Science

Ο τρόπος ζωής επηρεάζει το μικροβίωμα του κόλπου

Σε όλα τα στάδια της ζωής μιας γυναίκας, συμβαίνουν φυσικά συχνές αλλαγές στο μικροβίωματου κόλπου. Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του μικροβιώματος του κόλπου και αυξάνουν την ποσότητα της αποθηκευμένης γλυκόζης στον οργανισμό, που ονομάζεται γλυκογόνο.

Η γλυκόζη με τη σειρά της προάγει την ανάπτυξη του γαλακτοβάκιλλου. Έτσι, όταν τα επίπεδα οιστρογόνων είναι χαμηλά, μπορεί να προκύψουν διάφορες διαταραχές.

Αναπαραγωγική ηλικία και λακτοβάκιλλος

Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, είναι πιθανό να γίνουν αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος. Η ποικιλομορφία του κολπικού μικροβιώματος αυξάνεται, ο αριθμός των λακτοβακίλλων μειώνεται και το συνολικό μικροβίωμα είναι λιγότερο σταθερό.

Τα αίτια αυτών των αλλαγών μπορεί να συνδέονται με τη χρήση ταμπόν, την καθημερινή ρουτίνα υγιεινής, τη σεξουαλική δραστηριότητα και τις διακυμάνσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.

Εμμηνόπαυση και λακτοβάκκιλος

Το κολπικό μικροβίωμα αλλάζει επίσης με τις ορμονικές ανισορροπίες, καθώς μια γυναίκα διανύει το στάδιο της εμμηνόπαυσης, ο αριθμός των γαλακτοβάκιλλων τείνει να μειώνεται και το pH του κόλπου να αυξάνεται.

Όταν τα οιστρογόνα μειώνονται, το ίδιο συμβαίνει και με τις κολπικές εκκρίσεις, που περιέχουν θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη μιας υγιούς βακτηριακής ανάπτυξης.

Όταν ο γαλακτοβάκιλλος δεν κυριαρχεί στο κολπικό μικροβίωμα, η αναπαραγωγική οδός είναι πιο πιθανό να είναι ανισορροπημένη, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων και άλλων προβλημάτων υγείας.

Επιπλέον, η μείωση των οιστρογόνων συμβάλλει στο ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης, μια κατάσταση μετά την εμμηνόπαυση που επηρεάζει τον κόλπο, το αιδοίο και το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα.

Ακόμη, εμφανίζονται αλλαγές στην ανατομία και τη λειτουργία αυτών των ιστών, προκαλώντας συμπτώματα όπως αιδοιοκολπική ενόχληση ή πόνο και δυσφορία κατά την ούρηση.

Προβιοτικά & μικροβίωμα

Τα προβιοτικά, είναι ζωντανά βακτήρια με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Το 40 Billion Live είναι ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής, που περιέχει 13 ζωντανά ευεργετικά στελέχη, εκ των οποίων 8 στελέχη γαλακτοβακίλλων.

Είναι ελεύθερο από γάλα και βρίσκεται σε μορφή κάψουλας με εντερική επίστρωση και τεχνολογία σταδιακής απελευθέρωσης, το οποίο σημαίνει ότι τα βακτήρια που περιέχει, φθάνουν σχεδόν άθικτα στο έντερο, για να το αποικήσουν.