Science

Θυρεοειδής, έλλειψη βιταμίνης D & σεληνίου

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Έχει πολύ μικρό βάρος και οι δύο λοβοί του εκτείνονται στη τραχεία, το σωλήνα του αναπνευστικού συστήματος μέσα από τον οποίο μεταφέρεται αέρας.

Η κύρια λειτουργία του είναι να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες, που τελικά ρυθμίζουν το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, συμβάλλοντας στην παραγωγή ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κύριας διαδικασίας, ο θυρεοειδής αδένας συμμετέχει και στη λειτουργία άλλων οργάνων και ιστών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του εγκεφάλου, του ήπατος, των νεφρών, των μυών και του δέρματος. Επομένως, η βέλτιστη λειτουργία του θυρεοειδούς συμβάλλει στη συνολική υγεία του οργανισμού.

Πώς λειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας;

Ο θυρεοειδής αδένας διεγείρεται από μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων. Πρώτον, ο υποθάλαμος στον εγκέφαλο παράγει μια ορμόνη απελευθέρωσης θυρεοτροπίνης (TRH), η οποία ενεργοποιεί την πρόσθια υπόφυση, που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, ώστε να παράγει και να εκκρίνει την ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH).

Στη συνέχεια, η TSH διεγείρει το θυρεοειδή αδένα, για να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες. Η κύρια λειτουργία του θυρεοειδούς είναι να παράγει δύο ορμόνες: την τρι-ιωδο-θυρονίνη (Τ3) και την προ ορμόνη θυροξίνη (Τ4), οι οποίες επηρεάζουν κάθε κύτταρο του σώματος.

Τ3

Η Τ3 είναι η ενεργός μορφή των δύο θυρεοειδικών ορμονών. Περίπου το 20 τοις εκατό της Τ3 εκκρίνεται στην κυκλοφορία του αίματος απευθείας από το θυρεοειδή, ενώ το άλλο 80 τοις εκατό της Τ3 παράγεται από τη μετατροπή της Τ4 στα νεφρά και στο ήπαρ.

Τ4

Η Τ4 θεωρείται η ανενεργή ορμόνη του θυρεοειδούς. Ο τυπικός θυρεοειδής παράγει περίπου τέσσερις φορές περισσότερη Τ4 από την Τ3. Συνδυαστικά, οι δύο ορμόνες T3 και Τ4 ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος, το μεταβολισμό και τον καρδιακό ρυθμό.

Καλσιτονίνη

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει επίσης καλσιτονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει την ποσότητα ασβεστίου στο αίμα και το παρεμποδίζει να ανέλθει σε παθολογικά υψηλές τιμές. Η καλσιτονίνη αποτελεί τον κλασικό δείκτη για το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς, ενώ οι τιμές της σχετίζονται αναλογικά με τον όγκο των καρκινικών κυττάρων.

Σημάδια ότι ο θυρεοειδής αδένας δε λειτουργεί σωστά

Ενώ συχνά, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς δε γίνεται αντιληπτή, υπάρχουν διάφορα συμπτώματα, που σχετίζονται με αυτή:

  • ακούσια απώλεια βάρους
  • αύξηση βάρους
  • ξηροδερμία
  • γρήγορος καρδιακός παλμός
  • αίσθημα νευρικότητας
  • εφίδρωση
  • αραίωση των μαλλιών
  • δυσκολία στον ύπνο
  • αυξημένη κόπωση
  • μειωμένη αντοχή στο κρύο ή τη ζέστη
  • ακανόνιστη περίοδος
  • πρησμένα μάτια

Παράγοντες κινδύνου για υπολειτουργία του θυρεοειδούς

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και σεληνίου, η έλλειψη ιωδίου, η επιβάρυνση του οργανισμού από βιομηχανικούς ρύπους, που διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα, αλλά και ορισμένα φάρμακα, εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδή.

Αυξημένος κίνδυνος για υπολειτουργικό θυρεοειδή παρατηρείται συνήθως σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδικής νόσου ή αυτοάνοσης νόσου
  • Προσωπικό ιστορικό διαβήτη τύπου 1 ή ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • Ιστορικό λήψης αντιθυρεοειδικών φαρμάκων για υπερθυρεοειδισμό
  • Προηγούμενες επεμβάσεις θυρεοειδούς
  • Ακτινοβολία στο λαιμό ή στο πάνω μέρος του θώρακα

Διατροφικές συστάσεις

Τι μπορεί να κρατήσει ένα θυρεοειδή υγιή; Εκτός από τη διατροφή, την άσκηση και το τρόπο ζωής, θρεπτικά στοιχεία όπως τα παρακάτω, βοηθούν επίσης στην ενίσχυση της λειτουργίας του.

Βιταμίνη D και θυρεοειδής

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη πολλών διαταραχών του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένων των αυτοάνοσων παθήσεων του θυρεοειδούς και του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Σελήνιο και θυρεοειδής

Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό για τη σύνθεση και τη λειτουργία των θυρεοειδικών ορμονών και για τη γενικότερη υγεία του θυρεοειδούς. Η συγκέντρωση του σεληνίου στο θυρεοειδή είναι υψηλότερη από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος και είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Το σελήνιο συνεργάζεται με το ιώδιο για να ενεργοποιήσει τρεις διαφορετικές εξαρτώμενες από το σελήνιο ιωδοθυρονινικές δεϊωδινάσες, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν τις θυρεοειδικές ορμόνες.

Αυτή η διαδικασία, όπως και το σελήνιο είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη και το μεταβολισμό. Η ανεπάρκεια σεληνίου σχετίζεται με υποθυρεοειδισμό, Hashimoto, διόγκωση θυρεοειδούς (βρογχοκήλη), καρκίνο του θυρεοειδούς και ασθένειες Graves.

Ψευδάργυρος και θυρεοειδής

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ακόμη στοιχείο, που χρειάζεται για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή των ορμονών Τ3, Τ4 και της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH).

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό. Από την άλλη πλευρά, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια ψευδαργύρου, καθώς οι θυρεοειδικές ορμόνες απαιτούνται για την απορρόφηση του ψευδαργύρου.

Κατά τη λήψη συμπληρωμάτων με θυρεοειδικές ορμόνες, η λήψη συμπληρώματος ψευδαργύρου είναι επίσης σημαντική.

Ασβαγκάντα και θυρεοειδής

Το ashwagandha είναι ένα αγιουρβεδικό βότανο, που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση συμπτωμάτων και να αυξήσει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών.

Σε μελέτη, σε άτομα με υποθυρεοειδισμό διαπιστώθηκε ότι η λήψη 600 mg εκχυλίσματος ρίζας ashwagandha την ημέρα, βελτίωσε τα επίπεδα του θυρεοειδούς, σε σύγκριση με τη λήψη εικονικού φαρμάκου.

Βιταμίνη Α και θυρεοειδής

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για μια σειρά από διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της ορμονικής ρύθμισης. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς είμαστε σε θέση να μετατρέψουμε τη φυτική προβιταμίνη Α (βήτα-καροτίνη) σε ενεργή βιταμίνη Α, όσοι έχουν γενετικές προδιαθέσεις είναι λιγότερο αποτελεσματικοί, που σημαίνει ότι είναι ευαίσθητοι σε ανεπάρκεια βιταμίνης Α. Αυτό μπορεί να είναι μια υποκείμενη αιτία δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς.

Άλφα λιποϊκό οξύ και θυρεοειδής

Το άλφα λιποϊκό οξύ διαδραματίζει ζωτικό ρόλο ως συμπαράγοντας και είναι απαραίτητο για την παραγωγή ATP στα κύτταρα. Η κύρια λειτουργία του είναι να χρησιμεύει ως παροχή ενέργειας σε όλες σχεδόν τις βιοχημικές αντιδράσεις των κυττάρων.

Το άλφα λιποϊκό οξύ έχει επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν κυτταρικές βλάβες. Αυτό έχει θετικά οφέλη γενικότερα, αλλά και σε καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο και η περιφερική νευροπάθεια.

Οι ασθενείς με θυρεοειδή αντιμετωπίζουν αρκετές από αυτές τις μεταβολικές διαταραχές, όπως αύξηση βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη και γι’ αυτό το άλφα λιποϊκό οξύ είναι ένα βασικό θρεπτικό στοιχείο, που είναι καλό να λαμβάνουν τα άτομα με προβλήματα του θυρεοειδούς.

Healthy Thyroid

To Healthy Thyroid περιέχει σελήνιο, που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδή και βιταμίνη Β6, που συμβάλλει στη ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας.

Είναι επίσης εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, όπως ashwagandha, ιώδιο, κανέλλα, μαγνήσιο, L-τυροσίνη, L-γλουταμίνη, ασβέστιο, χαλκό, ψευδάργυρο, α-λιποϊκό οξύ, βιταμίνες A, C, D3, B12 και βιταμίνη Β1.

Photo by Susan Wilkinson Unsplash