψη συμπληρώματος με ψευδάργυρο, όταν έχετε πονόλαιμο.

Αυτό συμβαίνει, επειδή ο ψευδάργυρος βοηθά στη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στη διατήρηση μιας ισορροπημένης φλεγμονώδους απόκρισης στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να καταστείλει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, η οποία μειώνει την ικανότητα εξάλειψης παθογόνων μικροοργανισμών, την απόκριση έναντι των απειλών και την παραγωγή αντισωμάτων.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ψευδαργύρου μειώνουν το οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία, που βλάπτει τα κύτταρα και τους ιστούς, ιδιαίτερα όταν ένα άτομο έχει λοίμωξη.

Μια μελέτη της ανοσοποιητικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους, διαπίστωσε ότι ακόμη και μια οριακή ανεπάρκεια ψευδαργύρου σε αυτά τα άτομα, επηρεάζει δυσμενώς την ανοσοποιητική λειτουργία και ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου, προάγει μια υγιή ανοσοαπόκριση.

Ποια μορφή ψευδαργύρου είναι κατάλληλη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού;

Όταν πρόκειται για τη λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου, υπάρχουν αρκετά πράγματα, που πρέπει να λάβετε υπόψη. Ένας σημαντικός παράγοντας, κατά τη συμπλήρωση με ιχνοστοιχεία είναι ότι, από τη φύση τους, δεν απορροφώνται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό, οπότε η μορφή που θα επιλέξετε, με κριτήριο την ένωση με την οποία συνδέεται, έχει ιδιαίτερη σημασία.

H μορφή ψευδαργύρου, που έχουμε επιλέξει, στο συμπλήρωμα διατροφής Zinc Picolinate είναι ο πικολινικός ψευδάργυρος. O πικολινικός ψευδάργυρος, παράγεται με χηλικοποίηση του ψευδαργύρου με πικολινικό οξύ.

Είναι μια μορφή ψευδαργύρου περισσότερο βιοδιαθέσιμη από άλλες και μπορεί να απορροφηθεί πιο εύκολα από τον κιτρικό ψευδάργυρο ή τον γλυκονικό ψευδάργυρο.